• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Brokers
 • /
 • Lender & Spender Review: Onze ervaringen en eerlijke mening [2024]

Voordelen

 • Transparant peer-to-peer lending
 • Gratis demo account
 • Lage kosten
 • Zowel lenen als beleggen

Let op: Geld lenen kost geld

9.0
Eindcijfer

Beoordelingscriteria

Veiligheid

10

Gebruiksgemak

9

Aanbod

8

Sinds kort is er een nieuwe partij op de Nederlandse peer-to-peer lending: Lender & Spender! Bij deze partij is het mogelijk om te investeren in particuliere leningen. Beleggers kunnen tegenwoordig via deze transparante partij rekenen op een gemiddeld rendement van 4%.

Naast het investeren kun je bij deze partij ook terecht voor een particuliere lening. Ben jij een belegger die geïnteresseerd is in het beleggen in een sterke, Nederlandse partij? Dan ben je hier aan het juiste adres.

In deze Lender & Spender Review geven we jou alle ins- en outs, zodat jij op verstandige wijze kunt bepalen of deze partij voor jouw beleggersportfolio interessant is!


Wat is Lender & Spender?

Lender & Spender is een Nederlandse financiële partij waarbij het mogelijk is om zowel geld te lenen als geld te investeren. Een lening bij Lender & Spender is mogelijk vanaf € 2.500 tot € 25.000 en kost tussen de 4.10% en 9% aan rente.

De leningen hebben een minimale looptijd van 1 jaar en een maximale looptijd van 10 jaar. Een investering bij Lender & Spender levert gemiddeld 4.8% rendement op kun je eenmalig uitzetten met een minimum van € 100 en een maximum van € 80.000. Maandelijks investeren kan vanaf een bedrag van € 100 per maand.

Lender & Spender heeft een gratis demo waarin jij zelf kunt ondervinden hoe je investeert in leningen!


Hoe werkt lenen en investeren bij Lender & Spender?

We trappen deze Lender & Spender Review af met wat informatie over hoe het lenen en investeren bij Lender en Spender nu precies werkt.

Voordat je kunt beginnen met investeren bij Lender & Spender is er een aantal stappen dat jij moet uitvoeren. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het openen van een account, het maken van een korte kennistoets en het inleggen van een bepaald bedrag. 

Betalingen bij Lender & Spender verlopen via Stichting Derdengelden. Deze onafhankelijke partij beheert van verschillende aanbieders van beleggingsproducten de financiën en zorgt ervoor dat geld nooit op de rekening staat van Lender & Spender.

Zodoende worden particulieren beschermd tegen faillissement, aangezien de transacties via Stichting Derdengelden altijd zullen doorlopen totdat de looptijd bereikt is. 

Beleggen Lender & Spender

Investeren bij Lender en Spender

De tweede dienst die wordt aangeboden bij Lender & Spender is het investeren. Deze investeringen worden direct teruggestopt in de leningen die andere particulieren weer aanvragen.

Zo ontstaat er een cyclus aan geldvragers en investeerders. Met een investering bij Lender & Spender investeer je in een groot potje van alle leningen dat wordt beheerd door het bedrijf zelf. Dat betekent dat je niet zelf een bepaalde lening uitkiest, maar dat je in meerdere leningen investeert. 

De rente die door geldvragers maandelijks wordt terugbetaald aan Lender en Spender wordt grotendeels terugbetaald aan de investeerders. Zo krijgen investeerders dus maandelijks een extraatje bovenop hun investering uitbetaalt en ontstaat er een heus rente-op-rente-effect.

Beleggen Lender & Spender

stappenplan investeren

 • Je maakt een investeerderstest
 • Je opent een investeerdersaccount bij Lender & Spender
 • Je vult persoonlijke en financiële gegevens in
 • Optie 1: je investeert eenmalig een bedrag tussen de € 100 en € 80.000
 • Optie 2: je investeert maandelijks een bedrag tussen de € 100 en € 80.000
 • Je ontvangt maandelijks rendement dat wordt geherinvesteerd
 • Bij verkoop ontvang je jouw totaal opgebouwde portfolio

Lenen bij Lender en Spender

De eerste dienst die Lender en Spender aanbiedt is het lenen. Bij deze partij is het mogelijk om een bedrag van € 2.500 tot € 25.000 te lenen, zonder dat er een bank aan te pas komt. De hoogte van dit bedrag kun je zelf bepalen. Ook kun je zelf de looptijd van deze lening instellen.

De lening wordt alleen verstrekt aan kredietwaardige klanten zonder een negatieve BKR-registratie. Een lening betaal je maandelijks terug plus rente voor de looptijd die jij zelf hebt afgesproken met Lender en Spender.

Er gelden geen boetes bij betalingsachterstanden. Hieronder geven we je een stappenplan met de belangrijkste informatie rondom lenen bij Lender & Spender:  

stappenplan Lenen

 • Je vraagt een lening aan van een zelfgekozen bedrag en looptijd 
 • Je vult persoonlijke en financiële gegevens in
 • Je verstuurt jouw aanvraag
 • Bij goedkeuring ontvang jij het bedrag op jouw rekening
 • Jij betaalt maandelijks een bepaald bedrag plus rente terug aan Lender & Spender

Wat is peer-to-peer lending?

In het volgende onderdeel van deze Lender & Spender Review nemen we peer-to-peer lending eens onder de loep. Peer-to-peer lending is een principe dat in de financiële markt steeds vaker voorkomt.

In essentie deze manier van investeren niets anders dan dat je geld leent aan een goede vriend zonder dat er een bank aan te pas komt.

De vraag is alleen: hoe vind je iemand waaraan je geld kunt lenen? En is diegene wel betrouwbaar?

Deze vragen worden door Lender en Spender op zich genomen. Zij zijn de tussenpersoon die op zoek gaan naar geldnemers met een hoge kredietwaardigheid (Lender). Aan hen wordt geld geleend door Lender en Spender. Maar dat geld raakt een keer op.

Daar komen de Spenders om doe hoek kijken. Bij Lender & Spender kun je namelijk ook een investering maken in diezelfde leningen.

Op deze manier heeft Lender & Spender een systeem dat cyclisch in elkaar steekt. Simpel gezien leent persoon A een bepaald bedrag en betaalt rente, terwijl persoon B een bepaald bedrag investeert en ontvangt daarover rente.

Alle leningen en alle investeringen die worden uitgevoerd bij Lender & Spender worden in hetzelfde potje gestopt. Dat betekent dat je als investeerder belegt in heel veel verschillende leningen. Op die manier wordt het risico van beleggen bij Lender en Spender beperkt.


Kosten

Niet geheel onbelangrijk: de kosten! Het volgende onderdeel van deze Lender en Spender Review is het bekijken van de kosten. Wat kost Lender & Spender?

Alle beleggingsvormen brengen op de een of andere manier kosten in rekening. Dat is bij Lender & Spender niet anders. Nu is het natuurlijk zo dat je bij Lender & Spender zowel kunt lenen als kunt investeren. Daarom nemen we voor allebei de diensten even de kosten onder de loep.

1. Lenen bij Lender & Spender

We beginnen met de kosten van het lenen. Hier heb je te maken met twee factoren, namelijk het geleende bedrag en de looptijd. Het rentepercentage wordt per jaar berekend. Grof gezegd kun je stellen dat het voordeliger is om meer te lenen, zoals hieronder is te zien:

Bedrag

Rentepercentage per jaar

€ 2.500 - € 5.000

9.00%

€ 5.000 - € 10.000

6.00 - 6.20%

€ 10.000 - € 25.000

4.10%

Een tweede factor waar je rekening mee moet houden is de looptijd. Ook hier kun je grofweg stellen dat een kortere looptijd voordeliger is.

Je betaalt immers een rentepercentage per jaar. Hoe langer je een lening aanhoudt, hoe meer rente je betaalt. Om dit te illustreren geven we je hieronder een voorbeeld van een geleend bedrag van €10.000:

Looptijd in jaren

Maandbedrag

Totaalbedrag

1

€ 855

€ 10.256

2

€ 437

€ 10.497

3

€ 187

€ 11.240

4

€ 105

€ 12.553


2. Kosten investeren bij Lender & Spender

Voordat we de kosten illustreren, even het volgende: jouw rendement bestaat uit de opbrengst van de investering, min de kosten. Het rendement dat je bij Lender & Spender overhoudt bestaat gemiddeld uit zo’n 4%. Dit betekent dat de daadwerkelijke opbrengst iets hoger ligt, maar dat betreft nog kosten.

De kosten bestaan uit verschillende onderdelen. Hieronder zetten we even op een rijtje waar je als investeerder bij Lender en Spender kosten voor betaalt en hoe hoog die kosten zijn:

Soort kosten

Hoogte kosten

Inlegkosten

Geen

Aanmeldkosten

Geen

Servicekosten

1% van jouw vermogen per jaar

Aanbrengkosten

0.5% - 1% per jaar

Vroegtijdige opname

1%

Grofweg betaal je als belegger bij Lender & Spender in het ideale scenario 1%, en in een wat grauwer scenario inclusief vroegtijdige opname zo’n 3%.

In het laatstgenoemde scenario moet worden gezegd dat het rendement dat jij aan het eind van de rit overhoudt natuurlijk iets naar beneden wordt gedrukt.

Al met al zijn de kosten van beleggen bij Lender & Spender relatief laag. Het fijne aan dit platform is dat de kosten transparant zijn en dat het rendement stabiel is.

Een rendement van zo’n 4% is voor een huis-, tuin- en keukenbelegger een degelijk rendement.


Hoe veilig is investeren bij Lender & Spender

Een van de laatste onderdelen van deze Lender en Spender Review is het toelichten van de veiligheid. Beleggen zal altijd gepaard gaan met risico's, waardoor het als belegger extra belangrijk is om jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen de risico's.

Daarmee is het verhaal nog niet compleet, want een aanbieder van beleggingsproducten kan zelf ook heel veel doen om de risico's voor haar investeerders te beperken.

Grof gezegd bestaat het grootste risico bij beleggen bij Lender & Spender uit geldvragers die hun lening niet terugbetalen en geldvragers die een betalingsachterstand hebben opgebouwd.

Op dat moment is het voor Lender & Spender namelijk niet mogelijk om het rendement maandelijks terug te betalen. Toch is dat risico beperkt, aangezien het in de meeste gevallen maar om een enkeling gaat waar het bovenstaande verhaal betrekking op heeft.

Dit heeft als gevolg dat het uitvallen van het rendement van een enkele lening wordt gecompenseerd door al die andere leningen die wel op tijd worden terugbetaald.

Bekijk hieronder de actuele achterstand volgens www.lenderspender.nl, waaruit blijkt dat de achterstanden anno 2021 zo rond de 0.5% schommelt:

Achterstanden Lender en Spender


AFM-registratie

De veiligheid wordt naast de verdeling van uitval over verschillende leningen ook gewaarborgd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM hanteert wet- en regelgeving waaraan alle aanbieders van beleggingsproducten aan moeten voldoen.

Deze controle is streng en meedogenloos; gelukkig voldoet Lender & Spender tot op heden aan alle wetgeving.

Naast de AFM volgt Lender & Spender de gedragscode van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFM) en is het lid van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD).

Als laatste zorgt Stichting Derdengelden voor transparantie in de transactiestromen en worden particulieren beschermd tegen faillissement.  

Al met al zijn er dus vier partijen die controle uitoefenen op Lender & Spender, waaruit je kunt destilleren dat deze partij een betrouwbare aanbieder van beleggingsproducten is. 

Hoge kredietwaardigheid

En nee, het verhaal is nog steeds niet klaar. Er is nog een argument die de betrouwbaarheid van Lender & Spender demonstreert. Het is namelijk zo dat de geldvragers een financiële keuring moeten doorlopen voordat zij krediet mogen ontvangen.

Hierbij wordt er bijvoorbeeld gekeken naar salaris, leenhistorie en of diegene een negatief BKR heeft. Bij een negatief BKR verstrekt Lender & Spender geen lening. 


Lender & Spender Ervaringen

Lender & Spender is een van de eerste Nederlandse aanbieders die zich richt op het faciliteren van peer-to-peer lending.

Dit is niet de eerste partij waarbij wij gebruik hebben gemaakt van deze functie, want dit hebben wij al eerder in onze Mintos Review geprobeerd bij de internationale partij Mintos. 

Deze Nederlandse partij was echter andere koek. De website was overzichtelijker, de kosten waren direct opvraagbaar en het systeem werd helder uitgebeeld. Dit soort transparantie viel bij ons direct in het oog en zagen we als een groot pluspunt. Maar, zoals altijd, eerst zien, dan geloven. 

Dus we investeerden een bedrag van €1000 bij Lender & Spender. Nadat we door de goedkeurig heen kwamen werd dit bedrag direct zichtbaar in ons portfolio. We konden zien wat ons rendement was, hoe hoog het bedrag was dat we hadden geïnvesteerd en over hoeveel leningen onze investering was verdeeld.

Wat ook prettig was, was dat we zelf flexibel konden bepalen of we een eenmalige investering of een maandelijkse investering extra wilde bijboeken. Beide opties waren kosteloos.

Het platform bevat werkelijk alle informatie die jij nodig hebt om succesvol te kunnen investeren. In vergelijking met andere peer-to-peer platformen steekt Lender & Spender hier in onze ogen met kop en schouders bovenuit. Bovenop het geschikte platform genieten beleggers bij Lender & Spender met 1% lage kosten. 

In onze ogen is Lender & Spender het proberen waard. Ben jij door deze Review geïnteresseerd geraakt in deze partij? Je kunt zelf een poging wagen om te beleggen via Lender & Spender via de Lender & Spender Demo. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>