• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Financiën van Lars: “Ik dacht snel rijk te worden als Digital Nomad maar houd in de praktijk weinig over”

Lars (28) waagde de sprong naar het leven als digital nomad met het idee om de wereld over te reizen terwijl hij een goed inkomen zou verdienen met zijn online onderneming. Nu, twee jaar later, vertelt hij ons over de realiteit van zijn financiële situatie en waarom het niet allemaal goud is wat er blinkt.

lars digital noomad

Je hebt de stap naar digital nomad twee jaar geleden gezet, vertel: waarom?

“Ik was altijd al gefascineerd door het idee om te kunnen werken en reizen tegelijk. Foto’s en verhalen van mensen die vanuit exotische locaties werkten, trokken me enorm aan. Ik dacht: dat wil ik ook. Dus ik heb mijn baan in loondienst opgezegd, mijn appartement verhuurd en ben begonnen met freelancen in webdesign.”

En, voldeed het leven als digital nomad aan je verwachtingen?

“In het begin zeker. Het gevoel van vrijheid was ongeëvenaard. Ik werkte vanuit Bali, Thailand, en zelfs een paar maanden vanuit Zuid-Amerika. Maar na een paar maanden begon de realiteit in te zinken. Het constante reizen, de zoektocht naar betrouwbare wifi, en vooral de onverwachte kosten die bij dit levensstijl komen kijken, begonnen hun tol te eisen.”

Hoe zit het met de financiën? Je dacht snel rijk te worden, maar houdt weinig over?

“Dat klopt. Ik ging ervan uit dat ik met een paar klanten per maand meer dan genoeg zou verdienen om van te leven en te sparen. Echter, de kosten voor accommodaties, vluchten, verzekeringen en visa lopen snel op.

Daarnaast zijn er maanden dat het werk minder is, en dan merk je pas echt hoe kwetsbaar je financiële situatie als freelancer kan zijn.”

Kun je een voorbeeld geven van hoe je maandelijks budget eruitziet?

“Zeker. Gemiddeld verdien ik zo’n € 3.500 netto per maand. Maar mijn uitgaven zijn ook hoog, vooral door het reizen. Accommodatie kost me gemiddeld € 1.000, vluchten en transport ongeveer € 500, en dan heb ik nog de dagelijkse kosten voor eten en activiteiten, wat neerkomt op zo’n € 700.

Verzekeringen en overige kosten, zoals coworking-ruimtes, kosten me ook nog eens € 300. Dan heb ik het nog niet eens gehad over belastingen en reserveringen voor de mindere maanden.”

Hoe ga je om met de financiële onzekerheid?

“Ik heb geleerd om een buffer op te bouwen voor de magere maanden. Dat betekent dat ik soms nee moet zeggen tegen een reis of activiteit om zeker te zijn dat ik mijn vaste lasten kan betalen.

Ik probeer ook diverser werk aan te nemen, zodat ik niet alleen afhankelijk ben van webdesign. Maar het blijft een uitdaging.”

Zou je iets veranderen aan je aanpak als je opnieuw zou beginnen?

“Absoluut. Ik zou meer onderzoek doen naar de kosten van het leven als digital nomad en een grotere financiële buffer opbouwen voordat ik mijn vaste baan zou opzeggen.

Daarnaast zou ik vanaf het begin diverser werk zoeken, om niet te veel afhankelijk te zijn van één inkomstenbron.”

Wat is je advies aan anderen die overwegen digital nomad te worden?

“Begin niet met onrealistische verwachtingen. Het is niet allemaal strand en zonneschijn. Bereid je voor op de financiële uitdagingen en zorg dat je een duidelijk plan hebt voor je inkomsten.

En heel belangrijk; bouw een financiële buffer op. Het leven als digital nomad kan ongelooflijk verrijkend zijn, maar het vergt ook veel planning en discipline.”

Hoe zie je de toekomst, blijf je doorgaan als digital nomad?

“Voor nu wel, maar ik ben ook aan het kijken naar opties om ergens een basis op te bouwen. Een plek waar ik kan wonen en werken, maar nog steeds de vrijheid heb om te reizen. Het doel is om een meer gebalanceerd leven te vinden, waarin ik niet alleen werk om te kunnen reizen, maar ook kan genieten van waar ik ben.”

Reflectie op het digitale nomadenbestaan

“Terugkijkend op de afgelopen twee jaar, heb ik ongelooflijk veel geleerd, zowel professioneel als persoonlijk. Het digitale nomadenbestaan heeft me geleerd om flexibel en aanpasbaar te zijn, en het heeft me kennis laten maken met culturen en mensen van over de hele wereld.

Ondanks de financiële uitdagingen zou ik deze ervaring voor geen goud willen missen. Het heeft me gevormd tot wie ik ben vandaag.”

Lars’ verhaal laat zien dat het leven als digital nomad niet alleen gaat over de vrijheid en het avontuur, maar ook over het navigeren door financiële uitdagingen en het vinden van een balans tussen werk en privé.

Het is een levensstijl die zowel lonend als veeleisend kan zijn, en het vereist een goede voorbereiding en realistische verwachtingen om er het beste van te maken.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>