Wat is een kredietrating? 

Wat is een kredietrating? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen en om die reden leggen we je in dit artikel precies uit wat de kredietrating precies is en wat dit inhoudt.

De kredietrating - ook wel obligatierating of kredietbeoordeling genoemd - geeft een beeld van de kredietwaardigheid van een bedrijf of overheid. Deze rating geeft aan of een bedrijf of overheid in aanmerking komt voor een lening of juist niet.


Hoe werkt de kredietrating?

Als je als land of bedrijf geld wilt lenen, dan kun je daarvoor financiële instellingen, zoals banken benaderen. Maar je kunt er ook voor kiezen om obligaties uit te geven. Simpel gezegd zijn obligaties een stapel waardepapieren die de totale lening vertegenwoordigen die een land of bedrijf aangaat.

En die stapel wordt vervolgens over vele duizenden verschillende gelduitleners verdeeld, die op die manier allemaal voor een deel het risico van de lening op zich nemen. Hoe groot dat risico is kan bepaald worden met behulp van een kredietrating.

Waarom hebben obligaties een kredietrating

Omdat een kredietrating in veel gevallen bij de uitgifte van nieuwe obligaties om de hoek komt kijken, wordt het in vaktermen ook wel een obligatierating of kredietbeoordeling genoemd.

Op basis van deze rating of beoordeling wordt bepaald hoe kredietwaardig een land of bedrijf is.

 Anders gezegd: of het uitgeleende geld uiteindelijk ook echt terugbetaald zal worden. Hoe hoger de kredietwaardigheid, des te veiliger het is om via obligaties geld aan het land of bedrijf uit te lenen. Omdat het risico bij een hoge kredietwaardigheid erg klein is, heeft dit automatisch tot gevolg dat er dan een lage rente op deze obligaties van toepassing is.

Gespecialiseerde ratingbureaus wegen de risico’s

Kredietratings worden door een ratingbureau verstrekt. Dit soort bureaus zijn gespecialiseerd in het berekenen van het risico dat onder meer bij de uitgifte van een nieuwe obligatielening aan de orde komt.

Om tot een juiste beoordeling te kunnen komen, wegen dit soort bureaus allerlei verschillende factoren mee in het totaalplaatje. Denk daarbij aan de huidige economische situatie van een land of bedrijf en de verwachtingen voor de toekomst.

De drie grootste ratingbureaus ter wereld zijn Moody’s, Standard & Poor (vaak afgekort tot S&P) en Fitch.

Obligaties met een hoge kredietrating

Het zojuist genoemde drietal heeft elk zo hun eigen manier om de ratings aan te geven, maar in wezen functioneren ze allemaal op een soortgelijke manier.

De hoogste kredietrating die een bedrijf of land toebedeeld kan krijgen is bij alle drie AAA. Nederland geniet als land al vele jaren van deze allerhoogste kredietrating, waardoor Nederlandse obligaties wereldwijd als een risicoloze investering worden beschouwd.

Een lagere kredietrating op een obligatie

Als we het rijtje naar beneden aflopen, dan komen we na de hoogste AAA-rating, AA+, AA en AA- tegen (Moody’s: AA1, AA2 en AA3). Deze geven weliswaar niet de allerhoogste, maar toch nog steeds een erg goede kredietwaardigheid aan.

Heeft een land of bedrijf een beoordeling van A+, A of A- gekregen (Moody’s: A1, A2, A3), dan is er nog steeds sprake van een hoge gemiddelde kwaliteit aan kredietwaardigheid. Bij BBB+, BBB en BB- (Moody’s: Baa1, Baa2 en Baa3) ratings wordt beleggen in obligaties al een flink stuk risicovoller, omdat hiermee een lage gemiddelde kwaliteit wordt aangeduid.

Het wordt helemaal oppassen geblazen als BB-, B-, CCC- of CC-ratings aan een bedrijf of land worden gekoppeld, want daarmee wordt aangegeven dat het er financieel niet goed gaat en dat er mogelijk zelfs een faillissement op de loer ligt.

Andere bekeken ook:

>