Wat is private equity? 

Private equity is de geldstroom van een particuliere investeerder naar een bedrijf dat niet op de beurs genoteerd staat. Het vermogen van een particulier of bedrijf wordt geïnvesteerd in een ander bedrijf. Vaak zijn het heel grote investeringsbedrijven die zich bezighouden met het investeren van private equity in een ander bedrijf, zoals BNP Paribas.

Het grote voordeel van private equity is dat er vaak gunstige rendementen worden uitbetaald. Omdat private equity wordt geïnvesteerd in bedrijven die nog niet op de beurs genoteerd staan, gelden er minder strenge financiële regels. 

Dat betekent dat een investeerder van private equity bijvoorbeeld extra aandelen of provisies mag terugvragen voor zijn of haar investering. 

Betekenis private equity

De term 'private equity' verwijst naar het woord 'private', waarmee bedoeld wordt dat de investering wordt uitgevoerd door particulieren en 'equity', waarmee het eigen vermogen wordt bedoeld. Met andere woorden: het privé-vermogen wordt geïnvesteerd in een bedrijf. Inmiddels wordt private equity lang niet meer alleen door particulieren uitgevoerd, maar steeds vaker door grote investeringsmaatschappijen. 


Kenmerken van private equity

Er is een aantal kenmerken verbonden aan private equity. Niet elke investering in een bedrijf kan namelijk gerekend worden onder private equity. Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken op een rij:

  • Er wordt een investering gedaan in een (groeiend) bedrijf dat niet op de beurs is genoteerd
  • Er wordt een beloning voor de investeerder beloofd
  • De beloning wordt op een middellange termijn uitgekeerd aan de investeerder

Die beloning wordt op een aantal verschillende manieren vormgegeven. Kort gezegd wordt de investeerder beloond voor zijn investering in een bedrijf. Dit zijn allerlei verschillende type aandelen. Die verschillende type beloningen zetten we hieronder voor je op een rijtje: 

Type aandeel

Wat is het?

Aandeelhouder lening

Een lening die wordt toegekend aan het bedrijf, zodat ze extra aandelen kunnen uitzetten. 

Aandelen die voorrang krijgen in het uitbetalen van dividend ten opzichte van reguliere aandelen.

CCPPO-aandelen

Aandelen met extra voordelen, zoals extra dividend of stemrecht binnen het bedrijf

Reguliere aandelen

Aandelen zonder extra voordelen


Voorbeelden van private equity

Investeren in bedrijven in de wereld van private equity komt steeds vaker voor. Hieronder zetten we voor jou een aantal noemenswaardige investeringen van de laatste jaren op een rijtje:

Investeerder:

Heeft private equity geïnvesteerd in:

Voor:

Carlyle Group

AkzoNobel

€10 miljard

Alpinvest

Philips

€7.4 miljard

Warburg Pincus

Essent

€2.6 miljard

Permira

Unilever

€1.7 miljard

Andere bekeken ook:

>