• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Brokers
 • /
 • DEGIRO Kernselectie: Dit zijn de 8 beste (gratis) ETFs!

Als jij bezig bent met beleggen dan is de kans groot dat je wel eens gehoord hebt van de Kernselectie van DEGIRO. Het handelen in ETF's via de kernselectie biedt namelijk verschillende voordelen die je rendement ten goede kunnen komen. 

Zo kun je bij de DEGIRO Kernselectie kiezen uit meer dan 200 verschillende ETF's die je vervolgens zonder transactiekosten kunt kopen en verkopen. Doordat je geen transactiekosten betaalt kun je op de lange termijn dus een hoop extra geld in je zak steken.

Maar hoe werkt deze kernselectie van DEGIRO precies? Hoe koop je bijvoorbeeld ETF's uit de kernselectie en welke kernselectie ETF's zijn het beste? In dit artikel gaan we je antwoord geven op al deze vragen zodat jij vandaag nog kunt beginnen met het beleggen via DEGIRO kernselectie. 

Stappenplan om ETF's via DEGIRO kernselectie te kopen.

 • 1. Maak een account aan bij DEGIRO: Klik hier om direct een account aan te maken
 • 2. Registreren: Registreer bij DEGIRO zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
 • 4. Koop ETF's: In dit artikel vind je alle ISIN codes terug waardoor je direct ETF's uit de kernselectie kunt kopen.

Hieronder vind je onze 8 favoriete ETF's  van de DEGIRO Kernselectie in een overzicht. Wanneer je op de knop 'bekijken' krijg je meer informatie over deze ETF te zien.

1. Vanguard S&P500 UCITS ETF Eur (S P 500) 

Beste overall
Rendement16.1%

2. Vanguard FTSE All World Eur (VWRL)

Grootste spreiding
Rendement: 13.1%

3. VanEck Sustainable World Equal Weights ETF

Meest duurzame ETF
Rendement: 13.1%

4. VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF

Beste vastgoed ETF
Rendement: 13.1%

5. L&G Cyber Security UCITS ETF

Beste Cybersecurity
Rendement: 24.6%

6. Vanguard USD Trust Bond

Obligaties VS
Rendement: 5.1%

7. Vanguard USD Trust Bond

Obligaties EU
Rendement: 2.2%

8. VanEck Vectors VideoGaming & eSports UCITS ETF USD A

e-Sports ETF
Rendement: 10.8%


Wat is DEGIRO kernselectie?

DEGIRO Kernselectie is een selectie van ETF's die je kunt aanschaffen bij online broker DEGIRO. Je kunt deze ETFs aanschaffen zonder dat je transactiekosten betaalt. In totaal zitten er 201 verschillende ETF's uit verschillende sectoren in DEGIRO kernselectie.

De ETF's in de kernselectie zijn allemaal te vinden in een document. In dit document zie je in een oogopslag de unieke ISIN code van elk ETF, de naam van de ETF's, de valuta waarin het ETF worden aangekocht en de beurzen waarop de ETF's worden verhandeld. Door te handelen in ETF's die in de kernselectie staan kun jij als belegger de kosten zo laag mogelijk houden, waardoor je meer rendement overhoudt en dus meer uit jouw vermogen haalt.

Hieronder een kort overzicht me de verschillende voordelen van DEGIRO Kernselectie.

Tip: lees ook eens mijn ervaringen met DEGIRO.


Wat zijn de beste DEGIRO kernselectie ETF's?

In de afgelopen jaren zijn er steeds nieuwe ETF's toegevoegd aan DEGIRO. Waar er in 2019 nog maar 124 ETF's in DEGIRO kernselectie zaten zijn dat er vandaag de dag in 2021 maar liefst 202. 

De grote hoeveelheid ETF's in DEGIRO kernselectie biedt dus veel kansen. Elke van de 202 ETF's kun je namelijk aankopen zonder handelskosten waardoor je uiteindelijk meer rendement overhoudt. Helemaal omdat je ETF's vaak jarenlang inkoopt levert je dit op de lange termijn een hoop winst op.

Maar welke ETF's uit DEGIRO kernselectie zijn nu het beste? Om dit te bepalen is het uiteraard noodzaak dat je goed en gedegen onderzoek doet naar de ETF's.

De DEGIRO Kernselectie ETF's dit je hieronder terug vindt zijn alle ETF's waar wij zelf vertrouwen in hebben. Wij hebben ons eigen onderzoek gedaan en de ETF's op verschillende criteria beoordeeld. Welke dit precies zijn lees je verderop in dit artikel.

Verder vind je in onderstaande lijst 8 verschillende ETF's die allen verschillend zijn en zich op verschillende markten richten. Het is namelijk altijd zaak dat je een goed gediversifieerd portfolio hebt.

Kortom, als jij op zoek bent naar de beste DEGIRO Kernselectie ETF's dan kun je onderstaande lijst gebruiken als inspiratie. Dit zijn ETF's waar wij veel vertrouwen in hebben. Uiteraard betreft dit geen beleggingsadvies maar is dit puur op basis van eigen onderzoek.

1. Vanguard S&P500 UCITS ETF EUR (S P 500)


Rendement

16,1%

Focus

500 Grootste Amerikaanse bedrijven

ESG Score

22

Beurs

Euronext Amsterdam

Lopende kosten (gratis handelskosten)

0.07%

ISIN

IE00B3XXRP09

Bovenaan deze DEGIRO Kernselectie beste ETF lijst staat een van de meest verhandelde ETFs wereldwijd: de Vanguard S&P500. Dat is niet zonder reden. Dit ETF stijgt met kop en schouders boven de concurrentie uit vanwege haar lage kosten, goede ESG-score en hoge rendement. 

Met dit ETF investeer je direct in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Niets meer, niets minder. Het grote voordeel hiervan is dat je als belegger te allen tijde zal profiteren van de welvaart van de grootste bedrijven, aangezien slecht presterende bedrijven simpelweg uit de top 500 worden geknikkerd. 

Als belegger kun je met dit ETF een heel sterke focus leggen op de Verenigde Staten, wat op wereldwijd niveau de grootste beleggingsmarkt is. Wat ons betreft is dit een stevig ETF om jouw portfolio mee te starten. 

Deze ETF uit de kernselectie kopen? Via onderstaande button kun je direct een account aanmaken bij DEGIRO en vervolgens de ETF kopen via het stappenplan uit dit artikel.

2. Vanguard FTSE All World Eur (VWRL)


Rendement

13.1

Focus

Wereldwijd

ESG Score

23

Beurs

Euronext Amsterdam

Lopende kosten (gratis handelskosten)

0.22%

ISIN

IE00B3RBWM25

Koning Karel de Vijfde regeerde in zijn gloriejaren rond 1500 over een rijk waar de zon nooit onderging, en het ETF op de tweede plaats in onze lijst doet dat nog eens dunnetjes over. Met het Vanguard VWRL ETF beleg je namelijk direct in aandelen over de hele wereld. En daar zit juist de kracht van dit ETF in.

Doordat je een wereldwijde dekking hebt, verspreid je namelijk het risico. Gaat het een keer slecht met de Japanse economie? Dan heb je de Verenigde Staten als plan b. Gaat het slecht met de Verenigde Staten? Geen probleem, Europa staat als plan c al in de startblokken. Sterker nog, met dit ETF heb jij plan a tot en met plan z al klaarliggen.

Bovendien heeft dit ETF een prima ESG-score, is het rendement vergelijkbaar met onze nummer 1 en zijn de kosten goed binnen de perken gebleven. Vanwege deze redenen zijn wij van mening dat de VWRL een ETF is dat perfect kan dienen als risicospreiding in elk portfolio. 

3. VanEck Sustainable World Equal Weights ETF


Rendement

13.1%

Focus

Duurzaamheid 

ESG Score

20

Beurs

Euronext Amsterdam

Lopende kosten (gratis handelskosten)

0.30%

ISIN

NL0010408704

Alle kleine beetjes helpen volgens het ETF dat bij ons op nummer 3 staat: VanEck Sustainable World. Met dit ETF lever je direct een bijdrage aan de verduurzaming van economieën over de hele wereld. Zo beleg je middels dit ETF in bedrijven die zich bezighouden met de groene energietransitie, waterstof en milieuvriendelijke alternatieven.

Tegelijkertijd zijn de lopende kosten met 0.30% niet hoog, is het rendement sterk en wordt er een sterke ESG-score toegekend aan dit ETF. Dit ETF is voor alle beleggers relevant, omdat het zorgt voor sterke diversificatie in jouw portfolio.

Hoe diverser jouw keuze aan ETF's, hoe toekomstbestendiger jouw portfolio. Een investering in verduurzaming van de economie past goed binnen deze filosofie en is daarom binnen de DEGIRO Kernselectie een sterke keuze.

4. VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF


Rendement

9.0%

Focus

Vastgoed

ESG Score

13

Beurs

Euronext Amsterdam

Lopende kosten (gratis handelskosten)

0.25%

ISIN

NL0009690239

Laten we maar met de deur in huis vallen: ook een investering in vastgoed kan een bijdrage leveren aan jouw diverse portfolio. Op onze nummer vier staat daarom een ETF dat investeert in allerlei vastgoedprojecten over de hele wereld.

Vanwege de wereldwijde spreiding in onder andere de Verenigde Staten, Japan, West-Europa en Azië kun je gerust stellen dat dit ETF van alle markten thuis is. Vervolgens scoort dit ETF met een ESG-score van 20 prima, is het rendement met 9.0% goed en zijn de kosten met 0.25% prima.

Al met al kun je stellen dat je met dit ETF een investering maakt in de diversificatie van jouw portfolio. Met een investering hierin staat jouw portfolio als een huis. 

5. L&G Cyber Security UCITS ETF


Rendement

24.6%

Focus

Cyber security

ESG Score

53

Beurs

Euronext Amsterdam

Lopende kosten (gratis handelskosten)

0.69%

ISIN

IE00BYPLS672

Cyber Security is een bedrijfstak die steeds vaker in de schijnwerpers staat. Tegenwoordig wordt bijna alles gedaan via het internet: internetbankieren, Netflixen, een route opzoeken, noem het maar op! 

Helaas blijkt dat dit niet altijd even veilig is. Daarom zijn er talloze bedrijven die zich meer en meer bezighouden met cyber security, om ervoor te zorgen dat de veiligheid van internetgebruikers wordt gegarandeerd. 

Met dit ETF investeer je direct in bedrijven die zich bezighouden met cyber security. Naast dat diversificatie in een portfolio van belang is, kun je stellen dat toekomstbestendigheid belangrijk is. In onze ogen zal cyber security nog wel een groter thema worden dan dat het nu is, waardoor wij van mening zijn dat een investering in dit ETF een stevige keuze is.

6. Vanguard USD Trust Bond


Rendement

5.1%

Focus

Obligaties VS

ESG Score

N.v.t.

Beurs

Euronext Amsterdam

Lopende kosten (gratis handelskosten)

0.07%

ISIN

IE00BZ163M45

Met dit ETF beleg je in obligaties in de Verenigde Staten, waaronder lokale overheden, non-profit organisaties en de Amerikaanse Dollar.

Elke belegger heeft baat aan obligaties. Kort gezegd functioneren obligaties als bescherming van beleggers tegen extreme marktfluctuaties. Om die reden worden obligaties al sinds jaar en dag door beleggers aangeschaft.

Het voordeel van dit specifieke obligatie ETF is dat de lopende kosten heel laag zijn. Hoe lager de lopende kosten, hoe meer rendement jij overhoudt. Tegelijkertijd is dit ETF interessant vanwege het feit dat veruit het grootste deel van de beleggingsmarkt in de Verenigde Staten is gevestigd. 

7. Vanguard Euro GVD Bond


Rendement

2.2%

Focus

Obligaties EU

ESG Score

N.V.T.

Beurs

Euronext Amsterdam

Lopende kosten (gratis handelskosten)

0.07%

ISIN

IE00BZ163H91

Het zal niet helemaal als een verrassing komen, maar ook een obligatie met een focus op de Europese markt zal een bijdrage leveren aan jouw portfolio.

Stel je voor dat de Dollar enorm daalt in waarde, dan heb je met een investering in dit ETF altijd nog een plan b in de vorm van de Europese Euro. Hopelijk heb je al een beetje in de gaten hoe wij in de samenstelling van deze lijst hebben nagedacht over diversificatie.

Doordat wij zowel beleggen in Amerikaanse als Europese obligaties dekken we verschillende markten, waardoor we direct aan risicospreiding doen. Vandaar dat wij van mening zijn dat dit ETF een sterke bijdrage levert aan jouw diverse portfolio. 

8. VanEck Vectors VideoGaming&eSports UCITS ETF USD A


Rendement

10.8%

Focus

gaming

ESG Score

19

Beurs

Xetra Duitsland

Lopende kosten (gratis handelskosten)

0.25%

ISIN

IE00BYWQWR46

Deze lijst is niet compleet zonder dit gaming en eSports ETF even in de schijnwerpers te plaatsen. Van lan-parties in een koude kelder is de gaming wereld uitgegroeid tot een heuze sport dat het dak eraf blaast van talloze stadions over de hele wereld.

De enorme toename in populariteit en acceptatie van gamen als sport heeft ertoe geleid dat deze niche niet meer te missen is in het dagelijks leven. En dat biedt kansen! Met dit ETF investeer je direct in alles wat te maken heeft met eSports: technologie, gamecentra, stadions en sponsors.

Diversificatie is koning, maar af en toe mag je ook wel even ontspannen. Gelukkig is dat met gamen tegenwoordig heel goed te doen. Met dit ETF zal jouw portfolio daarom toekomstbestendig zijn. 


Hoe koop je ETF's van DEGIRO Kernselectie?

Het is dus van belang dat je informatie opzoekt over de verschillende ETFS waar je in wilt investeren. Een website als Morningstar helpt daar al heel veel mee. Uiteraard kun je ook de ETF's uit onze lijst met beste ETF's van DEGIRO Kernselectie gebruiken als je hier geen tijd voor hebt.

Heb je de informatie die je nodig hebt? Dan is de volgende stap om het ETF daadwerkelijk te kopen. Eerder is al genoemd dat dit het goedkoopst bij DEGIRO kan in vergelijking met banken of andere brokers. Het kopen van ETFs bij DEGIRO is gelukkig heel simpel gemaakt. We nemen je stap voor stap mee in het proces!

Om ETF's te kopen bij DEGIRO heb je allereerst een account nodig. Via deze link maak je direct gratis je eigen account aan!

Stap 1: Maak een Account aan via DEGIRO

Om DEGIRO Kernselectie ETF's te kopen heb je natuurlijk wel een account nodig bij DEGIRO. Via deze link word je direct doorgestuurd naar de pagina om een account aan te maken.

Als je via onze link een account aanmaakt dan krijgen wij een kleine commissie over je aanmelding. Hiermee help je ons om meer content te schrijven en draag je bij aan de ThinkRich website. We zouden het super erg waarderen als je via deze link een account aanmaakt.

PS: We hebben een uitgebreid artikel geschreven over het account aanmaken bij DEGIRO

Stap 2: Stort geld op je DEGIRO account

Zorg ervoor dat er genoeg vrije ruimte in je portfolio is om ETFs aan te schaffen. Je kunt een grove schatting maken van hoeveel je moet betalen door jouw budget te delen door de dagwaarde. 

Stel: ik wil 300 euro investeren en het ETF is op dat moment €38,00 waard. Dan doe ik 300 : 38 = 7,89. Aangezien je bij ETF geen gedeeltelijke participaties kunt aanschaffen, heb ik in dit geval genoeg geld om 7 participaties in dat etf te kunnen betalen.

Stap 3: Zoek het ETF via de ISIN code op

Het belangrijkste bij het kopen van een ETF via een ISIN-code is dat je de juiste beurs selecteert. In het geval van onze lijst zal dit altijd de EAM zijn (Euronext Amsterdam). Selecteer het juiste ETF, waardoor je onderstaand scherm te zien krijgt. Op de website kun je hier zien hoeveel het ETF waard is, namelijk €38,25. Dit is de slotkoers van de dag.

Uit de grafiek is te halen dat de waarde van het ETF heeft geschommeld door de dag heen. Dit zul je op alle beursdagen weer tegenkomen. De waarde van dit ETF om 15:30 €38,00, en is op het eind van de dag geëindigd op €38,25.

Stap 4: Kopen maar

Wanneer je op de pagina van een ETF bent kun je via de groene knop met de tekst 'koop' direct het ETF aankopen.

Op dat moment heb je het ETF nog niet; er zit nog een aantal kleine stappen tussen. En dan begint nu het aankoopproces. We zetten het op een rijtje:

Op het moment dat je 'limit order' kiest, zoals hierboven is te zien, zet je het kopen vast op een bepaalde waarde. Bij stap 3 hebben wij gezien dat de waarde van beleggingen schommelt.

Stel: ik koop het ETF rond 15:00. De waarde van het ETF was op dat moment €37,50. In de tijd dat ik dan €37,50 invul in het aankoopscherm, kan het zo zijn dat de waarde alweer gestegen is naar €37,55. Ik heb echter een order geplaatst van €37,50, wat betekent dat ik het wil kopen voor de prijs van €37,50. Dat is echter niet gelukt, want de waarde is in de tussentijd al gestegen, dus heb ik de plank misgeslagen.

Door die fluctuatie is het daarom zo dat je vaak een ruimere schatting maakt van de waarde van het ETF. Is het ETF €38,00 waard, dan zet je de 'limit order' op €38,10. Op die manier ben je iets meer kwijt, maar dan weet je wel zeker dat je het aandeel heb gekocht tegen die prijs.

Dit is gebruikelijk op het moment dat je ETFs koopt tijdens de werktijden van de beurs. De Nederlandse beurs is maandag tot en met vrijdag van 9 uur `s ochtends tot 5 uur `s middags open. Koop je aandelen op de Amerikaanse beurs, zijn deze tijden natuurlijk weer anders.

De schommeling van de beursprijzen gebeurt dus alleen op het moment dat de beurs is geopend, want dan wordt er gehandeld met de ETFs die jij wilt kopen.

Het aankopen van bovenstaand voorbeeld zal er dus als volgt uitzien:

We nemen een kleine marge in de limit, door 5 cent op te tellen bij de huidige beursprijs van €38,25. We kopen 7 participaties, waardoor ik dus €268,10 moet betalen. We weten uit eerdere informatie dat DEGIRO transactiekosten rekent. Deze kosten zullen nooit op jouw rekening komen te staan, aangezien ze worden verwerkt in de prijs van de koers. Investeer je €10.000,00 in een aandeel met 0.010% lopende kosten, zul jij bij aanschaf €10.000 - (0.01x€10.000) = €9.900,00 aan belegd vermogen op jouw rekening hebben staan. 


Waarom beleggen in ETF's bij DEGIRO kernselectie?

Voordat we dieper ingaan op DEGIRO kernselectie gaan we eerst even in op het begrip ETF's. Voor de beginnende belegger is het interessant om te beleggen in ETFs. Zo kennen ETF's de volgende voordelen:

 • Lage lopende kosten (tussen de 0.07% en 0.25%) 
 • Natuurlijke spreiding over verschillende aandelen (tot wel meer dan 2000).
 • Laag risico.

Aanbieders van ETFs kunnen de aandeelkosten zo laag houden, omdat ze alle aandelen in een beurs opkoopt. Neem bijvoorbeeld de Vanguard S&P500, een van de meest gekochte ETFs wereldwijd. Dit ETF heeft aandelen in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Op het moment dat je een aandeel in ETFs aanschaft, koop je dus eigenlijk 500 kleine stukjes aandelen van de hele Amerikaanse markt.

ETFs zijn om die reden een veilige keuze om in te beleggen. Het is namelijk zo dat ze de koers van de beurzen volgen. Dat betekent dat een aandeel in een ETFs meer waard wordt op het moment dat het goed gaat met de beurs, terwijl het in waarde zakt op het moment dat het slecht gaat met de beurs.

In onderstaand voorbeeld is te zien hoe een ETF de beurs volgt. We hebben de Vanguard S&P500 vergeleken met de Amerikaanse koers van de Nasdaq, waarop de S&P500 wordt verhandelt. Wat je ziet is dat de twee lijnen keurig bij elkaar blijven. Dit betekent dat het dus een veilige investering is!

DEGIRO kernselectie

Bij aandelen zal dit al een stuk minder stabiel zijn. Om dat te demonstreren hebben we hieronder een aandeel van Apple vergeleken met dezelfde Nasdaqkoers, waarbij je duidelijk kunt zien dat Apple een ander patroon laat zien dan de koers.

In dit geval is het positief, want het aandeel van Apple is boven de markt uit gestegen. Het risico zit in het omgekeerde: aandelen kunnen ook enorm dalen op het moment dat het slechter gaat met de beurs.

Nasdaq etf degiro

Wat is het rendement van ETF's?

We weten dus dat ETFs de beurs volgen en dat de kosten laag zijn. Dan is nu de vraag: hoeveel levert het op?

Om een grof beeld te geven hebben we de opbrengsten van een ETFs vergeleken met een fonds. In dit geval vergelijken we de S&P500, dat dus investeert in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, met de American Funds Investment Company of America, dat ook investeert in de grootste Amerikaanse bedrijven. 

In onderstaande analyse is een heel duidelijk beeld te zien: de S&P500 presteert op den duur beter dan het soortgelijke fonds. 

Fondsen Nasdaq

Een mogelijke reden dat het soortgelijke fonds slechter presteert dan het ETF kan te maken hebben met het feit dat er bij ETFs minder handelingen moeten worden verricht. Een fonds wordt namelijk beheerd door fondshouders, die actief bezig zijn met het kiezen van de juiste aandelen, om een zo hoog mogelijk rendement te bereiken.

In het plaatje is te zien dat dit tot en met 2008 ook goed lukte: het fonds presteerde beter dan de S&P. Toch hebben ze dit niet volgehouden, want de S&P500, die dus simpelweg investeren in de 500 grootste bedrijven, zonder keuzes te hoeven te maken die fondshouders van het fonds wel moesten maken, heeft het fonds ingehaald.

De winst die te behalen valt door te investeren in ETFs zit in het feit dat dividend wordt herbelegd. Dat leggen we even uit. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een stukje winst van hun bedrijf uit aan aandeelhouders. ETFs zijn in essentie heel veel kleine aandelen verspreid over heel veel bedrijven. Dat betekent dat ETFs heel veel kleine stukjes dividend uitkeren. Het is dan ook niet voor niets dat DEGIRO kernselectie zo populair is.

Dat dividend wordt bij de meeste ETFs herbelegd. Dat wil zeggen dat de het dividend wordt teruggestopt in het ETF. Hierdoor stijgt de totale waarde van jouw ETFs. En hier wordt beleggen interessant. De waarde is gestegen, waarover de rente wordt berekent. Hierdoor wordt het ETF meer waard, waardoor er weer meer dividend wordt uitgekeerd door bedrijven.

Dit concept staat ook wel bekent als 'rente-op-rente', of in het Engels: 'compound interest'. Consequent geld inleggen in een ETF in combinatie met de toename van dividend zal ervoor zorgen dat de belegger op lange termijn een enorme toename in waarde zal ontdekken.


Hoe werkt DEGIRO kernselectie?

Nu je iets meer weet over ETF's en hoe je er een leuk rendement mee kunt verdienen is het tijd om in te gaan op DEGIRO kernselectie. Hoe werkt DEGIRO kernselectie bijvoorbeeld? Waarom is dit zo interessant voor beginnende beleggers? We leggen het allemaal uit in onderstaande alinea.

Om beleggers te stimuleren om ETF s te kopen, biedt DEGIRO op hun website een lijst aan met ETF s waar geen transactiekosten voor gelden. Het wegnemen van deze kostenpost daar bovenop maakt het dus heel interessant om hierin te investeren. De concrete informatie over deze kernselectie is via deze link te vinden. De lijst bestaat uit heel veel verschillende soorten ETFs.

Het eerste wat in het document te zien is, is hoe de 'korting' van DEGIRO op werkt. Dit is hieronder te zien:

Tabel kosten DeGiro

Het idee achter deze tabel uit de kernselectie is simpel: de eerste aankoop in een maand is gratis, de tweede is gratis op het moment dat de aankoop het meer dan 1000 euro waard is. Dit geldt ook voor het verkopen. Koop en verkoop je dus binnen de kernselectie, volg dan de volgende regel: koop 1 maal per maand, en als je toch meer wil investeren, investeer dan meer dan 1000 euro. 


Waar moet je op letten bij het kopen van ETF's binnen DEGIRO kernselectie?

De DEGIRO kernselectie bestaat uit meer dan 200 ETFs. Nu is de vraag: welke ETFs passen bij mijn portfolio? Om dat te analyseren moeten we een aantal stapjes terug doen, en moeten we een van de ETF eens onder de loep nemen. Als je een rekening hebt geopend bij DEGIRO is het namelijk heel simpel om deze lijst te zien op de website van DEGIRO. Dit wordt hieronder gedemonstreerd.


Verschillende beurzen

Trackers (ETF's) DeGiro

Vervolgens moeten we kijken naar de verschillende beurzen. In de lijst op de website is namelijk te zien dat ETF s in de kernselectie worden aangeboden op de Euronext Amsterdam, Euronext Parijs en de Xetra (Duitse beurs). Het aanschaffen van ETF s op deze verschillende beurzen is verbonden met verschillende prijskaartjes, die we uiteraard zo laag mogelijk proberen te houden. Hieronder zetten we het op een rijtje:

Beurs

€ Aankoopkost.

% per jaar

€ Maximaal per transactie

Xetra (Duits)

€4.00

0.05%

€60.00

Euronext Parijs

€4.00

0.05%

€60.00

Euronext Amsterdam

€2.00

0.03%

€30.00

De Euronext Amsterdam is hier duidelijk de winnaar, dus zullen we kijken naar ETF s die worden aangeboden op deze beurs. Hieronder wordt gedemonstreerd hoe dat op de website van DEGIRO wordt gedaan en hoe dat via de kernselectielijst wordt gedaan.

Trackers gratis DeGiro
Kernselectie DeGiro

We hebben op deze manier de selectie teruggebracht naar 67 ETFs. Door de voordelen van de kernselectie is het dus verstandig om 1 van deze 67 ETFs aan te schaffen.


ETF's analyseren

Nu zul je vast de vraag stellen: welke ETF is het beste uit DEGIRO kernselectie? Om de ETFs te analyseren gebruiken we een tool van de website Morningstar.com. De ETF s kun je via de ze website makkelijk vinden op het moment dat je de isin code van de ETFs hebt. Elk ETF heeft zo'n unieke isin code en ze zijn in de kernselectielijst gemakkelijk te vinden, zoals hieronder is te zien.

ISIN Code

Ter demonstratie laten we kort zien hoe een analyseoverzicht via Morningstar er bij dit ETF uit kan zien. Meer informatie hierover vind je in onze Journey, waarin maandelijkse €1000 volledig wordt belegd in onder andere ETFs! Hierin wordt een diepere analyse gemaakt van verschillende ETFs en is zeker het lezen waard!

We beginnen met het opzoeken en invullen van de juiste isin code. De isin is in dit geval NL0009690221. De isin begint vaak met het land van oorsprong. van dit ETF, zoals hieronder te zien is:

Morningstar zoekbalk

Vervolgens krijgen we dit te zien:

VanEck ETF

Dit overzicht zal je een grof overzicht geven van hoe dit ETF presteert. Je ziet onder andere de ontwikkeling van de waarde, de slotkoers, de totale grootte van het ETF en de lopende kosten. We willen jou vooral aanraden om dit zelf te ontdekken. Selecteer een ETF uit de kernselectie, vul het in op Morningstar.com, en probeer het zelf te analyseren.

Scrollen we verder, vinden we nog meer informatie:

Morningstar VanEck ETF

Ook hier geldt dat het interessant is om te kijken naar deze informatie. Zo is er bijvoorbeeld 15,75% procent geïnvesteerd in Japanse bedrijven. Sluit het investeren in een bedrijf als Nintendo aan bij jouw toekomstvisie? Dan is dit een interessant aandeel.

Zoals gezegd is het van belang om vooral zelf proberen ETFs te analyseren. Probeer daarbij grofweg op de volgende zaken te letten:

Checklist ETF's kopen

 • Houd de kosten op DEGIRO zo laag mogelijk! Tussen de 0.07% en 0.20% is gemiddeld.
 • Investeer in een ETFs dat 'groot' is. Al het geld dat in ETFs wordt geïnvesteerd zegt iets over de betrouwbaarheid. Hoe groter het ETF, hoe betrouwbaarder.
 • Investeer in ETFs dat investeert in landen waar jij achter staat. Geloof jij niet in een waardestijging van het ETF door investeringen in Japan? Dan moet je niet in deze ETFs gaan investeren.
 • Let op het % obligaties. ETFs met een aantal % in obligaties is over het algemeen iets minder risicovol dan een ETF met 100% aandelen.
 • Let op de sectors waarin wordt geïnvesteerd. De ene sector is stabieler dan de ander.
 • Let niet te veel op de koers. Het investeren in ETFs is een lange termijn investering. De huidige koers zegt niet heel veel over het verloop van ETFs over 10-15 jaar. Neem de koers dus met een korrel zout en investeer in iets waar jij achter staat.
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>