• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Microsoft koopt Blizzard Activision op: Alles wat je moet weten!

Microsoft is waarschijnlijk een van de meest bekende bedrijven van het moment. Dit zie je terug in de groei die zij mee maken maar ook aan het aantal beleggers dat in Microsoft investeert.

Eerder dit jaar (18 januari 2022) kondigde Microsoft aan een nieuwe acquisitie te hebben gedaan.

Dit was niet de minste acquisitie: Microsoft had namelijk het bekende game bedrijf Activision Blizzard over gekocht voor een (naar verluid) bedrag van zo’n 70 miljard dollar. Hiermee is het de grootste deal in de game industrie ooit.

Je kunt Blizzard overigens kennen van de bekende games als Call of Duty, World of Warcraft, Candy Crush en Overwatch.

In dit artikel doen we een analyse over deze overname. Welke invloed gaat het hebben op het Microsoft aandeel en wat betekent dit voor de game industrie?

Over de Acquisitie

Op de officiële website van Microsoft wordt vermeldt dat Microsoft Blizzard Activision voor een bedrag van $95.00 per aandeel over koopt. In totaal komt dit neer op een bedrag van 68,7 miljard dollar.

Met deze overname wordt Microsoft in 1 klap een van de grootste gaming bedrijven ter wereld. De enige bedrijven die nog groter zijn, zijn Sony en Tencent. Met deze overname wordt Microsoft ook eigenaar van alle franchises van Activision, Blizzard en King studio’s. Hierdoor zijn zij dus eigenaar van games als Warcraft, Call of Duty, Candy Crush en Diablo.

De geschiedenis van blizzard

Op 18 januari 2022 werd Activision Blizzard overgenomen door één van de meest bekende bedrijven ter wereld: Microsoft. Activision Blizzard, bekend van enorme games als World of Warcraft en Call of Duty, brengt daarmee een einde aan een solo carrière die in 1991 begon als een klein bedrijf.

Dit kleine bedrijf groeide langzamerhand uit tot één van de grootste spelers in de game-industrie en trad in 1994 tot de Amerikaanse beurs toe.

Sinds de beursgang in 1994 is Blizzard als bedrijf steeds groter geworden. Zo kon je rond het jaar 2000 een aandeel van Blizzard voor zo’n €1 per aandeel aanschaffen, maar dit groeide al snel uit tot een bedrag van zo’n €20 per aandeel.

Waarom heeft Microsoft dit gedaan?

Uiteraard kunnen we nooit met honderd procent zekerheid zeggen waarom Microsoft ervoor heeft gekozen om Blizzard Activision over te kopen. Wel kunnen we een korte analyse doen met potentiële mogelijkheden .

Allereerst is het zo dat Microsoft al meerder keren heeft aangegeven te willen groeien. Overnames zijn niet meer nieuwe voor Microsoft zo hebben zij onlangs al een aantal overnames gedaan: Minecraft, Obsidian en het moederbedrijf van Bethesda.

Daarnaast nog een belangrijke reden voor Microsoft: De bekende gameconsole van Microsoft is natuurlijk de Xbox. Door Blizzard Activision over te nemen kan Microsoft een flinke tik uitdelen aan de directe concurrent: Sony. De impact van de deal die Microsoft sloot met Blizzard had direct invloed op de koers van Sony. Deze zakte namelijk direct met zo’n 13%.

Door de overname kan Microsoft een monopolie positie gaan claimen. Doordat zij bekende spellen als Call of Duty hebben, kunnen zij bijvoorbeeld zeggen dat deze niet meer uitgebracht gaan worden op de Playstation. Dit zal natuurlijk een gigantische impact gaan hebben.

Daarnaast kunnen zij huidige business modellen gaan uitbreiden. Je hebt natuurlijk de Microsoft Store card maar Blizzard Activision heeft ook verschillende games die met paid subscriptions werken. Hoe Microsoft hier uiteindelijk mee omgaat durven we nog niet te zeggen. Wel biedt het natuurlijk kansen omdat er aan meerdere subscriptions geld te verdienen is voor Blizard.

Wat is de invloed van de acquisitie op de koers van Microsoft?

De acquisitie heeft aardig wat beweging op de beurs uitgelokt. Rond juli 2021 zat het aandeel van Activision Blizzard nogal in de put. De koers was al maandenlang aan het zakken. Het is daarom ook niet een vreemde keuze dat Microsoft juist op dat moment ervoor koos om de knoop door te hakken en een bod te doen.

Toch ging er nog een ruime poos overheen voordat Activision Blizzard ook daadwerkelijk akkoord ging. Op het dieptepunt van de put kostte een aandeel namelijk zo’n €45 per stuk, maar die prijs heeft Microsoft niet betaalt. De uiteindelijke overname vond plaats tegen een prijs van €95 per aandeel en heeft Microsoft een astronomisch bedrag van €70 miljard (!) gekost.

En toen? Wat gebeurde er met de koersen? Groot nieuws als dit schudt de beleggingsmarkt altijd wel een beetje wakker en dat is bij deze overname geen uitzondering. Zowel de koers van Microsoft als de koers van Blizzard Activision is namelijk direct na de overname gestegen.

De beleggers zien kennelijk nog veel potentie in deze overname. Dat is ook geen gekke gedachte, want Microsoft heeft met deze overname zichzelf één gamegigant rijker gerekend en een enorme nieuwe doelgroep aangeboord.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>