• Home
 • /
 • Geld
 • /
 • Top 10 meeste televisiegeld – De 10 voetbalcompetities met de hoogste televisiegelden [2023 update]

Een potje voetbal kijken is allang al niet meer goedkoop. Zo kost een abonnement voor de Nederlandse Eredivisie al gauw €12,99 per jaar.

Maar hoe zit dit nu eigenlijk in het buitenland? Het zal je wellicht verrassen, maar de televisiegelden liggen in het buitenland een stuk hoger. 

Ben jij benieuwd naar de competities die het meeste televisiegeld ontvangen? Wij gingen op onderzoek uit en stelden de top 10 voetbalcompetities met het meeste televisiegeld op!  


Top 10 voetbalcompetities met het meeste televisiegeld

In welke landen wordt het meeste televisiegeld verdiend? Uit ons onderzoek is gebleken dat de verschillen gigantisch zijn.

Er zijn overduidelijk competities die bakken met geld verdienen, terwijl andere competities het moeten doen met een schrijntje hiervan. 

Ben jij benieuwd naar de top 10 meeste televisiegelden? Hieronder vind je het verrassende antwoord!


10. Eredivisie - Nederland

 • Aantal teams: 18
 • Totaal prijzengeld: €83.7 miljoen

Onderaan de lijst staat ons eigen kikkerlandje! De Eredivisie verdeelt jaarlijks zo'n €83 miljoen onder alle 18 teams, waarbij de nummer 1 natuurlijk meer verdient dan de andere 17 clubs.

Ook is het interessant dat de Eredivisie in de berekening van het televisiegeld kijkt naar de afgelopen 10 seizoenen, waarbij de club die al jaren in de Eredivisie zitten een hoger bedrag ontvangen.

Desondanks krijgen ook nieuwkomers in de Eredivisie een aardig bedrag van €2.2 miljoen. 

Toch is de Eredivisie bij lange na niet de competitie die het meeste geld uitbetaalt.


9. Primeira Liga - Portugal

 • Aantal teams: 18
 • Totaal prijzengeld:  €125 miljoen

We gaan verder met de Portugese Primeira Liga, die in een competitie met 18 teams zo'n €125 aan prijzengeld uitdeelt. 

Dit prijzengeld wordt in de historie van de Portugese voetbalcompetitie vrijwel altijd verdeeld onder Benfica en FC Porto, de twee clubs die bijna alle competities hebben gewonnen. 

Nou ja, soms komt Sporting Lissabon ook nog even om de hoek kijken. Maar het meeste gaat naar de twee dominerende teams. 


8. Championship - Engeland

 • Aantal teams: 24
 • Totaal prijzengeld: £135 miljoen

Oei, dat is pijnlijk. De tweede divisie van Engeland verdeelt meer prijzengeld onder de 24 teams die meedoen dan de hoofdcompetitie in Nederland.

In de Championship kan er zoveel prijzengeld worden verdeeld, omdat de televisierechten daar veel en dan ook veel duurder zijn dan in andere landen. Daar kunnen we dus echt wel iets van leren!


7. Serie A - Italië

 • Aantal teams: 20
 • Totaal prijzengeld: €186 miljoen

En dan een bijzondere competitie: de Serie A. Over het internet staan er talloze mythes rondom het prijzengeld van deze competitie, maar het prijzengeld van de Serie A ligt in wezen best laag.

Bronnen die anders beweren, vergeten te vermelden dat het juist sponsordeals zijn die het prijzengeld opkrikken, maar zulke sponsordeals worden niet door de Serie A uitgegeven.

Niettemin is de Serie A een competitie waar veel geld verdiend kan worden - alleen niet per se vanuit het prijzengeld. 


6. Campeonato Serié A - Brazilië

 • Aantal teams: 20
 • Totaal prijzengeld: €284 miljoen

Passie staat in Brazilië gelijk aan voetbal. In deze competitie wordt er over 20 teams een totaalbedrag van €284 miljoen verdeeld.

Clubs als Flamengo en Santos domineren daar al jaren de competitie, en zij ontvangen dan ook de meeste televisiegelden.


5. Süper Lig - Turkije

 • Aantal teams: 20
 • Totaal prijzengeld: €500 miljoen

En dan een competitie waar al aardig wat Nederlandse spelers naartoe zijn vertrokken: de Turkse Süper Lig.

Deze meedogenloze competitie - de vier onderste clubs degraderen direct - betaalt goed. Heel goed.

Met een totale prijzenpot van €500 miljoen is het zelfs een van de beste prijzengelden in de wereld. Met recht nummer 5, dus. 


4. Ligue 1 - Frankrijk

 • Aantal teams: 18
 • Totaal prijzengeld: €697 miljoen

En zo komen we steeds een beetje dichter bij de grote namen die jij en ik allemaal kennen. Denken we aan de Ligue 1, denken we aan het dominerende PSG.

In Frankrijk wordt er €697 miljoen uitgekeerd aan prijzengeld aan alle 18 deelnemende teams. Grappig feitje: PSG heeft in haar eentje met een vermogen van €700 miljoen meer geld in handen dan dat de Franse bond kan uitbetalen aan prijzengeld.

Niettemin is de Ligue 1 een competitie waar het geld aardig rolt. Maar het kan niet veel erger...


3. Bundesliga - Duitsland

 • Aantal teams: 18
 • Totaal prijzengeld: €1.2 miljard

We overschrijden magische grens van €1 miljard aan prijzengeld in de Duitse Bundesliga, waar €1.2 miljard aan prijzengeld wordt uitgekeerd.

Met regelingen voor degraderen en promoverende clubs en een van de meest eerlijke verdelingen van het prijzengeld in de wereld, vormt de Bundesliga een voorbeeld functie voor de rest.

In deze competitie is veel geld te verdienen, dat moge duidelijk zijn. 


2. La Liga - Spanje

 • Aantal teams: 20
 • Totaal prijzengeld: €1.85 miljard

Denken we aan geld, denken we aan La Liga. Natuurlijk, PSG in de Franse Ligue 1 heeft er een aardig handje van, maar in het zonovergoten Spanje zijn er veel meer Dagobert Ducks die met geld strooien. 

Denk aan Real Madrid, FC Barcelona of Sevilla: in Spanje is geld zat. En dat geld wordt niet alleen binnengesluisd door oliesjeiks uit het Midden-Oosten, want er wordt in Spanje €1.85 miljard aan prijzengeld verdeeld over de 20 deelnemende clubs.


1. Premier League - Engeland

 • Aantal teams: 20
 • Totaal prijzengeld: £2.6 miljard

Kan het erger? Ja, het kan erger. En niet zo'n beetje ook. 

De absolute kampioen in het verdelen van prijzengeld is de Engelse Premier League. In deze competitie liggen de televisiegelden zo ontzettend hoog, dat zij wel een bedrag van €2.6 miljard kunnen verdelen. 

En dat is een bedrag dat astronomisch hoog is ten opzichte van de €83.7 miljoen die door Nederland wordt uitgekeerd. 

Ja, weet je 'm nog? €83.7 miljoen in de Eredivisie.

Enfin, de Engelse Premier League is dus de absolute koning van het prijzengeld - en de verwachting is dat dit ook voorlopig nog wel zo zal blijven. 


Veelgestelde vragen

Welke competitie betaalt het meeste televisiegeld?

Het meeste televisiegeld wordt verdiend in de Engelse Premier League. 

Hoeveel televisiegeld betaalt de grootste competitie?

De Premier League, de grootste competitie, betaalt per jaar £2.6 miljard uit aan alle 20 deelnemende teams. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>