Iedereen heeft weleens een steuntje in de rug nodig om zijn of haar doelen te behalen. En dat geldt ook zeker voor ondernemingen van groot tot klein. Soms is dat steuntje in de rug een kortlopend zakelijk krediet om toch even de gaten te dichten.

Maar wat zijn de mogelijkheden van kortlopend zakelijk krediet nu eigenlijk? Via zakelijk krediet kunnen ondernemingen immers op een flexibele wijze gebruik maken van extra kapitaal om jouw onderneming naar het volgende niveau te tillen. Meer weten? Lees dan vooral verder! 


Wat is een kortlopend zakelijk krediet?

Kortlopend zakelijk krediet is een flexibele financiering voor bedrijven in een periode die korter is dan 12 maanden. Een bedrijf bepaalt zelf de hoogte van dit zakelijk krediet en betaalt dit volledig terug plus een bepaald rentepercentage.


Eigenlijk is dit een soort potje dat wordt klaargezet door de kredietverstrekker. Vervolgens kunnen ondernemers flexibel geld uit dit potje opnemen totdat de afgesproken maximale waarde van krediet is bereikt. Vervolgens betaal je daar rente over. En dat hele proces vindt plaats binnen een periode van 12 maanden.


Aanbieder

Looptijd

Maximale leenbedrag

Kosten

Bridgefund

6 - 24 maanden

€250.000

1.3%

Qeld

6 / 12 / 18 maanden

€200.000

1.9% - 2.3%

Swishfund

3 - 24 maanden

€1.000.000

1.0%

New10

3 - 60 maanden

€250.000

4.0%

Kredietvooruit

3 - 6 maanden

€250.000

6%

Floryn

Flexibel

€3.000.000

1.4%

Spotcap

1 - 24 maanden

€300.000

1.1%

Qredits

1 tot 10 jaar

€250.000

1%

CapitalBox

1 tot 36 maanden

€350.000

3.0%


Kenmerken van kortlopend zakelijk krediet 

We hebben hierboven al een beeld geschetst van hoe een kortlopend zakelijk krediet nu precies in elkaar steekt. Zakelijk krediet wordt bijvoorbeeld veel verward met een zakelijke lening. Er zitten wel degelijk verschillen tussen namelijk. Daarom zetten we hieronder de kenmerken van kortlopend zakelijk krediet even op een rijtje:

Korte looptijd

Allereerst vindt een kortlopend zakelijk krediet plaats in een periode korter dan 12 maanden. Dat betekent dat jij jouw krediet flexibel in een periode van 12 maanden kunt opnemen en dat je binnen die periode het geleende bedrag plus de rente terugbetaalt.

Flexibel op te nemen

Een kortlopend zakelijk krediet kan jij flexibel opgenomen worden. Dat betekent dat je niet elke maand een vast bedrag hoeft op te nemen, waardoor jij zelf de regie houdt over wanneer je krediet laat uitbetalen op jouw rekening.

Acceptabele rente

Voor het gebruik maken van kortlopend zakelijk krediet betaal je rente. Deze rente wordt berekend over het bedrag dat jij opneemt en betaal je terug via een maandelijks plan.

Als jij in één maand veel geld opneemt van het krediet, betaal je meer rente. Deze rente ligt zo rond de 4%, maar kan afhankelijk van jouw situatie hoger liggen. 


In welke situaties is kortlopende zakelijk krediet geschikt?

Ondernemers kunnen voor verschillende situatie kortlopend zakelijk krediet inzetten. Omdat het zakelijk krediet eigenlijk een soort potje is dat flexibel kan worden aangebroken door ondernemers, zijn er veel kansen om dit bedrag in te zetten voor jouw onderneming.

In principe zijn er vanuit geldverstrekkers geen eisen gesteld over waaraan je het kortlopende krediet besteedt. Toch worden er suggesties gegeven rondom het besten van het zakelijk krediet. Hieronder lichten we belangrijkste suggesties toe:

Extra voorraad

Hoe groter de voorraad, hoe meer potentiële winst jij kunt behalen met jouw onderneming. Die extra voorraad vereist echter een investering, en zo’n soort investering is heel gemakkelijk te doen via een kortlopend zakelijk krediet.  We spreken ook wel eens van voorraad financiering.

Grote machines

Een tweede manier van het besteden van zakelijk krediet heeft alles te maken met het investeren in grotere machines binnen jouw onderneming. Dit is een investering die op de lange termijn meer productie kan opleveren. 

Voertuigen

Een laatste manier van het besteden van zakelijk krediet is het investeren in voertuigen, zoals een extra bestelbusje of een nieuwe vorkheftruck. Dit soort investeringen leveren op de lange termijn winst op, maar vereisen wel wat kapitaal. 


Verschil met kortlopende lening

Een zakelijk krediet met een korte looptijd is niet hetzelfde als een kortlopende lening. In dit laatste geval neem je namelijk in één keer het hele bedrag op en ben je niet flexibel.

Hoe kan ik een kortlopend zakelijk krediet aanvragen?

Oke, nu we alle ins en outs hebben toegelicht van hoe een kortlopend zakelijk krediet in elkaar steekt, besteden we kort aandacht aan hoe zo’n aanvraagproces nu werkt. Daarom lopen we door alle stappen in het aanvraagproces van een zakelijk krediet:

Stap 1

Gegevens over je bedrijf

Allereerst heeft een geldverstrekker informatie nodig over jou en je onderneming. Hierbij moet je denken aan persoonlijke gegevens, maar ook informatie over de branche waarin jouw onderneming actief is en omzetgegevens van de afgelopen drie maanden.

Stap 2

BKR-toetsing

Bij een zakelijke lening die je via een bank aanvraagt, zal er een een BKR-toetsing plaatsvinden. In het geval van een kortlopend zakelijk krediet is dit niet het geval, omdat niet de consument, maar de onderneming aansprakelijk is. 

Stap 3

Bepaal de hoogte van je krediet

Vervolgens vul jij als ondernemer de gewenste hoogte van het zakelijk krediet in. Bij een kortlopend zakelijk krediet heb je geen invloed op de looptijd, want die is altijd 12 maanden. 

Stap 4

Screening

Daarna wordt jouw verzoek in behandeling genomen door de geldschieter. Zij voeren dan een screening uit van jouw bedrijf en jouw aanvraag, waarna ze bij goedkeuring een contract opsturen. Dit gebeurt meestal al binnen een week.


In dat contract worden alle feiten op een rijtje gezet, waarbij er ook een rentepercentage wordt vastgesteld. Dat rentepercentage kan namelijk verschillen per aanvraag, afhankelijk van het risico van jouw aanvraag.

Stap 5

Ondertekenen van het contract

En dat is het! Nadat jij een contract hebt ondertekend wordt het zakelijk krediet klaargezet en kan jij daar flexibel gebruik van maken. Vanaf het moment dat jij een eerste keer geld opneemt begint ook direct het terugbetaling proces

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kan ik lenen aan kortlopende kredieten voor MKB?

Het maximale bedrag van kortlopende kredieten MKB dat je als ondernemer kan lenen is €50.000. Jij mag als MKB-ondernemer zelf de hoogte van dit bedrag bepalen.


Hoeveel kan ik lenen aan kortlopende kredieten als ZZP?

Het maximale bedrag van kortlopende kredieten ZZP dat je als ZZP’er kan lenen is €50.000. De hoogte van dit bedrag mag jij als ZZP’er zelf bepalen.


Wat is de maximale duur van een kortlopende bedrijfslening?

De maximale duur van een kortlopende bedrijfslening is 12 maanden. Aan het einde van die periode wordt de kortlopende bedrijfslening volledig terugbetaald aan de geldverstrekker.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>