Wat zijn hefboom aandelen? 

Sta je op het punt om voor de eerste keer te gaan beleggen, dan zal het je vast en zeker verbazen hoeveel verschillende mogelijkheden er wel niet zijn. Je kunt namelijk niet alleen kiezen voor beleggen in aandelen en obligaties, maar ook handelen in onder andere indexen, grondstoffen en valuta’s.


Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook een groot palet aan manieren waarop je kunt handelen. Een van die mogelijkheden hefboom beleggen.
Een hefboomproduct wordt vaak aangeduid als CFD, turbo, sprinter of seeder. Met hefboomproducten kunnen beleggers inspelen op bewegingen binnen een koers. Als het ware ben je dus aan het beleggen in het verloop van een bepaalde koers.


Grote posities innemen tegen geringe kosten

Door een hefboom als beleggingsinstrument in te zetten, kun je ervoor zorgen dat je met een relatief klein bedrag toch een grote positie in kunt nemen. Anders gezegd: ook al heb je weinig geld, toch kun je bijvoorbeeld een groot pakket aandelen kopen. Deze mogelijkheid komt bij hefboombeleggen tot je beschikking, omdat de tussenschakel in het proces (bijvoorbeeld een broker), in wezen het geld aan je leent dat je voor die grotere aankoop nodig hebt. Je kunt dit soort hefbomen zowel bij long- als short-posities inzetten, zodat je zowel bij stijgende als dalende koersen zou kunnen profiteren.

Voorbeeld van een hefboomwerking

Een hefboom bij beleggen wordt altijd in de vorm van een verhouding aangeduid. Bijvoorbeeld 1:100. Dit betekent in di geval concreet dat je bovenop elke euro die je inlegt 99 euro leent om een specifieke positie op aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten in te kunnen nemen.

Stel je hebt 1.000 euro tot je beschikking, dat je in aandelen van Bedrijf A wilt investeren. Elk aandeel van Bedrijf A kost op dit moment 25 euro. Dit betekent dus, dat je dan 40 aandelen kunt kopen.

Stijgt de prijs van het aandeel na verloop van tijd met 1 euro, dan maak je in totaal 40 euro winst. Zet je echter een hefboom in van bijvoorbeeld 1:100, dan kun je 100 keer zoveel aandelen kopen. In plaats van 40 aandelen wordt je beleggingsportefeuille dan met 4.000 aandelen van Bedrijf A gevuld. Bij de zojuist genoemde koersstijging van 1 euro zou dat dan betekenen dat je een winst van 4.000 euro maakt.

De nadelen van beleggen met een hefboom

Het inzetten van hefboomproducten tijdens het beleggen lijkt op het eerste gezicht waarschijnlijk een briljante en makkelijke manier om lekker veel geld te kunnen verdienen.

Maar pas op, want er zit bij deze strategie ook een flinke adder onder het gras. Als de koers van het aandeel namelijk niet de kant opgaat die je verwacht had, dan kan dat ernstige gevolgen voor je financiële positie opleveren. De uitlener van het geld wil ook in dat geval natuurlijk wel graag z’n geld terug krijgen.

Ga je akkoord met het gebruik van een hefboom, dan betekent dat ook vaak dat je de uitlener van het geld de goedkeuring geeft om (een deel van) de aandelen en obligaties uit je beleggingsportefeuille te verkopen op het moment dat de verliezen zo hoog oplopen, dat je de lening niet meer op een normale manier terug kunt betalen.

Zoals altijd geldt bij beleggen dat aan de grootste winstmogelijkheden uiteindelijk ook de grootste risico’s kleven. Beleggen met behulp van een hefboom is daarom absoluut niet geschikt voor beginnende beleggers. De kans is namelijk vrijwel 100 procent dat je vanwege je gebrek aan kennis snel al je geld zult verliezen.

Wat je verder nog moet weten

Hefboomproducten worden in verschillende varianten aangeboden. De meest voor de hand liggende keuzes zijn in dat geval opties en futures. Maar ook turbo’s, CFD’s en binaire opties maken deel uit van het complete palet aan mogelijkheden op het vlak van beleggen met een hefboom.

Ze hebben allemaal de overeenkomst dat het ingewikkelde beleggingsproducten zijn, waar je je eerst heel goed in moet verdiepen, voordat je ermee aan de slag gaat. In het algemeen richten beleggers die van hefbomen gebruikmaken zich op koersontwikkelingen op de korte termijn.

Dit maakt de speculatiegraad van deze beleggingsvorm nog groter, omdat koersontwikkelingen over korte periodes erg onvoorspelbaar zijn. Het is – zeker voor beginnende beleggers – veel slimmer om voor investeringen over langere periodes te kiezen, zodat je veel meer tijd hebt om eventuele verliezen door middel van latere koersstijgingen weer te compenseren.

Andere bekeken ook:

>