Wat is swing traden? 

Swingtraden is een beleggingsstrategie, waarbij beleggers winst proberen te behalen door gebruik te maken van piek en dalen (de 'swing') in de koers van beleggingen. Dit rendement wordt behaald op redelijk korte termijn, maar kan ook worden behaald in een periode van een aantal maanden.

Het doel van swingtraders is om beleggingen op te kopen als de koers laag staat, de opwaartse 'swing' van een koers af te wachten en de belegging te verkopen als de koers hoog staat. Swing traden werd vroeger veel uitgevoerd op de forex-markt, maar gebeurt tegenwoordig ook met aandelen, ETF's en crypto. 

Swingtraden is relatief risicovoller dan scalpen, maar minder risicovol dan poisitietraden. Succesvol swingtraden vereist dat beleggers de koers regelmatig analyseren en proberen op kleine schaal winst te behalen. 

Swingtraden is een term die uit twee onderdelen bestaat: de swing van de koers en het traden


De swing van een koers verwijst naar het feit dat de koers na een koersdaling vaak weer opklimt naar een piek. Vervolgens zal de koers weer dalen. Deze constante koerswisseling heeft een swingbeweging, waarbij de swingtrader probeert om een aandeel te kopen als de koers laag staat, en te verkopen als hij hoog staat.


Het woord traden verwijst naar het handelen van de swingtrader. Een swingtrader handelt namelijk frequenter dan een positiebelegger, waardoor een swingtrader aan het einde van het jaar meer transacties zal hebben uitgevoerd. Tegelijkertijd bestaat er geen harde grens. Een swingtrader kan zo een bepaalde belegging voor een aantal maanden aanhouden voordat deze verkocht wordt. Wat doet een swingtrader?

Een swingtrader belegt op de beurs in bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen, ETF's, valuta of crypto. Hierbij wordt geprobeerd om een belegging te kopen op een punt waarop de koers laag staat, waarna de belegging wordt verkocht als de koers weer hoog staat.

Hiervoor staat geen vaste periode. Dat betekent dat een swingtrader een belegging binnen een periode van 1 week kan kopen of verkopen, maar ook binnen een periode van twee maanden. 

Omdat de koersschommelingen van beleggingsproducten nogal wisselen en moeilijk te voorspellen zijn, kan een swingtrader soms de plank misslaan. In zo'n geval wordt er een beleggingsproduct opgekocht, maar daalt de koers hiervan in de periode daarna voor een langere periode. Een swingtrader kan dan het product op een gegeven moment verkopen, en dus verlies op zich nemen, of ervoor kiezen om de belegging toch aan te houden.

Swingtraden kan worden bestempeld als risicovolle belegging en is daarom het meest geschikt voor ervaren beleggers. Daarnaast is het zo dat swingtraden vaak het meest succesvol in gevallen waarin beleggers analyses maken van de koers. Daarom is swingtraden naast complex, ook nog eens tijdrovend. 

Wat is swingtraden?

Andere bekeken ook:

>