• Home
 • /
 • Brokers
 • /
 • DEGIRO Kernselectie | Begin met beleggen in ETFs!

Meer weten over DEGIRO Kernselectie? Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord dat het beleggen bij deze broker goedkoop is. Wist jij ook dat er geen transactiekosten zijn voor sommige producten?  In deze blog zullen we kijken hoe je gemakkelijk kunt beleggen in rendabele ETFs bij DEGIRO!

Wat is DEGIRO kernselectie?

DEGIRO Kernselectie is een selectie van ETF's die je kunt aanschaffen bij online broker DEGIRO. Je kunt deze ETFs aanschaffen zonder dat je transactiekosten betaalt. In totaal zitten er 201 verschillende ETF's uit verschillende sectoren in DEGIRO kernselectie.

In het document zie je in een oogopslag de unieke ISIN code van elk ETF, de naam van de ETF's, de valuta waarin het ETF worden aangekocht en de beurzen waarop de ETF's worden verhandeld. Door te handelen in ETF's die in de kernselectie staan kun jij als belegger de kosten zo laag mogelijk houden, waardoor je meer rendement overhoudt en dus meer uit jouw vermogen haalt.

Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod van producten

ETF's: hoe zit dat?

Voordat we dieper ingaan op DEGIRO kernselectie gaan we eerst even in op het begrip ETF's. Voor de beginnende belegger is het interessant om te beleggen in ETFs. Zo kennen ETF's de volgende voordelen:

 • Lage lopende kosten (tussen de 0.07% en 0.25%) 
 • Natuurlijke spreiding over verschillende aandelen (tot wel meer dan 2000).
 • Laag risico.

Aanbieders van ETFs kunnen de aandeelkosten zo laag houden, omdat ze alle aandelen in een beurs opkoopt. Neem bijvoorbeeld de Vanguard S&P500, een van de meest gekochte ETFs wereldwijd. Dit ETF heeft aandelen in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Op het moment dat je een aandeel in ETFs aanschaft, koop je dus eigenlijk 500 kleine stukjes aandelen van de hele Amerikaanse markt.

ETFs zijn om die reden een veilige keuze om in te beleggen. Het is namelijk zo dat ze de koers van de beurzen volgen. Dat betekent dat een aandeel in een ETFs meer waard wordt op het moment dat het goed gaat met de beurs, terwijl het in waarde zakt op het moment dat het slecht gaat met de beurs.

In onderstaand voorbeeld is te zien hoe een ETF de beurs volgt. We hebben de Vanguard S&P500 vergeleken met de Amerikaanse koers van de Nasdaq, waarop de S&P500 wordt verhandelt. Wat je ziet is dat de twee lijnen keurig bij elkaar blijven. Dit betekent dat het dus een veilige investering is!

DEGIRO kernselectie

Bij aandelen zal dit al een stuk minder stabiel zijn. Om dat te demonstreren hebben we hieronder een aandeel van Apple vergeleken met dezelfde Nasdaqkoers, waarbij je duidelijk kunt zien dat Apple een ander patroon laat zien dan de koers.

In dit geval is het positief, want het aandeel van Apple is boven de markt uit gestegen. Het risico zit in het omgekeerde: aandelen kunnen ook enorm dalen op het moment dat het slechter gaat met de beurs.

Nasdaq etf degiro

Rendement ETFs

We weten dus dat ETFs de beurs volgen en dat de kosten laag zijn. Dan is nu de vraag: hoeveel levert het op?

Om een grof beeld te geven hebben we de opbrengsten van een ETFs vergeleken met een fonds. In dit geval vergelijken we de S&P500, dat dus investeert in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, met de American Funds Investment Company of America, dat ook investeert in de grootste Amerikaanse bedrijven. 

In onderstaande analyse is een heel duidelijk beeld te zien: de S&P500 presteert op den duur beter dan het soortgelijke fonds. 

Fondsen Nasdaq

Een mogelijke reden dat het soortgelijke fonds slechter presteert dan het ETF kan te maken hebben met het feit dat er bij ETFs minder handelingen moeten worden verricht. Een fonds wordt namelijk beheerd door fondshouders, die actief bezig zijn met het kiezen van de juiste aandelen, om een zo hoog mogelijk rendement te bereiken.

In het plaatje is te zien dat dit tot en met 2008 ook goed lukte: het fonds presteerde beter dan de S&P. Toch hebben ze dit niet volgehouden, want de S&P500, die dus simpelweg investeren in de 500 grootste bedrijven, zonder keuzes te hoeven te maken die fondshouders van het fonds wel moesten maken, heeft het fonds ingehaald.

De winst die te behalen valt door te investeren in ETFs zit in het feit dat dividend wordt herbelegd. Dat leggen we even uit. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een stukje winst van hun bedrijf uit aan aandeelhouders. ETFs zijn in essentie heel veel kleine aandelen verspreid over heel veel bedrijven. Dat betekent dat ETFs heel veel kleine stukjes dividend uitkeren. Het is dan ook niet voor niets dat DEGIRO kernselectie zo populair is.

Consequent geld inleggen in een ETF zal ervoor zorgen dat de belegger op lange termijn een enorme toename in waarde zal ontdekken.

Sparen en beleggen

Dat dividend wordt bij de meeste ETFs herbelegd. Dat wil zeggen dat de het dividend wordt teruggestopt in het ETF. Hierdoor stijgt de totale waarde van jouw ETFs. En hier wordt beleggen interessant. De waarde is gestegen, waarover de rente wordt berekent. Hierdoor wordt het ETF meer waard, waardoor er weer meer dividend wordt uitgekeerd door bedrijven.

Dit concept staat ook wel bekent als 'rente-op-rente', of in het Engels: 'compound interest'. Consequent geld inleggen in een ETF in combinatie met de toename van dividend zal ervoor zorgen dat de belegger op lange termijn een enorme toename in waarde zal ontdekken.

Direct zelf een gratis account aanmaken bij DEGIRO? Klik hier en maak binnen 10 minuten gratis je eigen account aan!

Kosten ETF

ETFs zijn goedkoper dan fondsen en aandelen. Je kunt hetzelfde ETF kopen via verschillende kanalen. Ze worden verkocht via banken, zoals ING of via een broker, zoals DEGIRO. Vaak is het aantrekkelijker om dit te doen bij een broker, omdat de kosten nog lager zijn dan bij een bank. Zo rekent ING bijvoorbeeld jaarlijks 0,24% over je hele portfolio per jaar, zoals hieronder te zien is.

Beleggingskosten ING

Het verschil in de kosten zit verstopt in de aankoopprijs. Bij een bank, zoals de ING, worden er geen aankoopkosten in rekening gebracht. Bij een broker, zoals DEGIRO, is dit wel het geval. Maar als je kijkt naar de jaarlijkse kosten, zien we in het onderstaand voorbeeld dat de kosten bij DEGIRO lager zijn dan bij ING.

Kosten DeGiro

DEGIRO Kernselectie 2021

DEGIRO kernselectie beleggingsfondsen en ETF's worden hierin opgesomd. Het is misschien verwarrend om DEGIRO kernselectie beleggingsfondsen te lezen, aangezien het artikel over ETF's gaat. Wees gerust: het gaat echt over ETF's.

Gratis ETFs DEGIRO kopen?

 • 1. Maak een account aan bij DEGIRO. 
 • 2. Geld storten: Je kunt gemakkelijk geld storten via iDEAL. 
 • 3. Kies bij producten op ETF's: Bekijk het plaatje hieronder.
 • 4. Klik op Tracker (Gratis): Dit zijn de ETF's waar je geen transactiekosten voor betaalt!

Om beleggers te stimuleren om ETF s te kopen, biedt DEGIRO op hun website een lijst aan met ETF s waar geen transactiekosten voor gelden. Het wegnemen van deze kostenpost daar bovenop maakt het dus heel interessant om hierin te investeren. De concrete informatie over deze kernselectie is via deze link te vinden. De lijst bestaat uit heel veel verschillende soorten ETF s.

Het eerste wat in het document te zien is, is hoe de 'korting' van DEGIRO op werkt. Dit is hieronder te zien:

Tabel kosten DeGiro

Het idee achter deze tabel uit de kernselectie is simpel: de eerste aankoop in een maand is gratis, de tweede is gratis op het moment dat de aankoop het meer dan 1000 euro waard is. Dit geldt ook voor het verkopen. Koop en verkoop je dus binnen de kernselectie, volg dan de volgende regel: koop 1 maal per maand, en als je toch meer wil investeren, investeer dan meer dan 1000 euro.

Direct zelf een gratis account aanmaken bij DEGIRO? Klik hier en maak binnen 10 minuten gratis je eigen account aan!

Welke ETF s moet ik kopen?

De DEGIRO kernselectiebestaat uit 200 ETFs. Nu is de vraag: welke ETFs passen bij mijn portfolio? Om dat te analyseren moeten we een aantal stapjes terug doen, en moeten we een van de ETF eens onder de loep nemen. Als je een rekening hebt geopend bij DEGIRO is het namelijk heel simpel om deze lijst te zien op de website van DEGIRO. Dit wordt hieronder gedemonstreerd.

Trackers (ETF's) DeGiro

Vervolgens moeten we kijken naar de verschillende beurzen. In de lijst op de website is namelijk te zien dat ETF s in de kernselectie worden aangeboden op de Euronext Amsterdam, Euronext Parijs en de Xetra (Duitse beurs). Het aanschaffen van ETF s op deze verschillende beurzen is verbonden met verschillende prijskaartjes, die we uiteraard zo laag mogelijk proberen te houden. Hieronder zetten we het op een rijtje:

Beurs

€ Aankoopkost.

% per jaar

€ Maximaal per transactie

Xetra (Duits)

€4.00

0.05%

€60.00

Euronext Parijs

€4.00

0.05%

€60.00

Euronext Amsterdam

€2.00

0.03%

€30.00

De Euronext Amsterdam is hier duidelijk de winnaar, dus zullen we kijken naar ETF s die worden aangeboden op deze beurs. Hieronder wordt gedemonstreerd hoe dat op de website van DEGIRO wordt gedaan en hoe dat via de kernselectielijst wordt gedaan.

Trackers gratis DeGiro

Kernselectie DeGiro

We hebben op deze manier de selectie teruggebracht naar 67 ETFs. Door de voordelen van de kernselectie is het dus verstandig om 1 van deze 67 ETFs aan te schaffen.

Direct zelf een gratis account aanmaken bij DEGIRO? Klik hier en maak binnen 10 minuten gratis je eigen account aan!

Analyseren ETF's

Nu zul je vast de vraag stellen: welke ETF is het beste uit DEGIRO kernselectie? Om de ETFs te analyseren gebruiken we een tool van de website Morningstar.com. De ETF s kun je via de ze website makkelijk vinden op het moment dat je de isin code van de ETFs hebt. Elk ETF heeft zo'n unieke isin code en ze zijn in de kernselectielijst gemakkelijk te vinden, zoals hieronder is te zien.

ISIN Code

Ter demonstratie laten we kort zien hoe een analyseoverzicht via Morningstar er bij dit ETF uit kan zien. Meer informatie hierover vind je in onze Journey, waarin maandelijkse €1000 volledig wordt belegd in onder andere ETFs! Hierin wordt een diepere analyse gemaakt van verschillende ETFs en is zeker het lezen waard!

We beginnen met het opzoeken en invullen van de juiste isin code. De isin is in dit geval NL0009690221. De isin begint vaak met het land van oorsprong. van dit ETF, zoals hieronder te zien is:

Morningstar zoekbalk

Vervolgens krijgen we dit te zien:

VanEck ETF

Dit overzicht zal je een grof overzicht geven van hoe dit ETF presteert. Je ziet onder andere de ontwikkeling van de waarde, de slotkoers, de totale grootte van het ETF en de lopende kosten. We willen jou vooral aanraden om dit zelf te ontdekken. Selecteer een ETF uit de kernselectie, vul het in op Morningstar.com, en probeer het zelf te analyseren.

Scrollen we verder, vinden we nog meer informatie:

Morningstar VanEck ETF

Ook hier geldt dat het interessant is om te kijken naar deze informatie. Zo is er bijvoorbeeld 15,75% procent geïnvesteerd in Japanse bedrijven. Sluit het investeren in een bedrijf als Nintendo aan bij jouw toekomstvisie? Dan is dit een interessant aandeel.

Zoals gezegd is het van belang om vooral zelf proberen ETFs te analyseren. Probeer daarbij grofweg op de volgende zaken te letten:


Checklist

 1. 1
  Houd de lopende kosten zo laag mogelijk! Tussen de 0.07% en 0.20% is gemiddeld.
 2. 2
  Investeer in een ETFs dat 'groot' is. Al het geld dat in ETFs wordt geïnvesteerd zegt iets over de betrouwbaarheid. Hoe groter het ETF, hoe betrouwbaarder.
 3. 3
  Investeer in ETFs dat investeert in landen waar jij achter staat. Geloof jij niet in een waardestijging van het ETF door investeringen in Japan? Dan moet je niet in deze ETFs gaan investeren.
 4. 4
  Let op het % obligaties. ETFs met een aantal % in obligaties is over het algemeen iets minder risicovol dan een ETF met 100% aandelen.
 5. 5
  Let op de sectors waarin wordt geïnvesteerd. De ene sector is stabieler dan de ander.
 6. 6
  Let niet te veel op de koers. Het investeren in ETFs is een lange termijn investering. De huidige koers zegt niet heel veel over het verloop van ETFs over 10-15 jaar. Neem de koers dus met een korrel zout en investeer in iets waar jij achter staat.

Direct zelf een gratis account aanmaken bij DEGIRO? Klik hier en maak binnen 10 minuten gratis je eigen account aan!

ETFS aankopen bij DEGIRO

Het is dus van belang dat je informatie opzoekt over de verschillende ETFS waar je in wilt investeren. Een website als Morningstar helpt daar al heel veel mee.

Heb je de informatie die je nodig hebt? Dan is de volgende stap om het ETF daadwerkelijk te kopen. Eerder is al genoemd dat dit het goedkoopst bij DEGIRO kan in vergelijking met banken of andere brokers. Het kopen van ETFs bij DEGIRO is gelukkig heel simpel gemaakt. We nemen je stap voor stap mee in het proces!

Om ETF's te kopen bij DEGIRO heb je allereerst een account nodig. Via deze link maak je direct gratis je eigen account aan!

Stap 1 

Maak een gratis account aan bij DEGIRO via onderstaande button:

Stap 2 

Zorg ervoor dat er genoeg vrije ruimte in je portfolio is om ETFs aan te schaffen. Je kunt een grove schatting maken van hoeveel je moet betalen door jouw budget te delen door de dagwaarde. 


Stel: ik wil 300 euro investeren en het ETF is op dat moment €38,00 waard. Dan doe ik 300 : 38 = 7,89. Aangezien je bij etf geen gedeeltelijke participaties kunt aanschaffen, heb ik in dit geval genoeg geld om 7 participaties in dat etf te kunnen betalen.

Stap 3 

Op de website van DEGIRO is het mogelijk om alle populaire ETFs te selecteren, waarbij elk naast elk ETF alle isin codes zijn te zien.

Stap 4 

Selecteer het juiste ETF, waardoor je onderstaand scherm te zien krijgt. Op de website kun je hier zien hoeveel het ETF waard is, namelijk €38,25. Dit is de slotkoers van de dag. Uit de grafiek is te halen dat de waarde van het ETF heeft geschommeld door de dag heen. Dit zul je op alle beursdagen weer tegenkomen. De waarde van dit ETF om 15:30 €38,00, en is op het eind van de dag geëindigd op €38,25.

VanEck DeGiro

Stap 5 

Druk op de grote, groene 'koop'-knop.

Op dat moment heb je het ETF nog niet; er zit nog een aantal kleine stappen tussen. En dan begint nu het aankoopproces. We zetten het op een rijtje:

VanEck aankopen DeGiro

Op het moment dat je 'limit order' kiest, zoals hierboven is te zien, zet je het kopen vast op een bepaalde waarde. Bij stap 3 hebben wij gezien dat de waarde van beleggingen schommelt.

Stel: ik koop het ETF rond 15:00. De waarde van het ETF was op dat moment €37,50. In de tijd dat ik dan €37,50 invul in het aankoopscherm, kan het zo zijn dat de waarde alweer gestegen is naar €37,55. Ik heb echter een order geplaatst van €37,50, wat betekent dat ik het wil kopen voor de prijs van €37,50. Dat is echter niet gelukt, want de waarde is in de tussentijd al gestegen, dus heb ik de plank misgeslagen.

De schommeling van de beursprijzen gebeurt dus alleen op het moment dat de beurs is geopend, want dan wordt er gehandeld met de ETFs die jij wilt kopen.

Direct zelf een account aanmaken bij DEGIRO? Klik hier en maak binnen 10 minuten gratis je eigen account aan!

Door die fluctuatie is het daarom zo dat je vaak een ruimere schatting maakt van de waarde van het ETF. Is het ETF €38,00 waard, dan zet je de 'limit order' op €38,10. Op die manier ben je iets meer kwijt, maar dan weet je wel zeker dat je het aandeel heb gekocht tegen die prijs.

Dit is gebruikelijk op het moment dat je ETFs koopt tijdens de werktijden van de beurs. De Nederlandse beurs is maandag tot en met vrijdag van 9 uur `s ochtends tot 5 uur `s middags open. Koop je aandelen op de Amerikaanse beurs, zijn deze tijden natuurlijk weer anders.

De schommeling van de beursprijzen gebeurt dus alleen op het moment dat de beurs is geopend, want dan wordt er gehandeld met de ETFs die jij wilt kopen.

Het aankopen van bovenstaand voorbeeld zal er dus als volgt uitzien:

VanEck aankopen DeGiro

We nemen een kleine marge in de limit, door 5 cent op te tellen bij de huidige beursprijs van €38,25. We kopen 7 participaties, waardoor ik dus €268,10 moet betalen. We weten uit eerdere informatie dat DEGIRO transactiekosten rekent. Deze kosten zullen nooit op jouw rekening komen te staan, aangezien ze worden verwerkt in de prijs van de koers. Investeer je €10.000,00 in een aandeel met 0.010% lopende kosten, zul jij bij aanschaf €10.000 - (0.01x€10.000) = €9.900,00 aan belegd vermogen op jouw rekening hebben staan. 

Onze keuze

Op basis van DEGIRO kernselectie zijn wij actief aan het beleggen in een ETF DEGIRO. Welke etf wij hebben gekozen, staat beschreven in onze Journey blog, waarin wij een  €1000 per maand beleggen. Hoeveel dat per jaar gaat opleveren, kun je hier lezen!

Onze keuze bestaat uit de volgende ETFs, waarbij we van plan zijn om maandelijks te investeren. De keuze is gebaseerd op het analyseren van de beleggingen in Morningstar en gebruik te maken van de kernselectie van DEGIRO.

ETFs DeGiro

Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod van producten

Welke ETF uit DEGIRO kernselectie?

Welke ETF je het best kunt aanschaffen is deels afhankelijk van je huidige potfolio. Wel kunnen we je meenemen in dit keuzeproces. Klik hier om erachter te komen welke ETF je het best kunt kopen bij DEGIRO.

Hoe werkt de kernselectie van DEGIRO?

De kernselectie werkt aan de hand van 201 verschillende ETF's. Het werkt vrij simpel. De door DEGIRO gemaakte selectie is aan te schaffen zonder dat je hier ook maar 1 cent aan transactiekosten voor betaalt. Lees er hier alles over!

Ook interessant:

>