Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Wat zijn de kosten van een zakelijke rekening?  Het is een vraag die veel beginnende ondernemers hebben en dat snappen we volledig. Als ondernemer wil je natuurlijk niet te veel betalen voor je zakelijke rekening. Om deze reden is het goed om onderzoek te doen voor je besluit een zakelijke rekening ergens af te sluiten.

De kosten van een zakelijke betaalrekening variëren tussen de €60 en €275 per jaar. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk uitvallen is afhankelijk van het pakket dat je aanschaft én bij welke bank je dit doet. In dit artikel lees je alles over de kosten van een zakelijke rekening!

👋 Tijdelijke actie bij Knab: Ontvang €50 cadeau bij overstappen + 50% korting voor starters 🎁  

  • Voordeligste zakelijke rekening van Nederland
  • Meest gekozen rekening door ZZP'ers
  • Binnen 10 minuten online te openen

Belangrijkste conclusies van dit artikel

  • Een zakelijke rekening is als ondernemer niet wettelijk verplicht. Heb je een BV opgericht? Dan is een zakelijke betaalrekening wél een vereiste.
  • De kosten van een zakelijke betaalrekening variëren tussen de €60 en €275 per jaar
  • De kosten van een zakelijke betaalrekening bestaan uit twee onderdelen, namelijk: de maandelijkse kosten en de transactiekosten.
  • De zakelijke bankrekening van Knab is momenteel de goedkoopste zakelijke rekening (2023).

De kosten van een zakelijke betaalrekening bestaan uit twee onderdelen, namelijk: de maandelijkse kosten en de transactiekosten. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje!

1. Maandelijkse kosten zakelijke rekening

Voor een zakelijke rekening betaal je abonnementskosten, dit zijn de maandelijkse kosten. De maandelijkse kosten van een zakelijke betaalrekening variëren tussen de €5 en €20 per maand. Vaak worden de kosten weergegeven in jaarlijkse kosten. De abonnementskosten variëren dan tussen de €60 en €275 per jaar.

Hoe hoog de abonnementskosten precies uitvallen hangt allereerst af van het soort pakket dat je kiest. Kies je een basis abonnement met één pinpas en één zakelijke spaarrekening? Of wil je een uitgebreider abonnement met aanvullende diensten en met meerdere passen en rekeningen? Al met al: hoe uitgebreider de zakelijke betaalrekening, hoe hoger de maandelijkse kosten.

Daarnaast hangen de maandelijkse kosten af van de bank waarbij je de rekening opent. Traditionele banken zijn vrij hun eigen tarieven te bepalen. De kosten voor een zakelijke betaalrekening kunnen daarom variëren per bank.

2. Transactiekosten zakelijke rekening

Naast de maandelijkse kosten voor jouw pakket, betaal je een klein bedrag per transactie. Het bedrag verschilt per soort transactie; je betaalt minder voor een pinbetaling als voor een internationale bankoverschrijving. Het is aan te raden de kosten voor handmatige transacties die je vaak verwacht te maken te vergelijken bij verschillende banken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

De transactiekosten worden eens per maand opgeteld en doorgestuurd. De transactiekosten kunnen dus variëren per maand. In rustigere maanden zal het bedrag lager zijn dan tijdens drukkere perioden. Daarnaast beschikken sommige abonnementen over een bepaald aantal gratis transacties per jaar. De transactiekosten zul je dan pas later in het jaar tegen komen!


Kosten zakelijke rekening per bank

De kosten voor een zakelijke betaalrekening verschillen per bank. Het is daarom aan te raden verschillende banken en hun abonnementen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt! Onderstaand vind je aanvullende informatie over banken en hun kosten zakelijke bankrekening:

1. ING

Bij de ING kost een basis ondernemerspakket rond de €119 per jaar. Deze kosten includeren één betaalpas en één betaalrekening. Ook beschikken ze over een mobiele app en is internetbankieren mogelijk. Per bij- of afschrijving betaal je slechts €0,13 transactiekosten.

2. ABN-Amro

ABN-Amro biedt verschillende pakketten aan. Het basispakket bevat één betaalpas, één betaalrekening en bedraagt €119 per jaar. Daarnaast bieden ze ook uitgebreidere pakketten aan met meerdere betaalrekeningen en passen. De kosten voor de uitgebreide pakketten bedragen tussen de €165 en €297 per jaar. Voor overboekingen betaal je €0,15 aan transactiekosten.

3. Rabobank

De jaarlijkse kosten voor een zakelijke betaalrekening bij Rabobank bedragen €119. Dit is inclusief één betaalpas en één zakelijke rekening. Voor een bijschrijving betaal je €0,15 transactiekosten en voor een afschrijving betaal je €0,11 transactiekosten. Ook beschikken ze over een mobiele app en is internetbankieren mogelijk.

4. Knab Zakelijk

Knab is een bank geschikt voor kleine ondernemers. Een zakelijke rekening kost voor ZZP'ers bij Knab slechts €84 per jaar. Ondernemers met een BV betalen €108 per jaar. Dit bedrag is inclusief betaalpas, één zakelijke betaalrekening en internetbankieren. Bij Knab kan je kosteloos meerdere spaarrekeningen openen en krijg je jaarlijks de eerste 500 transacties gratis. Na de gratis transacties betaal je €0,10 per transactie.

5. SNS Bank

Een SNS zzp rekening bedraagt €90 per jaar. Voor MKB'ers kost een zakelijke betaalrekening bij SNS €114 per jaar. Deze kosten zijn inclusief één SNS-bankpas en online bankieren. De transactiekosten voor pinnen binnen de EU zijn €0,05 per keer en buiten de EU €0,30 per keer. Geld opnemen binnen de EU kost €0,30 per keer en buiten de EU €4,00. De jaarlijkse kosten liggen voor deze bank dus relatief laag, maar de transactiekosten relatief hoog.

6. Bunq

Bunq heeft verschillende pakketten voor een zakelijke rekening. Het 'Easy Bank Business' pakket bedraagt €84 per jaar. Dit is inclusief één betaalpas en één IBAN, wat de rekening perfect maakt voor ZZP’ers. Daarnaast hebben ze ook het 'Easy Green Business' pakket waarbij ze voor iedere uitgegeven €100 een boom laten planten. Dit is een uitgebreid pakket van €276 per jaar inclusief 25 rekeningen en 3 betaalpassen. Per transactie betaal je bij Bunq €0,10.

7. Triodos

Triodos is een duurzame bank. Je betaalt hier €150 per jaar voor een zakelijke bankrekening openen. Voor een biologisch afbreekbare betaalpas betaal je eenmalig €20. Per transactie betaal je €0,15 aan transactiekosten.

👋 Tijdelijke actie bij Knab: Ontvang €50 cadeau bij overstappen + 50% korting voor starters 🎁  

  • Voordeligste zakelijke rekening van Nederland
  • Meest gekozen rekening door ZZP'ers
  • Binnen 10 minuten online te openen

Kosten zakelijke rekening vergelijken

Liever de kosten van een zakelijke rekening vergelijken in een overzichtelijke tabel? Dat kan! In onderstaand overzicht vind je alle bekende partijen die zakelijke rekeningen aanbieden. Ook vind je hier de verschillende kosten bij deze partijen. 

Aanbieder

Product

Vaste kosten (jaar)

Extra kosten

ABN

Volop Ondernemen

€118,80

Kosten bij- en afschrijving €0,15

ASN

ASN Betalen zelfstandigen

€78

Maximaal 1.000 transacties per jaar, die zijn wel gratis

BUNQ

Easy Bank Business

€59

Kosten bij- en afschrijving €0,11

ING

ING ondernemerspakket

€118

Kosten bij- en afschrijving €0,13

Knab

Knab zakelijk

€72

1.000 transacties per jaar gratis, daarna kosten €0,10

N26

N26 Business

0

Geen

Rabobank

ZZP rekening

0

Kosten bij- en afschrijving €0,39

Regiobank

ZZP rekening

€90

1.000 transacties per jaar gratis, daarna een transactiebundel voor een vast bedrag

SNS

SNS ZZP rekening

€90

Maximaal 1.000 transacties per jaar, die zijn wel gratis

Triodos

Triodos Internet Zaken Rekening

€150

€20 voor betaalpas Kosten bij- en afschrijving €0,15

Wise

Wise Business

0

Geen


Kosten zakelijke rekening: waar moet je op letten?

Veel grote banken bieden speciale zakelijke bankrekeningen aan voor ZZP'ers. Dit zijn rekeningen met ofwel lage maandelijkse kosten of soms zelfs géén maandelijkse kosten. Zo houd je voor een klein bedrag per maand jouw zakelijke financiën apart van jouw particuliere betaalrekening. Dit geeft een professionele indruk en een meer overzichtelijke administratie.

Ben je binnen de afgelopen 12 maanden ingeschreven bij de KvK? Dan bieden veel banken een startertsvoordeel aan. Startende ondernemers krijgen dan 50% korting op hun eerste maanden abonnementskosten of de eerste 6 maanden gratis transacties. Een zakelijke spaarrekening is dan al helemaal voordelig!


Veelgestelde vragen

Is een zakelijke rekening verplicht als ondernemer?

Een zakelijke rekening is als ondernemer niet wettelijk verplicht. Heb je een BV opgericht? Dan is een zakelijke betaalrekening wél een vereiste.

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

De goedkoopste zakelijke rekening is de ZZP-rekening. Deze bedraagt vaak rond de €85 per jaar. Een voorbeeld is de KNAB zzp rekening.

Waarom een zakelijke rekening?

De voordelen van een zakelijke rekeningen zijn dat zakelijk betalingsverkeer gescheiden blijft van jouw particuliere rekening. Zo heb je een beter overzicht van jouw financiën en lever je makkelijker de boekhouding aan bij de Belastingdienst.

Wat is het verschil tussen een betaalrekening en een spaarrekening?

Een zakelijke betaalrekening wordt gebruikt om betalingen mee te doen. Een zakelijke spaarrekening wordt gebruikt om geld te sparen of apart te zetten, denk aan: geld voor BTW-aangifte of andere zakelijke doelen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>