• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • KLM Aandeel Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Ben jij van plan om te gaan beleggen in KLM aandelen? Dan ben je met dit artikel aan het juiste adres! In dit artikel geven we jou namelijk een uitgebreide analyse van een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van de wereld!

Wist jij bijvoorbeeld dat KLM de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld is? Dit koninklijke bedrijf vloog in 1920 voor het eerst van Londen naar Amsterdam, en de rest is geschiedenis. 

KLM is in de jaren daarna in vogelvlucht gegaan en de blauw-witte vliegtuigen zijn onderhand niet meer weg te slaan uit het collectief geheugen.

En de aandelen dan? Sinds 1992 zijn KLM aandelen te kopen op de Nederlandse beurs.

Hoe zit dat nu? Zijn de aandelen KLM interessant? 

In dit artikel leggen we jou uit op welke manier KLM in jouw portfolio een rol zou kunnen spelen!

KLM gemakkelijk en snel lopen? Dit zijn onze favoriete brokers!βœ…

 • DEGIROπŸ‘‰ Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToroπŸ‘‰ Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDayπŸ‘‰ Beste broker voor pensioenbeleggen
 • EasyBrokerπŸ‘‰ Gemakkelijk en toegankelijk beginnen met beleggen
 • MexemπŸ‘‰ Wereldwijd beleggen tegen lage tarieven

Wat is het KLM aandeel?

Voordat je een KLM aandeel koopt, is het belangrijk om te onderzoeken wat voor soort bedrijf KLM is. Waar investeer je nu eigenlijk in?

Op de oppervlakte lijkt het zo dat je investeert in vliegtuigen, maar dat is niet het hele verhaal. Dat heeft alles te maken met de fusie van Air France en KLM, waarna het Air France KLM is gaan heten.

Laten we bij het begin beginnen. Air France KLM is in 1992 op de beurs gegaan. In deze periode vloog de groei van KLM door het dak.

In hoge vaart werkte KLM aan het aanbieden van vluchten over de hele wereld. Dit deden ze door verschillende samenwerkingen aan te gaan.

Zo werden er nauwe banden gelegd met de Verenigde Staten door met Northwest Airlines samen te werken. Tegelijkertijd werden er steeds nieuwe modellen uitgebracht, waarbij KLM in deze periode uitgroeide tot een vloot van meer dan 200 vliegtuigen.

In 2003 fuseerde KLM met Air France. Vanaf dit moment was KLM een Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Air France KLM gingen vanaf dat moment verder onder dezelfde naam, maar aan de losse organisaties veranderde niet heel veel.

Air France KLM hebben sinds 2003 zowel Schiphol in Amsterdam en Charles de Gaulle in Parijs onder hun hoede. En in deze periode zette Air France KLM een flinke uitbreiding in gang door verschillende bedrijven op te starten binnen de organisatie.

Zo heeft Air France KLM cateringbedrijven, logistieke bedrijven, fabrieken en talloze kleine luchtvaartmaatschappijen, zoals Martinair onder haar hoede. Dit natuurlijk helemaal niet gek, want enkel vliegtuigen is niet genoeg om een vlucht te verzorgen.

Er is namelijk catering nodig, parkeergelegenheden, communicatiecentra, personeel en ga zo maar door.

Een investering in Air France KLM is dus niet alleen een investering in een vloot vliegtuigen, maar nog veel meer. Beleggen in Air France KLM aandelen betekent daarnaast dat je indirect belegt in kerosine.

Het succes Air France KLM is met haar grootte natuurlijk grotendeels afhankelijk van de prijs van kerosine.

Air France KLM heeft het in de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. In de historie zijn er veel fusies en samenwerkingen door Air France KLM in werking gebracht, maar er werden ook heel veel bedrijven en luchtvaartmaatschappijen afgestoten.

Air France KLM is een heel grote speler in de markt. Het grootste gevaar hierbij is dat de markt waarin Air France KLM opereert niet een gemakkelijke is. 

KLM gemakkelijk en snel lopen? Dit zijn onze favoriete brokers!βœ…

 • DEGIROπŸ‘‰ Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToroπŸ‘‰ Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDayπŸ‘‰ Beste broker voor pensioenbeleggen
 • EasyBrokerπŸ‘‰ Gemakkelijk en toegankelijk beginnen met beleggen
 • MexemπŸ‘‰ Wereldwijd beleggen tegen lage tarieven

Actuele koers KLM

Nu je wat meer weet over de geschiedenis van Air France KLM, kunnen we ons richten op het aandeel van KLM. Het interessante hiervan is dat de koers anno 2023 heel laag staat.

Wanneer je overweegt om Air France KLM aandelen te kopen is het verstandig om te kijken naar de koers Air France KLM, de verwachtingen en de toekomst van Air France KLM. Maar wat is de stand van de koers Air France KLM?

Bekijk in onderstaande grafiek op welke hoogte het aandeel Air France KLM staat:


Historische koers KLM

De huidige koers vertelt niet het hele verhaal. We kunnen namelijk de historische koers gebruiken om uit te leggen waarom een koers van een aandeel hoog of juist laag staat.

Aandelen Air France KLM aandelen hebben een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Daarom gaan we die koers Air France KLM eens nader bekijken.

Opvallend is dat de koers van Air France KLM in de jaren '90 heel hoog stond, met een all time high van zon €99 per aandeel.

In deze periode was Air France KLM één van de grootste wereldwijde spelers en groeide de vraag naar intercontinentale vluchten enorm.

Echter bleef de zon niet schijnen. Hoe voortvarend de koers in de jaren '90 ervoor stond, zo hard daalde de waarde van Air France KLM aandelen in de aanloop naar 2000 tot zo'n €20 per aandeel.

Zo'n enorme daling is niet heel onverwachts, want vrijwel alle aandelen doorlopen een periode waarin de koerswaarde enorm snel stijgt.

Na de sterke daling van het aandeel Air France KLM in leidde rond 2000 tot een periode met kleine fluctuaties. In de jaren '90 zakte de koers van €99 naar €9, maar in de periode rond 2000 was dit verschil veel kleiner.

Zo was er een nieuwe piek rond 2008 van zo'n €37, en een dal in 2009 van wederom €9. Even voor de beeldvorming: een investering in een aandeel Air France KLM in deze periode was alsnog 3 keer over de kop gegaan. En dat is helemaal niet verkeerd.

Na 2010 krijgt het verhaal een enigszins sombere wending. De koers liet in de periode daarvoor nog hoopvolle pieken zien, maar dat blijft na 2010 helemaal uit. De koers van het aandeel Air France KLM schommelt zo rond de €7 per aandeel.

De coronacrisis raakt Air France KLM hard, want het aandeel zakt naar een all time low van €2 per aandeel. En dat is het verhaal anno 2023. De koers staat enorm laag.

Het aandeel Air France KLM is in de periode tussen 1992 en 2023 gezakt van een €99 per aandeel naar €2 per aandeel, waarbij er in de tussentijd fluctuaties waren die door de jaren heen steeds kleiner werden.


KLM Verwachting

Maar wat is de verwachting van het aandeel Air France KLM? Zal het aandeel nog een keer een vogelvlucht maken, of is de lage koers anno 2023 het eind van het verhaal?

Dat is een interessante vraag die niet met volledige zekerheid te beantwoorden is. We hadden graag een glazen bol gehad waarin de koers keurig werd voorspeld, maar die hebben wij tot op heden nog nergens op de kop kunnen tikken.

Toch kom je met een dosis gezond verstand al een heel eind. We hebben eerder al gezegd dat het succes van KLM afhankelijk is van de prijs van kerosine. In de huidige tijd komt dit steeds meer in ophef, omdat kerosine niet een milieuvriendelijke brandstof is.

Er zijn daarom voor KLM twee opties. Of ze gaan door met het gebruiken van kerosine met het gevaar dat het op den duur onbetaalbaar wordt voor KLM. Of ze ontwikkelen alternatieve methoden om de vliegtuigen te laten blijven vliegen.

Deze alternatieve methoden zijn echter lastig. Of iemand het gouden ei gaat vinden, is daarom ook niet helemaal te verwachten. In combinatie met het feit dat de koers al jaren laag staat is daarom een argument om te stellen dat de koers de komende jaren nog wel zo laag zal gaan staan.

KLM gemakkelijk en snel lopen? Dit zijn onze favoriete brokers!βœ…

 • DEGIROπŸ‘‰ Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToroπŸ‘‰ Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDayπŸ‘‰ Beste broker voor pensioenbeleggen
 • EasyBrokerπŸ‘‰ Gemakkelijk en toegankelijk beginnen met beleggen
 • MexemπŸ‘‰ Wereldwijd beleggen tegen lage tarieven

KLM prijs voorspelling 2023 – 2030

KLM Royal Dutch Airlines: het is een naam die veel allure heeft. Tegelijkertijd is deze allure niet helemaal terug te zien in de koers van het aandeel.

Hoe zit het dan met de KLM koers voorspelling van 2023 tot 2030? Natuurlijk kunnen we daar geen garantie voor geven, maar het is te verwachten dat de koers niet opeens een enorme sprong zal maken.

In de jaren daarvoor zijn de fluctuaties door de jaren heen steeds kleiner geworden, dus is de kans groot dat dit in de komende jaren zal worden doorgezet.

Tegelijkertijd zal de vraag naar vakanties niet afnemen. Zeker in de coronatijd snakken mensen meer dan ooit naar een zonvakantie in Spanje. Op het moment dat de wereld weer 'open' gaat zal de koers waarschijnlijk wel stijgen.

Aandeel KLM winst en verlies cijfers

KLM Kopen of niet?

En dan de hamvraag: KLM aandelen kopen of niet? Dit is een vraag die natuurlijk per persoon een ander antwoord heeft. Elke belegger heeft een andere kijk op aandelen en heeft een andere beleggingshorizon.

Als het gaat om aandelen is het interessant dat de koers van KLM aandelen op het moment laag staat. Dit kan je beschouwen als een aandeel dat in de uitverkoop is.

Op het moment dat het aandeel al enige groei laat zien, zal je in dat geval al winst hebben behaald.

KLM kopen of niet is dus een vraag die niet eenduidig te beantwoorden is. Toch denken wij dat het op dit moment een interessante aankoop kan zijn, omdat de koers heel laag staat.

Op de lange termijn is het echter een ander verhaal, want wij denken dat de vliegindustrie op de lange termijn niet een waterdichte strategie laat zien. 

Waar KLM aandelen kopen?

Aandelen KLM kopen? Dat kan je doen op verschillende manieren en op verschillende plekken. In het stappenplan hieronder geven we overzichtelijk weer op welke hoe aandelen KLM kopen in elkaar steekt.

KLM gemakkelijk en snel lopen? Dit zijn onze favoriete brokers!βœ…

 • DEGIROπŸ‘‰ Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToroπŸ‘‰ Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDayπŸ‘‰ Beste broker voor pensioenbeleggen
 • EasyBrokerπŸ‘‰ Gemakkelijk en toegankelijk beginnen met beleggen
 • MexemπŸ‘‰ Wereldwijd beleggen tegen lage tarieven

KLM aandelen advies?

En dan zijn we aangekomen bij de conclusie van dit artikel. We hebben in dit artikel uitgelegd dat KLM een bedrijf is met een rijke historie.

In deze historie zijn er veel fusies en samenwerkingen uitgevoerd, maar ook verschillende bedrijven en kleine luchtvaartmaatschappijen die zijn afgestoten.

Ook hebben we laten zien dat de koers in de jaren '90 enorm hoog stond, maar in de jaren daarna in elkaar stortte. Tegelijkertijd waren er in deze periode veel fluctuaties. De fluctuaties werden door de jaren heen steeds kleiner.

We hebben ook uitgelegd dat het verdienmodel van Air France KLM gebouwd grotendeels afhankelijk is van de prijs van kerosine. En die kerosine kan op de lange termijn problemen opleveren voor het bedrijf.

Al met al is KLM een interessant aandeel vanwege de lage koers. KLM is nog steeds een grote naam in de vliegindustrie en dat zal het voorlopig nog wel blijven.

Of jij KLM aandelen wilt kopen, blijft een persoonlijke keuze. In ieder geval is duidelijk dat de koers op dit moment gunstig is om in de uitverkoop KLM aandelen te kopen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel KLM kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>