Als je het aanbod van alle effectenbeurzen in de wereld naast elkaar zet, dan kom je al snel tot de conclusie dat je tijdens elke handelsdag wereldwijd letterlijk duizenden verschillende aandelen, obligaties en fondsen kunt kopen en verkopen. Om ze allemaal uit elkaar te kunnen houden, worden ze stuk voor stuk voorzien van een unieke code. Deze code wordt ook wel een ticker symbool genoemd.

In dit artikel leggen we je alles uit over wat een ticker.

Wat is een ticker?

Een ticker zorgt ervoor dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen verschillende aandelen, obligaties en fondsen. Dit systeem noemen we het ticker symbol en zorgt ervoor dat elke beleggingsproduct een unieke code krijgt waardoor je gemakkelijk onderscheid kunt maken.

De ticker op tv

Als je wel eens naar tv-zenders kijkt, die zich specialiseren in beursnieuws, dan zie je al die verschillende tickersymbolen (meestal) van rechts naar links in het onderste deel van het scherm voorbij ‘rollen’.

Naast het tickersymbool staat dan ook meteen de meest actuele prijs van het desbetreffende aandeel of fonds vermeld. De reden waarom dit op deze manier gebeurt heeft te maken met het verleden van de ticker machine, want het simuleert hoe dat apparaat vroeger werkte.

Sliert papier als informatiedrager

In lang vervlogen tijden had men niet de luxe van computers en internet om van seconde tot seconde op de hoogte te blijven van de meest recente beurskoersen. In plaats daarvan maakte men gebruik van de telegraaf om teksten te verzenden en te ontvangen.

Het was een traag proces en om toch nog wat kostbare tijd te kunnen besparen, besloot men om de namen van de bedrijven die aan de beurs genoteerd stonden af te korten. Deze methode voorkwam ook meteen dat de smalle rol papier in het ontvangstapparaat (de ticker-tape) tijdens drukke beursdagen te vaak vervangen moest worden. De ticker machine dankt overigens z’n naam aan het geluid dat het maakte op het moment dat er nieuwe informatie op de papieren rol werd afgedrukt. 

Geen standaard methode voor tickersymbolen

Vanwege de toenemende automatisering op de effectenbeurzen werd de ticker machine uiteindelijk naar het museum afgevoerd. Maar de korte notatiemethode bleef in stand. Naar mate de internationale beurshandel vanwege die automatisering steeds populairder werd, ontdekten beleggers al snel dat niet elke effectenbeurs dezelfde notatiemethode van de tickersymbolen toepast.

Zo hebben bedrijven die op een van de Amerikaanse beurzen genoteerd staan een tickersymbool dat uit een of meerdere letters bestaat. Op de Chinese effectenbeurs heeft elk bedrijf daarentegen een cijfercode. En ondernemingen die je op de Euronext aantreft hebben een symbool van drie of vier letters. Elders in de wereld kun je wat dat betreft ook allerlei andere combinaties van cijfers en letters tegenkomen.

De ISIN code moet verwarring voorkomen

Al die verschillende varianten van het tickersymbool maken het niet bepaald overzichtelijk als een multinational op meerdere verschillende effectenbeurzen in de wereld wordt verhandeld. Een goed voorbeeld daarvan is het van oorsprong Nederlandse bedrijf Unilever. Dit aandeel wordt op de beurs in Amsterdam, Londen en New York verhandeld. In Amsterdam heeft het bedrijf het tickersymbool UNA toebedeeld gekregen, in Londen ULVR en in New York vind je de actuele koers bij de afkorting UL. Deze wirwar aan symbolen zou bij beleggers mogelijk tot verwarring kunnen leiden. Vandaar dat men in beurskringen sinds 1981 wereldwijd ook van een zogenoemde ISIN code gebruikmaakt. Met die code moet duidelijk worden dat het, ondanks de verschillende tickersymbolen, om een en hetzelfde bedrijf gaat. In het geval van Unilever is de ISIN code GB00B10RZP78. Deze cijfer- en lettercombinatie is weliswaar veel minder gemakkelijk te onthouden dan de twee tot vier letters van het tickersymbool, maar maakt aan beleggers wel goed duidelijk dat zowel op de beurs in Amsterdam, Londen en New York in precies hetzelfde bedrijf kan worden geïnvesteerd.

>