• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Klantdata veilig stellen: best practice voor privacy en vertrouwen in online business

Klantdata is voor bedrijven van onschatbare waarde. Het wordt gebruikt om gericht marketing te bedrijven, om producten te verkopen en om de doelgroep nog beter te begrijpen. Toch schuilen er ook veel gevaren in het opslaan van de data van klanten. De laatste jaren zien we namelijk steeds meer datalekken bij bedrijven, waardoor gegevens van honderdduizenden mensen op straat komen te liggen. 

Klantgegevens op straat

Volgens de waakhond Autoriteit Persoonsgegevens kun je er als Nederlander van uitgaan dat je persoonlijke gegevens al gelekt zijn of nog zullen worden gelekt. Dit komt omdat er al veelvuldig gegevens zijn gelekt én vanwege de omschrijving van de toezichthouder. Want wat is een datalek nou eigenlijk? 

Er is sprake van een datalek als er onbedoeld vertrouwelijke of gevoelige informatie van een organisatie of persoon in de verkeerde handen valt. Veel mensen denken dan al direct aan een groot bestand met wachtwoorden, persoonsgegevens en andere persoonlijke data, maar eigenlijk is dat lang niet altijd het geval. 

Het is namelijk ook een datalek als een e-mail naar de verkeerde persoon wordt verstuurd. Of als er post bij het verkeerde adres is bezorgd. Raak je een laptop kwijt, dan spreekt met ook al snel van een datalek. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het maar in 10% van de gevallen gaat om een hack. 

Persoonsgegevens beveiligen

Een van de maatregelen die bedrijven kunnen nemen is om persoonsgegevens te beveiligen door een VPN te gebruiken. Hiermee kun je namelijk de verbinding die je maakt met het internet beveiligen. Je IP-adres met een VPN veranderen gebeurt namelijk op het moment dat je er verbinding mee maakt. En de data die je vervolgens verzendt en ontvangt, is dan versleuteld. 

Voor bedrijven is het enorm belangrijk om dit op een goede manier te doen, aangezien het vertrouwen in de overheid de laatste jaren al flink gedaald is. Uit onderzoek van KPMG blijkt namelijk dat Nederlanders de overheid steeds minder vertrouwen met hun persoonsgegevens. Dit komt vooral door het datalek bij de GGD, waar de persoonlijke gegevens van zo’n 6,5 miljoen mensen werd gelekt. 

Hoe gevaarlijk is het eigenlijk? 

Maar hoe gevaarlijk is het eigenlijk als je persoonlijke gegevens worden gelekt? Dat is vooral afhankelijk van het type gegevens dat wordt gelekt en bij wie. Gaat het om een brief die verkeerd wordt bezorgd, dan valt de schade in veel gevallen nog enorm mee. Maar het kan ook helemaal de verkeerde kant op gaan. 

Krijgen hackers namelijk de juiste gegevens in handen, dan kunnen ze hier veel kwaad mee aanrichten. Denk daarbij aan:

Identiteitsfraude

Ten eerste identiteitsfraude, waarbij criminelen je persoonlijke gegevens bijvoorbeeld gebruiken om rekeningen te openen of geld te stelen. Ze kunnen deze gegevens ook misbruiken om aankopen te doen, medische gegevens te achterhalen of zich als jou voor te doen. In dat geval kan de schade enorm zijn. 

Phishing

Ook phishing is een groot risico. Weten de criminelen namelijk je persoonlijke gegevens, dan kunnen ze deze informatie gebruiken om bij anderen geld af te troggelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld familie of vrienden benaderen om geld over te maken, aankopen voor hen te doen of ook bij hen gevoelige informatie op te halen. 

Misbruik van inloggegevens

Het misbruiken van inloggegevens, bijvoorbeeld op sociale media, kan enorme gevolgen hebben. Niet alleen kan dit leiden tot reputatieschade, maar ook kun je met foto’s en video’s worden afgeperst. Als hackers toegang krijgen tot je persoonlijke accounts, hebben ze niet alleen toegang tot je foto’s, video’s en persoonlijke gegevens, maar kunnen ze ook op andere manieren schade aanrichten.

Als ze ingelogd zijn op je account kunnen ze bijvoorbeeld berichten namens jou verzenden. Op deze manier kunnen je vrienden of familieleden slachtoffer worden van een datalek. 

Gerichte aanvallen of surveillance

En tot slot is het met gerichte aanvallen of surveillance mogelijk dat onbevoegde nog meer toegang tot je leven te krijgen. Denk aan het bekijken van camera’s in huis, waarop te zien is wanneer je weg bent, of spionage en intimidatie. In al deze gevallen zijn datalekken dus wél zeer ernstig en is het zaak om dit zo veel mogelijk te voorkomen. 

Wat kun je doen om het te voorkomen?

Het voorkomen van een datalek is zo goed als onmogelijk, aangezien de verantwoordelijkheid vaak bij de bedrijven zelf ligt. Wel kun je er als individu voor kiezen om zo min mogelijk data aan bedrijven te verstrekken. Is er dan sprake van een datalek, dan ligt er niet veel informatie op straat en is de schade ook een stuk minder.

Wil je bekijken of je slachtoffer bent van een datalek, dan is het aan te raden om de website haveibeenpwned.com te bekijken. Hier kun je controleren of je e-mailadres betrokken is geweest bij een datalek. Als dat het geval is, raden we je aan om je wachtwoord voor de betreffende account zo snel mogelijk te wijzigen!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>