Wat is passief beleggen? 

Passief beleggen is het structureel beleggen in beleggingsfondsen en ETF's. Een passieve belegger kijkt niet naar de koersen van aandelen, maar belegt altijd in een geselecteerde beleggingsfondsen en ETF's. Dit wordt meestal gedaan door een broker of bank via een automatische incasso.

Kort gezegd hebben passieve beleggers als doel om de algemene trend van de markt te volgen. Via passieve beleggingsfondsen of ETF's wordt daarom in een heel groot aantal aandelen belegt, zodat de markt weerspiegelt wordt in het portfolio.

Passieve beleggers analyseren bepaalde beleggingen voordat zij erin beleggen, maar zullen daarna hun beleggingen niet meer verkopen totdat het beleggingsdoel is bereikt.


Actief

Passief

Investering in

Indexfondsen

Aandelen

Beleggingshorizon

Kort

Breed

Spreiding

Klein

Groot

Gemak

Laag

Hoog

Risico

Hoog

LaagHoe werkt passief beleggen?

Om goed uit te leggen hoe passief beleggen werkt, is het belangrijk om actief beleggen uit te leggen. Actief beleggen is namelijk het actief kopen en verkopen van aandelen, fondsen of ETF's op de korte termijn.

Actieve beleggers zal een belegging analyseren, waarna de actieve beleggers hun aandelen aankopen en op een later moment weer verkopen.

In de meeste gevallen presteren actieve beleggers op de korte termijn beter dan passieve beleggers, maar zal de passieve belegger op de lange termijn een hoger rendement behalen.

Voor een passieve belegger werkt dit zo.

Je kiest een bepaalde beursindex, indexfondsen of beleggingsfonds dat bestaat uit heel veel verschillende aandelen. Deze beleggingen dekken meerdere markten, waardoor er in het portefeuille van de passieve belegger een brede spreiding is aan landen, sectoren en type bedrijven.

Vervolgens bepaal je een budget. Dit kan bijvoorbeeld al 100 euro per maand zijn. Bij passief beleggen wordt dit vrijwel altijd met een automatische incasso gedaan. Dividend dat bij dit soort beleggingen hoort, wordt meestal geherinvesteerd in het fonds of ETF.

Je laat de beleggingen staan en verkoopt het pas op veel latere leeftijd. 


Voordelen van passief beleggen

Er is een flink aantal belangrijke voordelen dat verbonden is met passief beleggen. Je belegt immers in een hele markt. Die markt laat op de lange termijn bijna altijd een groei zien, omdat de economie in het algemeen groeit.

Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

  • Met deze beleggingsstrategie beleg je automatisch in een heel groot aantal aandelen, sectoren en landen.
  • Door de automatische incasso zal je niet worden geleid door emoties
  • Je hoeft niet continu aandelen eindeloos te analyseren
  • Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat deze strategie meer rendement oplevert op de lange termijn dan de actieve strategie
  • De kosten hiervan zijn voorspelbaar en liggen een stuk lager dan bij actief beleggen

Nadelen van passief beleggen

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. En die zetten we hieronder voor je op een rij:

  • Door actief te beleggen kan je op papier een hoger rendement op de korte termijn behalen
  • Je hebt minder controle over welk aandeel je exact wil hebben

Andere bekeken ook:

>