Wat zijn bedrijfsobligaties?

By Onno

juli 23, 2021

Overweeg jij om te investeren in bedrijfsobligaties? In dit artikel leggen we je alles uit over dit begrip. 

Wat zijn bedrijfsobligaties?

Bedrijfsobligaties zijn obligaties die uitgegeven zijn door bedrijven om zo financieringen aan te kunnen trekken. Elke obligatie vertegenwoordigt een vast leenbedrag (bijvoorbeeld 1.000 euro), zodat het risico van de obligatielening over een grote groep investeerders wordt verdeeld.


Hoe werken bedrijfsobligaties?

Om ervoor te zorgen dat een bedrijf steeds verder kan groeien heeft het vrijwel doorlopend nieuw geld nodig. Dat geld kunnen ze bijvoorbeeld bij een bank of een andere financiële instelling lenen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om – net als overheden – obligaties uit te geven.

We spreken in dat geval van bedrijfsobligaties. Elke obligatie vertegenwoordigt een vast leenbedrag (bijvoorbeeld 1.000 euro), zodat het risico van de obligatielening over een grote groep investeerders wordt verdeeld. Mede om die reden zijn obligaties zowel bij bedrijven als bij beleggers populair.

Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om kapitaal aan te trekken door naar de beurs te gaan en aandelen uit te geven. Het nadeel daarvan is echter dat het bedrijf dan voor een deel in handen komt van de aandeelhouders, waardoor de oprichters van het bedrijf deels hun zeggenschap in moeten leveren. Bij de uitgifte van obligaties is dat niet het geval, omdat het daarbij in wezen gewoon om een geldlening gaat.

Beleggen in obligaties is tamelijk veilig

Voor investeerders is beleggen in bedrijfsobligaties veiliger dan beleggen in aandelen van een bedrijf. Dat komt omdat elke obligatie een vaste looptijd heeft. Aan het einde van die looptijd krijgt elke obligatiehouder zijn of haar uitgeleende geld weer gewoon terug.

Tenminste…als het bedrijf in de tussentijd niet failliet is gegaan. Maar ook bij een eventueel faillissement hebben obligatiehouders een streepje voor op de aandeelhouders van het bedrijf. Ze krijgen namelijk voorrang bij betalingen als er op dat moment nog geld over is.

Op die manier heb je dus kans dat je in zo’n geval toch nog een deel van je uitgeleende geld terugkrijgt. Wat ook prettig aan obligaties is, is dat je er als belegger zeker van kunt zijn dat je over je uitgeleende geld periodiek een vaste rentevergoeding krijgt, ongeacht de financiële resultaten van het bedrijf op het moment van uitkering.

Kredietratings en bedrijfsobligaties

Net als aan landen, die staatsobligaties uitgeven, kunnen zogenoemde kredietratingbureaus ook ratings aan bedrijven verstrekken. Krijgt een bedrijf een rating van BBB of beter toebedeeld, dan worden de obligaties van die onderneming als kredietwaardige obligaties gezien en daardoor als een veilige belegging beschouwd.

Dit betekent in de regel echter ook dat de rentevergoeding op dit type obligaties niet zo heel erg hoog is. Wanneer bedrijven met een kredietrating van BB of slechter obligaties uitgeven, dan spreekt men van high yield obligaties.

In dat geval zal het rentepercentage van de obligatie weliswaar hoger zijn, maar neemt ook het risico toe dat je aan het einde van de looptijd van de obligatie je geld niet terug gaat krijgen omdat de onderneming ondertussen mogelijk failliet is gegaan.

Groen beleggen in bedrijfsobligaties

Naast kredietwaardige en high yield obligaties bestaan er ook speciale duurzame bedrijfsobligaties. Vanwege hun duurzame karakter worden ze ook wel groene obligaties genoemd.

Dit soort obligaties geeft een bedrijf uit als het met de opgehaalde gelden een of meerdere duurzame, milieuvriendelijke projecten wil financieren. Voor de rest is de structuur van dit soort obligaties overigens gelijk aan die van normale obligaties. Je kunt ze gewoon via de gebruikelijke kanalen op de beurs kopen en verkopen.

Spreiding vermindert risico’s

Er zijn een aantal verschillende manieren om in bedrijfsobligaties te beleggen. Je kunt ervoor kiezen om op eigen houtje individuele bedrijfsobligaties op de beurs te kopen, maar een verstandige belegger spreidt liever z’n risico’s en investeert z’n geld daarom in een aantal verschillende bedrijfsobligaties.

Deze gespreide aanpak voorkomt dat je in één klap mogelijk al je geïnvesteerde geld kwijt bent als een bedrijf onverhoopt failliet gaat.

Het voordeel van een indexfonds

Wil je graag gespreid gaan beleggen in obligaties, dan wordt deze methode je erg gemakkelijk gemaakt door voor zogenoemde indexfondsen of ETF’s te kiezen. Zo’n indexfonds of ETF vertegenwoordigt namelijk honderden verschillende bedrijfsobligaties, waardoor je beleggingsrisico zo optimaal mogelijk wordt verdeeld.

Onno

Over de auteur

Naast mijn werk als leerkracht op een basisschool werk ik als contentschrijver voor ThinkRich. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Heb je een vraag of wil je contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>