• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Keti Koti: verplichte vrije dag of niet?

Is het Keti Koti een verplichte vrije dag of niet? Voor werknemers en werkgevers is het belangrijk om te weten of je tijdens Keti Koti vrij moet geven of juist niet. 

Daarom onderzochten we alle regels rondom Keti Koti, zodat je precies weet waar je recht op hebt als werknemer of als werkgever. 

Nee, Keti Koti is geen officiële feestdag en ook geen officiële vrije dag. Dat betekent dat je in principe geen recht hebt op een vrije dag tijdens Keti Koti.


Daarnaast worden er geen alternatieve openingstijden gehanteerd tijdens Keti Koti. Alle winkels mogen dus gewoon tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds open blijven.


Dit betekent dat jij als werkgever je personeel geen vrij hoeft te geven tijdens Keti Koti en dat werknemers zelf een vrije dag moeten opnemen.


Wat is Keti Koti?

Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag die elk jaar op 1 juli wordt gevierd, waarbij de afschaffing van de slavernij wordt gevierd.

De naam Keti Koti (of Ketikoti) betekent 'Ketenen Verbroken'. Formeel wordt Keti Koti de Dag der Vrijheden genoemd. 

Keti Koti wordt in de laatste jaren ook in Nederland steeds uitbundiger gevierd. Er komen daarom ook steeds meer geluiden op dat Keti Koti als officiële feestdag benoemd moet worden.  


Is Keti Koti een officiële feestdag?

Nee, Keti Koti is geen officiële feestdag. Werkgevers zijn dus niet verplicht om het personeel vrij te geven tijdens Keti Koti. 

Bedrijven die wel dichtgaan tijdens Keti Koti, doen dit vanuit eigen keuze.

Vaak staat in je cao opgenomen wat er wordt gedaan tijdens Keti Koti.


Keti Koti vrij vragen?

Moet je vrij vragen voor Keti Koti? Ja.

Aangezien Keti Koti niet als officiële feestdag wordt bestempeld, zal het vrij krijgen met Keti Koti volledig afhangen van de cao van jouw bedrijf.

In de meeste gevallen is dit dus niet het geval. 


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Keti Koti?

Keti Koti valt altijd op 1 juli.

Is iedereen vrij op Keti Koti?

Nee, Keti Koti is geen officiële feestdag. Alle winkels zijn in principe gewoon open tot 10 uur 's avonds.

Is Keti Koti 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>