• Home
 • /
 • Aandelen
 • /
 • KPN Aandeel Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Ben jij geïnteresseerd in het investeren in een aandeel KPN? KPN is al jaren een grote speler op de Nederlandse telecommarkt en niet weg te denken uit de Nederlandse markt. Het Koninklijke aandeel is sinds 1994 op de beurs te verkrijgen en doorliep een koers die voor beleggers van nu interessant zou kunnen zijn.

In dit artikel geven we je jou alle informatie die je als beleggers nodig hebt om te kunnen bepalen voor een KPN aandeel voor jou een interessante investering zou kunnen zijn. Wil jij weten wat de voor- en nadelen zijn van het aandeel van KPN? Lees dan vooral verder!

Snel en gemakkelijk het aandeel KPN kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het aandeel KPN?

KPN is in 1994 voor het eerst officieel tot de Nederlandse beurs toegetreden, maar daarvoor had het een rijke historie en had KPN verschillende namen. Voor 1994 was KPN namelijk niet een commercieel bedrijf, maar had het een andere rol in de maatschappij. In 1752 had KPN namelijk de naam Statenpost en was verantwoordelijk voor alle postbezorgingen in Nederland. De Statenpost maakte vanaf dat moment onderdeel uit van de Nederlandse regering.

In de jaren daarna breidde het takenpakket van de Statenpost uit naar telefonie en post, waarna het vanaf 1977 verder ging onder de naam Koninklijke PTT. In deze periode begon PTT uit te breiden door verschillende dochterbedrijven op te starten in landen als Spanje, Frankrijk en Duitsland. De lijst met bedrijven die in deze tijd onder de PTT zijn gestart is groot en het bedrijf groeide met de dag.

In de periode rond 1994 werd de PTT door de Nederlandse regering geprivatiseerd en omgedoopt tot het huidige Koninklijke KPN. In deze periode richtte zij zich op het aanbieden van telefonie en internetaansluitingen in Nederland. Langzamerhand werd de post uit het bedrijf verstoten, wat later werd overgenomen door PostNL.

Sinds de beursgang kreeg Koninklijke KPN een vooraanstaande rol in het aanbieden van internet aan de Nederlandse burgers. Het bedrijf was jarenlang het gezicht van internet en telefonie in zowel binnen- als buitenland. Met name door deze ontwikkelingen rond het jaar 2000 groeide het bedrijf uit tot een enorm bedrijf dat verantwoordelijk was voor mobiele telefonie en internetbekabeling van 6.3 miljoen Nederlanders.

In de periode na deze explosieve groei begon het te wankelen bij Koninklijke KPN. Het bedrijf is meerdere malen benaderd voor een overname van externe partijen, en dat was geen goed teken. Door toenemende concurrentie op de markt van bijvoorbeeld T-Mobile en Vodafone is de positie van KPN mondjesmaat teruggezakt.

Rond 2021 zijn er verschillende partijen die een flink aandeel hebben in KPN, waaronder América Móvil met een forse 16% van de aandelen. In deze periode is KPN nog steeds een gevestigde naam in de Nederlandse telecommunicatiemarkt, maar is de monopoliepositie die zij rond 2000 nog hadden niet meer van toepassing. 

Actuele koers KPN

Nu je wat meer weet over de geschiedenis van KPN, kunnen we ons richten op het aandeel van KPN op de AEX. Wanneer je overweegt om KPN aandelen te kopen is het namelijk verstandig om te kijken naar de KPN koers, de verwachtingen en de toekomst van KPN. Maar wat is de stand van de actuele beurskoers van KPN?

Bekijk in onderstaande grafiek op welke hoogte het aandeel KPN staat:

Historische koers KPN

Om te onderzoeken of een aandeel KPN interessant kan zijn voor jouw portfolio, is het verstandig om de historische koers eens onder de loep te nemen. Hierdoor kan je namelijk een beeld vormen van de manier waarop de bedrijfsontwikkelingen invloed hebben op de koers.

Laten we daarbij beginnen bij het begin, en dat is in het geval van KPN de beursgang in 1994. In deze periode kostte het aandeel omgerekend zon €4 per aandeel. In deze periode werd KPN geprivatiseerd en begonnen zij zich te richten op het aanbieden van internet, wat ook duidelijk is terug te zien in de koers.

In de periode tot 2000 onderging KPN een explosieve groei, waarbij het aandeel op het hoogtepunt in 2000 zo'n €43 per aandeel waard was. Dat de investering in internet resultaten oplevert, is daarom wel duidelijk.

Na deze zonnige periode kwam de winter echter snel om de hoek kijken. In de periode na 2000 zette KPN een net zo explosieve daling in, waarbij het aandeel op haar dieptepunt maar zo'n €1 per aandeel waard was. En deze ontwikkeling zou nog een lange periode aanhouden.

In de periode tot 2012 liet KPN een stabiele groei zien die rond 2008 stagneerde. Het hoogtepunt van deze periode kwam zo rond de €8 per aandeel, dus zo slecht presteerde het aandeel het niet als dat het lijkt. De explosiviteit van het aandeel was eraf, maar de koers blijft stabiel. Dezelfde stabiliteit laat het ook weer in de daling in 2010 ziet, waarna het aandeel in 2012 weer afzakt naar de prijs van €1 per aandeel.

In de periode na 2012 tot 2021 is ook die stabiele groei niet meer aanwezig. In deze periode schommelt het aandeel tussen de €3, waarbij er nauwelijks spraken is van groei of daling. Daar waar het KPN aandeel tussen 2002 en 2012 nog enige groei vertoonde, lijkt dat na 2012 helemaal niet meer van toepassing te zijn. Wel blijft de koers in deze periode buitengewoon stabiel.

Al met al is de koers van KPN in de historie in de periode van 1998 tot 2000 explosief gestegen. In de periode daarna is het beeld 180 graden gedraaid, waarbij de koers stabiel is zonder noemenswaardige groei of daling. 

Snel en gemakkelijk het aandeel KPN kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

KPN aandeel verwachting

Nu we meer kennis hebben over de geschiedenis van het bedrijf en de historische koers, kunnen we de volgende stap zetten. Deze volgende stap bestaat namelijk uit het zoeken van argumenten die de verwachting van de koers van KPN in de komende jaren zouden kunnen ondersteunen.

Wat is dan de KPN verwachting? Dat is de hamvraag. Hierbij zijn er twee dingen die belangrijk zijn om te vermelden. Allereerst lijkt het zo dat KPN de concurrentiestrijd op het gebied van internet en mobiele telefonie heeft verloren. De koers staat namelijk anno 2021 al jaren laag. Tegelijkertijd is KPN nog lang niet verstoten uit het hart van de Nederlanders. Nog steeds zijn er talloze klanten die bij KPN zitten, alleen staat de koers al een lange tijd laag.

Dat de koers laag staat hoeft natuurlijk geen slecht teken te zijn. Je zou namelijk kunnen beargumenteren dat de lage koers voor beleggers interessant is, omdat het nu mogelijk is om KPN aandelen voor een lage prijs in te kopen.

Het tweede argument heeft alles te maken met de toekomstbestendigheid van het verdienmodel. KPN richt zich op telecommunicatie. Het is de vraag welke ontwikkelingen deze markt in de komende jaren nog gaat doorlopen. Er liggen bijvoorbeeld nog kansen in de markt rondom het aanleggen van glasvezel.

Een goed voorbeeld ter vergelijking hiervan is het aandeel van Tesla. In de komende jaren is de kans groot dat Tesla nog zal gaan groeien, omdat elektrische auto's hoogstwaarschijnlijk diesel en benzine auto's gaan vervangen. Dat is natuurlijk geen garantie voor een nog grotere groei van Tesla, maar niet elk aandeel geniet dit fundamentele toekomstperspectief.

Snel en gemakkelijk het aandeel KPN kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

KPN prijs voorspelling 2023 – 2030

Een grote vraag in de keuze of beleggen in KPN aandelen voor jou interessant kan zijn is of de koersprijs in de komende jaren zal dalen of stijgen. Dit is een vraag waar helaas geen eenduidig antwoord kan geven. Een aandeel als KPN kan opeens een grote investeerder verliezen, een enorm bedrijf overnemen of een gat in de markt invullen.

Toch kunnen we wel een grove schatting maken. Sinds 20001 is de koers van KPN namelijk laag gebleven. De kans is daarom groot dat dit de komende jaren wel zo zal blijven. Deze koers zou in de toekomst kunnen groeien op het moment dat KPN deze concurrentiestrijd weer met beide handen aangrijpt of dat zij een totaal nieuwe richting inslaan.

Zo zijn er een aantal toekomstscenario's denkbaar waarin de koers van KPN enigszins zal gaan groeien. De explosieve groei van 2000 lijkt onwaarschijnlijk, aangezien KPN momenteel niet een product aanbiedt dat de wereld zal gaan veranderen.

KPN Kopen of niet?

Dat brengt ons bij de belangrijkste vraag van dit artikel: KPN kopen of niet? We hebben laten zien dat KPN verschillende veranderingen heeft ondergaan, maar dat boven alles de koers al jaren stabiel laag staat.

Er zijn twee manieren om deze lage koers te duiden. Allereerst kun je namelijk stellen dat het anno 2021 'uitverkoop' is. De koers staat laag, dus is het een interessant aandeel om juist nu aan te kopen. De verliezen zullen immers niet waarschijnlijk niet lager worden dan dat ze nu zijn. Dit betekent dat je zelfs bij een minimale groei in de komende jaren alsnog winst zal behalen.

Een tweede manier is om deze lage koers te zien als voorbode van de komende jaren. Als de koers al jaren laag staat kan je namelijk beargumenteren dat KPN haar piek al behaald heeft.

Voor beide manieren valt wat te zeggen. In onze ogen is beleggen een lange termijninvestering. Dat wil zeggen dat we aandelen voor zeker 10 jaar aanhouden. Dat de koers momenteel laag staat, is binnen die visie interessant. Binnen deze redenering is de kans groter dat het aandeel van KPN over 10 jaar gegroeid is in waarde dan dat deze gedaald is. 

Waar KPN aandelen Kopen?

Ben jij overtuigd en wil je KPN aandelen kopen? Dat kan! Je hebt verschillende online brokers die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten.

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee

KPN aandelen advies?

In dit artikel hebben we verschillende onderdelen van KPN aandelen onder de loep genomen. Allereerst hebben we uitgelegd dat KPN een bedrijf is met een rijke historie, waarbij het onder verschillende namen opereerde en verschillende rollen in de maatschappij. Na de privatisering van het bedrijf en de beursgang in 1994 is het bedrijf zich meer gaan richten op de internationale markt door middel van verschillende overnames en het starten van allerlei dochterbedrijven.

De koers van KPN reflecteert hoe het bedrijf het deed. De grootste piek hing samen met de periode waarin ze een dominante positie hadden op de Nederlandse internetmarkt. Vervolgens is in de koers duidelijk te zien dat KPN bij de concurrentiestrijd met giganten als T-Mobile, Vodafone en Ziggo aan het kortste eind trok.

Wat de toekomst zal brengen voor KPN is onduidelijk. Boven alles is het interessant dat de koers van KPN anno 2021 heel laag staat, waardoor het kansen biedt voor beleggers die nog wel potentie zien in het vermogen van KPN om groei te laten zien. 

Snel en gemakkelijk het aandeel KPN kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>