• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Kerstavond: verplichte vrije dag of niet?

Is Kerstavond een verplichte vrije dag of niet? Als werkgever en ondernemer is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de regelgeving met betrekking tot Kerstavond.

Daarom hebben we voor dit artikel onderzocht of Kerstavond nu wel of niet als een verplichte vrije dag wordt beschouwd. Lees verder voor het antwoord!

Nee, Kerstavond is geen officiële feestdag en ook geen verplichte vrije dag in Nederland, hoewel het wel door sommige groepen en organisaties wordt gevierd.


Kerstavond valt in 2023 op zondag 24 december. 


Op Kerstavond kunnen sommige winkels of bedrijven aangepaste openingstijden hanteren of gesloten zijn, afhankelijk van hun locatie en gemeentelijke regelgeving.


Gemeenten kunnen ook speciale toestemming geven aan winkeliers met betrekking tot openingstijden op deze dag.

Voor werknemers die Kerstavond willen observeren, is het aanbevolen om verlof aan te vragen bij hun werkgever, omdat er geen verplichting is voor werkgevers om automatisch vrijaf te geven op deze dag.


Wat is Kerstavond?

Kerstavond, op 24 december, is de avond voor Kerstmis en een belangrijk moment in de kerstperiode.

Het is een tijd waarin mensen samenkomen met hun dierbaren om de feestelijke sfeer te ervaren en de geboorte van Jezus Christus te herdenken.

Op Kerstavond komen families en vrienden vaak samen om een speciale maaltijd te delen.

Het menu varieert, maar gerechten zoals kalkoen, ham, en verschillende bijgerechten en desserts zijn populair.

Tijdens de maaltijd kunnen cadeautjes worden uitgewisseld, en in sommige tradities worden ze onder de kerstboom geplaatst om 's ochtends te worden geopend.

Religieuze kerkgemeenschappen houden speciale kerstdiensten op Kerstavond, zoals nachtmissen, waar het verhaal van de geboorte van Jezus wordt voorgelezen en kerstliederen worden gezongen.

Kerstavond wordt vaak gemarkeerd door kaarsen en verlichting, symbolen van licht en hoop, die zowel in kerken als in huizen worden aangestoken.

Het zingen van kerstliederen en carols is een geliefde traditie om in de kerstsfeer te komen.


Is Kerstavond een officiële feestdag?

Nee, Kerstavond wordt niet erkend als een officiële nationale feestdag in Nederland, maar wordt wel ruim gevierd, met name binnen de christelijke gemeenschap.

Als werknemer dien je verlof aan te vragen om Kerstavond te kunnen observeren, zelfs als het een reguliere werkdag is.

Sommige bedrijven kunnen in de praktijk beslissen om op Kerstavond hun deuren te sluiten of aangepaste werktijden in te voeren om tegemoet te komen aan werknemers die deze dag willen vieren.


Kerstavond vrij vragen?

Is het nodig om verlof aan te vragen voor Kerstavond? Ja.

Omdat Kerstavond niet als een officiële nationale vrije dag wordt beschouwd in Nederland, zijn er geen wettelijke voorschriften die van toepassing zijn op deze dag.

Daarom wordt van werknemers verwacht dat ze verlof aanvragen als ze Kerstavond willen vieren en niet op deze speciale dag willen werken.


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Kerstavond?

Kerstavond valt in 2023 op zondag 24 december.


Is iedereen vrij op Kerstavond?

Nee, Kerstavond is geen officiële feestdag. Alle winkels mogen in principe gewoon open zijn tot 10 uur 's avonds, mits de gemeente dit goedkeurt.

Is Kerstavond 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>