• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Koningsdag: verplichte vrije dag of niet?

Is Koningsdag eigenlijk een verplichte vrije dag of niet? Voor elke ondernemer, werkgever of werknemers kan dit soms niet helemaal duidelijk zijn.

Daarom vertellen we je In dit artikel precies wat je moet weten over Koningsdag en welke rechten je hebt als werkgever of werknemer

Nee, Koningsdag is een officiële feestdag, maar geen officiële vrije dag. Dat betekent dat werkgevers zelf mogen bepalen of ze werkgevers vrij geven of niet. 


In elke cao wordt vastgelegd hoe er wordt omgegaan met officiële feestdagen. In de meeste gevallen is het zo dat werknemers op Koningsdag vrij zijn, maar dit is niet verplicht.


Er gelden wel uitzonderingen. Ambtenaren zijn bijvoorbeeld vrij op Koningsdag, en scholen en universiteiten zijn bijna altijd gesloten op Koningsdag.


Wat is Koningsdag?

Op Koningsdag wordt de verjaardag van Koning Willem-Alexander door heel Nederland gevierd. 

Door heel Nederland worden er talloze activiteiten georganiseerd, gaan de Nederlanders gekleed in oranje en hangen alle vlaggen uit.

Koningsdag is de opvolger van Koninginnedag, de dag dat we de verjaardag van Koningin Beatrix vierde op 30 april.

Is Koningsdag een officiële feestdag?

Ja, Koningsdag is een officiële feestdag. Dat betekent echter niet dat iedereen automatisch vrij is, want Koningsdag is geen officiële vrije dag.

Desondanks geldt er een ongeschreven regel dat vrijwel alle sectoren vrij geven op Koningsdag.  

Dit staat genoteerd in de cao van jouw bedrijfssector. Hierin zal altijd staan hoe het bedrijf omgaat met officiële feestdagen, waar Koningsdag dus ook onder valt. 

Koningsdag vrij vragen

Moet je vrij vragen voor Koningsdag? Officieel wel. Koningsdag is geen officiële vrije dag, dus bedrijven geven niet automatisch vrij op deze dag.

Daarom zullen er sectoren zijn waar je inderdaad vrij zal moeten vragen voor Koningsdag. 


Wanneer is het Koningsdag?

Koningsdag valt elk jaar op 27 april.

Is iedereen vrij op Koningsdag?

Nee, Koningsdag is een officiële feestdag, maar dat betekent niet dat elke sector haar werkgevers vrij geeft. In de cao staat of jij vrij bent of niet. 

Is Koningsdag 1x in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>