Wat is een Stop loss order?
Een Stop loss order in de praktijk
Je zou een stop loss dus eigenlijk als een soort verzekering op je beleggingen kunnen beschouwen. Daarnaast kun je een stop loss order ook slim inzetten om een bepaald aandeel, dat je op het oog hebt, goedkoop in te kopen. Deze wordt in dat geval pas (automatisch) gekocht op het moment dat het door jou ingestelde lagere koersniveau is bereikt.
Voorbeeld van een stop loss order om ongewenste verliezen te voorkomen
Laten we er in dit voorbeeld vanuit gaan dat je 100 aandelen van Bedrijf A bezit, die op dit moment elk 50 euro op de effectenbeurs waard zijn. Je bent bereid om ze te verkopen op het moment dat de koers daalt naar 40 euro.
In dat geval activeer je bij je bank of broker een stop loss order voor het desbetreffende aandeel, waarin je aangeeft dat de 100 aandelen van Bedrijf A in je portefeuille meteen verkocht moeten worden zodra de koers van 40 euro wordt aangetikt.
In vaktermen wordt het activeren van zo’n stop loss order overigens ook wel ‘inleggen’ genoemd. Bereikt de koers van Bedrijf A inderdaad de ingestelde ondergrens van 40 euro, dan worden je aandelen meteen automatisch verkocht.
Omdat je op dat moment in de wachtrij met verkopers terecht komt en er geen garantie is dat de koers ondertussen steevast op die 40 euro blijft staan, is het heel goed mogelijk dat de uiteindelijke uitvoeringsprijs van de verkooporder een paar cent hoger of lager is dan die 40 euro.
Voorbeeld van een stop loss order om goedkoop in te kunnen kopen
Stel dat je 100 aandelen van Bedrijf B wilt kopen, maar de huidige koers van 50 euro vind je te hoog. Je zou ze wel kopen tegen een koers van 40 euro.
In dat geval activeer je een stop loss order voor dat specifieke prijsniveau en het gewenste aantal aandelen dat je dan wilt kopen.
In dit voorbeeld betekent dit dus, dat meteen automatisch een koopopdracht wordt geactiveerd, zodra de koers van 40 euro is bereikt, zodat je de 100 aandelen van Bedrijf B in je bezit krijg tegen de prijs die je bij het inleggen van de stop loss order voor ogen had.
De voordelen van een stop loss order
Het grootste voordeel van een stop loss order, is dat je niet de hele dag de bewegingen van de aandelenkoersen hoeft te volgen om op het gewenste moment te kunnen kopen en verkopen.
Je stelt je maximale koersverlies of de gewenste lagere koopprijs vooraf in, waarna het computersysteem van je bank of broker voor de verdere afhandeling zorgt. Instellen van stop loss orders kan ook erg handig zijn als je een drukke baan hebt of enige tijd op vakantie gaat en eigenlijk geen tijd of zin hebt om constant de koersen van je aandelen in de gaten te houden.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de strategie waarbij je een stop loss order benut om bepaalde aandelen goedkoop in te kunnen kopen. Je hoeft in dat geval niet steeds op te letten of de gewenste inkoopkoers al is bereikt.
De nadelen van een stop loss order
Als je iemand bent die graag zelf de touwtjes in handen houdt, dan is het inleggen van een stop loss order waarschijnlijk minder geschikt voor je. Je laat het automatische handelssysteem van je bank of broker tenslotte al het werk doen, waardoor je er zelf geen controle meer over hebt. Dit kan negatieve gevolgen hebben.
Bijvoorbeeld op het moment dat een koers voor slechts een kort moment door een dalletje gaat en daarna weer omhoog schiet. Ligt je stop loss moment net in dat dalletje, dan worden dus automatisch je aandelen verkocht en profiteer je niet meer van de hernieuwde koersstijging.
Wat is een stop limiet order
Naast normale stop loss orders kun je ook kiezen voor stop limiet orders. Bij dit soort orders koppel je er een limietkoers aan vast. Je aandelen worden dat alleen maar verkocht tegen de exacte limietkoers die je hebt ingesteld. Geen cent meer en geen cent minder.
Het voordeel van deze methode is dat je ermee voorkomt dat je aandelen op stressvolle of juist extreem rustige beursmomenten tegen dumpprijzen worden verkocht. Maar een stop limiet order kan ook in je nadeel werken. Als helemaal niemand bereid is om je exacte limietprijs voor je aandelen te betalen, dan worden ze dus ook echt niet verkocht.
Ondertussen blijven de koersontwikkelingen natuurlijk doorgaan, waardoor de kans bestaat dat de waarde van je onverkochte aandelen uiteindelijk onder je limietprijs duikt.