Wat kost beleggen bij DEGIRO? Je hebt ongetwijfeld gelezen dat het van belang is om als belegger ervoor te zorgen dat de kosten laag blijven. Bij DEGIRO is het mogelijk om die kosten laag te houden. Maar waar betaal je nu precies voor? En hoe zit dat bij andere brokers? In dit artikel leggen we je het uit!

Kosten DEGIRO

Kosten laag houden bij het beleggen

Hoe houd je de kosten als je belegt? Dat is een vraag waar een particuliere belegger bij moet stilstaan voordat je begint met het uitkiezen van de aanbieder die bij jou past. Daarom hebben we een kort stappenplan voor jou opgesteld met de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden: 

Checklist beleggen
  • Beheerd beleggen of zelf beleggen? Beheerd beleggen is een stuk duurder dan zelf op de beurs. Je kunt hetzelfde rendement behalen bij beide vormen van beleggen, maar zelf beleggen bij een broker betekent wel dat je zelf research moet doen over de beste aandelen, ETF's, fondsen of obligaties.
  • Bank of broker? Een bank is duurder dan een broker, maar wel gemakkelijker te begrijpen. Wij raden altijd een broker aan, want de kosten zijn simpelweg veel lager. 
  • Eenmalig veel beleggen of verspreid kleine hoeveelheden beleggen? Hoe meer transacties, hoe meer transactiekosten je betaalt. Als belegger wil je zo min mogelijk transacties doen, maar je wilt ook regelmatig inleggen. Maandelijks beleggen is daarom een goede maatstaf. Aandelen, ETF's, fondsen of obligaties? Fondsen zijn over het algemeen duurder dan aandelen, ETF's en aandelen. 
  • Aandelen, ETF's, fondsen of obligaties? Fondsen zijn over het algemeen duurder dan aandelen, ETF's en aandelen. 
  • Op welke beurs beleg je? De kosten van het beleggen verschillen per beurs. Zo heb je op beurzen binnen Europa al niet te maken met valutakosten, terwijl beurzen met een andere munt wel een wisselkoers hanteren. Aandelen in de Verenigde Staten vormen hier vaak een uitzondering op, aangezien deze aandelen razend populair zijn.
  • In welk product specialiseert de aanbieder zich? DEGIRO profileert zich als de beste broker als je binnen de DEGIRO Kernselectie blijft handelen, waardoor het belegd vermogen gepaard gaat met lage kosten. Verschillende brokers kunnen izch weer heel ergens anders op focussen. Stel je zelf daarom de vraag: past de specialisatie in mijn portfolio?

Kosten bij DEGIRO

DEGIRO staat bekend om haar lage tarieven. Bij DEGIRO zijn er verschillende kosten die in rekening worden gebracht over het belegd vermogen. Deze kosten van DEGIRO zijn niet heel veel anders dan dat er bij andere brokers of banken in rekening worden gebracht, maar de kosten hebben vaak een andere naam of een andere manier van in rekening brengen.

Daarnaast is het zo dat de kosten van het beleggen vaak verwerkt zijn in de aankoopprijs. Zo is het dus niet altijd even duidelijk waar de kosten vandaan komen. Dat geldt niet alleen voor DEGIRO, maar voor alle aanbieders.

Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar waar je precies voor betaald.

Kosten DEGIRO

Kosten aandelen

Voor elke transactie op de beurs betaal je een bepaald bedrag. Het bedrag dat DEGIRO in rekening brengt voor een transactie hangt af van het product dat je koopt.

Aandelen kopen binnen Europa kosten bij DEGIRO € 3 per transactie, waarbij je € 2 commissiekosten betaalt, en € 1 handlingkosten.

Aandelen kopen in de VS zijn goedkoper met een prijs van € 2 per transactie. Voor kopen van aandelen in de VS betaal je valutakosten. Deze valutakosten komen neer op 0,10% over het hele bedrag. 

Let wel op: voor aandelen op de NASDAQ wordt €5,00 per maand in rekening gebracht, terwijl andere beurzen (zoals de NYSE) gratis zijn.


Kosten ETF's

Dezelfde kosten die gelden voor aandelen, gelden ook voor ETF's. Ook ETF's kun je kopen op een bepaalde markt. Ook voor ETF's binnen Europa betaal je dus
€ 3 per transactie. De uitzondering hierop zijn ETF's die in de DEGIRO Kernselectie zitten, waar wij eerder een artikel over hebben geschreven.

Voor alle ETF's die in de DEGIRO Kernselectie zitten betaal je namelijk maar € 1 aan handlingskosten per transactie.

Bij ETF's is het goed om te kijken naar de beurs waarop je het ETF uitkoopt. Grofweg kun je stellen dat hoe verder de beurs van huis is, hoe groter de kans is dat je meer betaalt. Zo zijn de kosten van beleggen in Amerikaanse ETF's ongeveer even hoog als Europese ETF's door de kosten van de wisselkoers.

Dit zou je niet verwachten als je kijkt naar de lagere kosten op papier, want Europese ETF's zijn € 3 per stuk, terwijl Amerikaanse ETF's € 2 zijn. 


Kosten obligaties

Voor reguliere obligaties betaal je € 3 per transactie. Net als ETF's zitten er ook obligaties in de DEGIRO Kernselectie. Voor obligaties in de DEGIRO Kernselectie betaal je € 1. 


Kosten beleggingsfondsen

Voor beleggingsfondsen uit de DEGIRO Kernselectie wordt € 1 handlingskosten per transactie in rekening gebracht. 

Voor alle beleggingsfondsen op de Euronext betaal je een aardig bedrag: €7,50 + 1% over het aankoopbedrag. Daar bovenop betaal je 0,20% per jaar over het totaalbedrag dat je hebt belegd in dit fonds. Al met al is het dus duur om te beleggen in beleggingsfondsen bij DEGIRO als ze niet in de DEGIRO Kernselectie zitten. Meer weten over beleggen bij DEGIRO? Bekijk dan onze DEGIRO review.

Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>