• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Luc van Laarhoven: “Vastgoed en fintech komen samen in Capilex”

Sommige ontmoetingen hebben grote gevolgen. Luc van Laarhoven woonde en werkte in Luxemburg toen hij in contact kwam met fintech-expert Lex Gielen. Van Laarhoven wordt met zijn ruime ervaring in de financiële sector en de vastgoedmarkt de sparringpartner van Gielen. Samen gaan ze op zoek naar een nieuw businessavontuur. Op het moment dat ze hun gemeenschappelijke interesse in vastgoed en alle ervaring op het gebied van AI en fintech weten te combineren, leidt dat in 2020 tot het ontstaan van een nieuw bedrijf: Capilex. 

Luc van Laarhoven

“Toen Lex en ik elkaar leerden kennen toen ik bij Atlantis Financiers ging werken, was er meteen een zakelijke klik”, vertelt Luc van Laarhoven. Atlantis Financiers is een factoringmaatschappij die Lex Gielen op zijn negentiende opzette, en is uitgegroeid tot een volwaardige financieringsonderneming. “Lex en ik hebben dezelfde interesses en ambities, en zijn passie voor fintech boeide me. Hij had naast Atlantis Financiers al meerdere bedrijven opgezet, zoals Paylex gespecialiseerd in het ontwikkelen van tijdbesparende en risico-screenende betalingstechnologie.”

“Bij Atlantis kreeg ik voor het eerst écht een kijkje in de keuken van de fintech”, stelt Van Laarhoven. “Als factoringbedrijf loop je altijd een zeker risico, om deze risico’s zo klein mogelijk te houden ontwikkelde Lex een speciale techniek die al die risico’s in kaart bracht. Simpel gezegd: we schatten de kredietwaardigheid van ondernemingen in door gebruik te maken van AI, financiële algoritmes en databases.” 

Uitgebreide scan

“In een ander bedrijf dat Lex opzette Customer Diligence bracht hij data en technologie samen om klanten te screenen op een aantal punten.” Van Laarhoven legt uit dat het van belang is om te weten waar kredietvragers zich zoal mee bezighouden. “We gaan bijvoorbeeld niet in zee met ondernemers die banden hebben met witwaspraktijken of wapenhandel. De software die ontwikkeld is voor Customer Diligence maakt het mogelijk om in korte tijd vast te stellen of potentiële klanten bij ons passen.”

Alles komt samen in 2020 als Luc van Laarhoven samen met Lex Gielen Capilex opzet. “Een fintech-systeem bouwen kan ik niet, maar in de vastgoedwereld ken ik goed mijn weg. Samen zagen we een kans om fintech en vastgoed te combineren. Met Capilex verstrekken we leningen aan ondernemers met vastgoed als onderpand.”

Capilex

“Met de eerder genoemde technologie kunnen we  bij Capilex mensen razendsnel screenen. En met gebruik van AI hebben dat proces nog weer verder kunnen versnellen. Voor kleine bedrijven die een krediet aanvragen betekent dat dat ze snel duidelijkheid hebben,” licht Luc van Laarhoven toe. “Ook de financiële gegevens van het vastgoed dat dient als onderpand zijn geïntegreerd in onze systemen. Hierdoor kunnen ondernemers binnen een dag al weten of ze bij Capilex geld kunnen lenen. De taxatie van het onderpand kan in sommige gevallen zo snel gaan, dat kredietnemers een week later al geld op hun rekening hebben staan.”

Aan de andere kant kunnen investeerders er door de technologie die we gebruiken van op aan dat er bij Capilex wordt geïnvesteerd in betrouwbare ondernemers.” 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>