Wat is Scalpen? 

Scalpen is een beleggingsstrategie, waarbij beleggers op de zeer korte termijn winst proberen te behalen. Dit doen zij door met name aandelen op te kopen, om dat vervolgens binnen een aantal minuten weer te verkopen tegen een kleine winstmarge. 

Scalpen wordt gezien als een risicovolle beleggingsstrategie, omdat er pas winst wordt gemaakt op het moment dat er met veel geld wordt belegd. Dit komt doordat koersbewegingen waarop scalpers zich richten vaak klein zijn. Met een belegging van weinig geld zal een scalper daarom niet genoeg winst maken.

Daarnaast is het zo dat scalping vaak is weggelegd voor beleggers die ervaren zijn op de beurs. Kleine koersbewegingen kunnen complex zijn, terwijl koersbewegingen op de lange termijn vaker een trend van de algehele economie volgen.


Wat betekent scalpen?

De term 'scalpen' zoals hij wordt gebruikt in de financiële wereld, komt oorspronkelijk van het woord 'scalperen', waarbij de hoofdhuid van een mens inclusief haar werd weggesneden. Dit was een martelmethode die werd uitgevoerd door Europese kolonisten in Noord-Amerika. 


Deze term in de financiële wereld gebruikt voor het opkopen en verkopen van beleggingen op zeer korte termijn, omdat deze beleggingsstrategie eigenlijk als prijsmanipulatie wordt gezien. 


Op het moment dat alle beleggers op de beurs zouden scalpen, zou de wereldeconomie niet groeien. Beleggers zouden immers continu de prijs van een belegging manipuleren. En daar heeft een bedrijf niets aan - en zo ook de wereldeconomie niet.


Scalping is zo een marteling voor degelijke huis-, tuin- en keukenbeleggers dus.Wat doet een scalper?

Een scalper zoekt naar beleggingen die op de korte termijn veel schommeling in de koers laat zien. Door bijvoorbeeld een aandeel laag op te kopen en een aantal minuten later tegen een hogere koersprijs te verkopen, heeft een scalper winst gemaakt.

Geschikte beleggingen die passen bij de strategie van scalpers zijn effecten, grondstoffen en Forex (vreemde valuta). 

Deze producten zijn passend, omdat de koersen van deze producten veel schommeling laten zien binnen een dag. Daarmee is de kans het grootst dat een scalper hier winst op behaalt.

Wat is scalpen?

Andere bekeken ook:

>