Wat is een scaler? 

Een scaler is een bedrijf dat de fase van scale-up heeft overleefd en een stabiele omzetgroei heeft. Daarnaast groeit het aantal werknemers van het bedrijf bij scalers vaak. Deze bedrijven zijn net niet groot genoeg om beursgenoteerd te zijn op de grootste beurs van een land, maar kunnen wel heel groot en bekend zijn. 

De groei van een scaler hoeft niet alleen te verwijzen naar omzetgroei, maar heeft ook te maken met groei in het aantal medewerkers, bedrijfsterrein of waarde van het product of de dienst die wordt geleverd.

De volgende stap voor een scaler is het toetreden tot de beurs. In Nederland zou dat de AEX zijn. Toch zijn er kleinere beursen in Nederland, zoals de AMX, waar bedrijven in zitten die nog net niet groot genoeg zijn om zich te laten noteren op de AEX. Een scaler is een bedrijf dat in Nederland wel op de AMX staat genoteerd, maar niet op de AEX. 

Betekenis scaler

De term 'scaler' verwijst naar het feit dat scalers bedrijven zijn die heel stabiel groeien. Deze groei bevindt zich in de sector van omzet, aantal medewerkers, bedrijfsterrein of waarden van het geleverde product of de geleverde dienst. 


Wanneer is een bedrijf een scaler?

Een scaler heeft niet keiharde criteria waaraan moet worden voldaan. Er zijn echter criteria die gelden voor een scale-up, de bedrijfsfase onder de scaler, en beursnotering, de bedrijfsfase boven de scaler. Dit ziet er als volgt uit:

Een scaler heeft:

  • 20% omzetgroei in de laatste 3 jaren
  • Meer dan 10 werknemers
  • Een stabiele omzet

Maar een scaler heeft nog niet:

  • Een eigen vermogen van minimaal €5 miljoen
  • Een levensduur van langer dan 5 jaar

In essentie komt het erop neer dat een scaler een bedrijf is dat net niet groot genoeg is om toe te treden tot de beurs, maar wel de fase van de scale-up al heeft overleefd. 

Scalers zijn bedrijven die vaak begonnen als start-up, waarbij er een innovatief idee werd omgezet in een duurzaam bedrijfsplan. Een voorbeeld hiervan is Airbnb, een bedrijf dat de gehele vakantiewoningmarkt heeft opgeschud met een innovatief idee. 

Inmiddels is Airbnb een beursgenoteerd bedrijf. Zo zijn ze dus de fase van scaler al voorbij. 

In de bedrijfsfase van de scaler speelt de innovatie een minder kleine rol. De focus van de scaler ligt namelijk veel meer op stabiliteit. Op het moment dat een innovatief idee wordt doorgezet en op de lange termijn groei veroorzaakt, spreken we dus van een scaler.

Wat is een scaler?

 Welke bedrijfsfase bevindt een scaler zich?

Een scaler bevindt zich na de scale-up. Dat wil zeggen dat ze al een flinke omzetgroei hebben gerealiseerd en dat er een meer dan 10 werknemers in dienst zijn. Verder zijn er geen keiharde eisen verbonden aan de bedrijfsfase van de scaler. 

Hieronder zetten we de bedrijfsfasen voor je op een rijtje:

Bedrijfsfase

Omzet

Medewerkers

Start-up

Sterk stijgende omzet

Geen eisen

Scale-up

20% omzetgroei in 3 jaar

Meer dan 10

Scaler

Stabiele omzetgroei

Meer dan 10


Voorbeelden van scaler

Scalers zijn bedrijven die niet meer dagelijks in de media verschijnen, omdat het gaat om stabiele bedrijven die in de laatste jaren hun innovatieve ideeën hebben weten om te zetten naar gestage groei.

Hieronder zetten we een aantal voorbeelden van scalers op een rijtje. 

Nederlandse scalers

Quest

Wagamama

PerfoTec

Qlayers

Andere bekeken ook:

>