Ben jij benieuwd naar de kosten van een zakelijke lening? Wellicht is jouw onderneming van plan om binnenkort een zakelijke lening af te sluiten, heb je al een aanvraag gedaan bij een kredietverstrekker of ben je gewoon benieuwd naar de kosten zakelijke lening. 

De vraag is alleen waar je begint. Er zijn namelijk talloze kredietverstrekkers die de kosten van een zakelijke lening nét even anders berekenen. Daarom gaan we in dit artikel de kosten zakelijke lening eens glashelder op een rijtje zetten!


Wat kost een zakelijke lening?

De gemiddelde rente van een zakelijke lening bij een kredietverstrekker is 3% per maand. De kosten van een zakelijke lening bestaan uit het terugbetalen van de lening plus rente binnen een bepaalde looptijd. De hoogte van de rente is afhankelijk van het risico van de lening en de aard van de beoogde investering.


De hoogte van de rente verschilt dus per aanvraag. Dat heeft allemaal met risico te maken voor de kredietverstrekker. Hoe steviger jouw onderneming is, hoe groter de kans dat je een lage rente kan afspreken. 

Aanbieder

Leenbedrag

Looptijd

BKR toetsing

Jaarcijfers nodig

Boetevrij aflossen

Minimaal actief

Bridgefund

€5.000 - €250.000

6-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 mnd

€1.000 - €100.000

6-18 mnd

Ja

Nee

Ja

1 jaar

Kredietvooruit

€3.000 - €500.000

3-6 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

New10

€5.000 - €1.000.000

3-60 mnd

Ja

Ja

Ja

15 mnd

€3.000 - €1.000.000

3-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Floryn

€10.000 - €3.000.000

flexibel

Nee

Ja

Ja

6 Mnd

€1.000 - €350.000

1-36 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Voordegroei

€2.000 - €50.000

Flexibel

Ja

Ja

Ja

1 jaar

Qredits

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 Jaar

Funding circle

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 jaar


Kosten zakelijke lening uitgelicht

Kosten zakelijke lening berekenen? Dat gaan we in dit onderdeel van het artikel uitlichten. De kosten zakelijke financiering bestaan namelijk uit verschillende onderdelen. En als ondernemer is het belangrijk om te weten hoe dat wordt berekend.

Op het moment dat je namelijk inzicht hebt in hoe de kosten van een zakelijke lening wordt berekend, kom je niet voor verrassingen te staan bij jouw eerste factuur. En daarom zetten we hieronder de belangrijkste onderdelen van kosten zakelijke lening berekenen op een rijtje:

Rente

Rente zakelijke lening berekenen? Bij het afsluiten van een zakelijk lening wordt rente in rekening gebracht. Deze rente komt elke maand weer terug en varieert zo tussen de 1,3% en 3% per maand. Hierbij is het dus zo dat de kosten in de eerste maand hoger liggen dan in de laatste maand.

De hoogte van de rente wordt bepaald door de kredietverstrekker en is afhankelijk van het verschillende factoren, zoals het risico van de lening. Zo heeft een zakelijke lening voor een bedrijfsauto een lagere rente, omdat bedrijfsauto’s meteen als onderpand gelden.

Het rente zakelijke lening berekenen over het nog openstaande bedrag van jouw lening gebeurt maandelijks. Het openstaande bedrag neemt gedurende de lening af, dus daarmee daalt ook het deel rente dat jij terugbetaalt.

Aflossingskosten

Het kan interessant zijn om jouw zakelijke lening eerder terug te betalen dan je in eerste instantie hebt afgesproken. Dat komt doordat je daarmee het openstaande bedrag flink vermindert, waardoor je ook meteen minder rentekosten kwijt bent.

Nu is het zo dat sommige partijen hiervoor een boete in rekening brengen. Eigenlijk wordt je dan gestraft voor het te vroeg terugbetalen van de zakelijke lening. Let hierbij dus goed op! Er zijn namelijk ook partijen waar dit juist wordt aangemoedigd en je een bonus ontvangt. 

Het eerder aflossen van een zakelijke lening is natuurlijk niet voor elke ondernemer weggelegd. Wees daarom alert op jouw eigen financiële situatie en doe dit op momenten dat je het bedrag écht kunt missen.

Aansluitingskosten

Bij sommige partijen worden er aansluitingskosten in rekening gebracht. Dat is een eenmalig bedrag dat je betaalt voor het afsluiten van een zakelijke lening. Dit bedrag komt bovenop het terugbetalen en de rentevoet.

Dat betekent echter ook dat er partijen zijn die deze aansluitkosten niet in rekening brengen. En dat is natuurlijk voor ondernemers interessant! In de lijst met zakelijke kredietverstrekkers hebben wij aangegeven welke partijen geen aansluitkosten in rekening brengen. 

Te late betaling

Tsja, het kan iedereen wel eens overkomen, een te late betaling. In de meeste gevallen wordt hiervoor een boete in rekening gebracht. Dit is meestal een percentage van het openstaande bedrag van zo’n 2%. Voorkomen is beter dan genezen, dus betaal op tijd!


De kosten van een zakelijke lening berekenen

Nu je op de hoogte bent van de verschillende soorten kosten, kunnen we overgaan op het kosten zakelijke lening berekenen. Het kostenmodel van een zakelijke lening is transparant, dus dat is gelukkig eenvoudig uit te leggen.

We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat je een lening afsluit van €10.000 met een looptijd van 12 maanden. Het rentepercentage is hierbij 1,3%. De eerste stap is om te bedenken dat je in die 12 maanden simpelweg de €10.000 terugbetaalt. Daar komt de rente nog bovenop.

Rente berekenen

Kosten zakelijke financiering berekenen? Het berekenen van de rente bij een zakelijke lening steekt ietwat ingewikkeld in elkaar, omdat de rente steeds wordt berekend over het nog openstaande bedrag. Om dat inzichtelijk te maken zetten we hieronder een rekenvoorbeeld met een looptijd van 12 maanden neer:

Leenbedrag

Openstaand bedrag

Betaalde rente

€10.000

€10.000 / 12 = €833,33 per maand


Maand 1

€9166

€9166 * 0.013 = €122

Maand 2

€8333

€8333 * 0.013 = €111

Maand 3

€7500

€7500 * 0.013 = €100

Maand 4

€6666

€6666 * 0.013 = €89

Maand 5

€5833

€5833 * 0.013 = €78

Maand 6

€5000

€5000 * 0.013 = €66

Maand 7

€4166

€4166 * 0.013 = €55

Maand 8

€3333

€3333 * 0.013 = €44

Maand 9

€2500

€2500 * 0.013 = €33

Maand 10

€1666

€1666 * 0.013 = €22

Maand 11

€833

€833 * 0.013 = €11

Maand 12

€0

€0 * 0.013 = €0

Totaal

€10.000

€732

In deze berekening hebben we laten zien dat de rente dus wordt berekend over het openstaande bedrag in de zakelijke lening. Bij sommige partijen zou daar dus aansluitingskosten bij gerekend kunnen worden, maar dat geldt meestal niet. 

En dat vormen in het kort de kosten van een zakelijke lening. In het bovenstaande voorbeeld kom je op gemiddelde maandelijkse kosten van €894,33. En die kosten zijn natuurlijk in de eerste maand hoger dan in de laatste maand. 


Benieuwd naar de kosten van een zakelijke financiering?

We hebben eerder in dit artikel al aangegeven dat er tussen kredietverstrekkers aardig wat verschillen zitten. Dit zit voornamelijk verweven in de rentes die worden berekend bij jouw zakelijke financiering.

De ene partij is bijvoorbeeld soepeler in het vergeven van zakelijke leningen rond bijvoorbeeld bedrijfsauto’s dan de andere. Daarentegen kan een andere partij weer soepeler zijn in het vergeven van zakelijke leningen voor bedrijfspanden.

Met andere woorden hangt het doel van jouw lening sterk samen met de hoogte van de rente die in rekening wordt gebracht. Een kredietverstrekker zal hierom vragen, dus ze houden hier wel degelijk rekening mee.

Daarnaast kijken ze bijvoorbeeld naar hoelang jouw onderneming al bestaat. Hoe langer deze bestaat, hoe groter de kans dat je zonder problemen een zakelijke lening zult ontvangen. 

Vanwege het grote aantal kredietverstrekkers en de variabelen op basis waarvan jouw zakelijke lening aanvraag wordt goedgekeurd, is het verstandig om bij meerdere partijen een aanvraag te plaatsen. Zo vergroot je de kans dat je een zakelijke lening onder ogen krijgt met een gunstig tarief.

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Veelgestelde vragen

Wat is de rente op een zakelijke lening?

De rente van een zakelijke lening ligt tussen de 1,3% en 5% per maand. De rente wordt berekend over het openstaande bedrag van jouw lening. De hoogte van de rente is afhankelijk van de aard van jouw aanvraag, de hoogte van het bedrag en de looptijd.


Hoeveel kan je lenen?

Zakelijke leningen kan je aanvragen tot €3.000.000. Het maximale leenbedrag verschilt per kredietverstrekker. De hoogte van de zakelijke lening is mede afhankelijk van jouw omzet in de laatste drie maanden. De lening zal dus in proportie zijn in relatie tot de omzet.


Wat zijn de looptijden?

De looptijden van zakelijke leningen variëren tussen de 3 en 84 maanden. Hoe langer de looptijd, hoe lager jouw maandlasten zijn. Daarnaast wordt het rentebedrag dat je terugbetaalt uitgesmeerd over een langere periode.


Kan ik de kosten van een zakelijke lening aftrekken?

Je mag de alleen rentekosten van een zakelijke lening aftrekken van de winst. Hoe hoger de rentekosten, hoe hoger het bedrag dat jij als kostenpost mag invoeren op de jaarlijkse balans.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>