Wat is een management fee? 

Wat is een Management Fee? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen en om die reden leggen we je in dit artikel precies uit wat deze Fee inhoudt en waar je op moet letten.

De Management Fee - ook wel beheerkosten genoemd- zijn de kosten die in rekening gebracht worden voor het onderhouden van een bepaald fonds. De gemiddelde management fee bedraagt 1%.


De Management Fee en Beleggen

Als je nog nooit eerder je geld hebt belegd, dan kan het een behoorlijk ingewikkelde klus zijn om uit te zoeken welke aandelen en obligaties het beste passen bij het risico dat je durft te nemen.

Zomaar op goed geluk van een paar willekeurige bedrijven effecten kopen is in dat geval sowieso niet aan te raden. Kortom, je moet eerst flink wat onderzoek doen voordat je daadwerkelijk tot je aankopen overgaat. En dan hebben we het nog niet eens over de tijd die je vrijwel dagelijks kwijt bent aan het bijhouden van het economische nieuws en de koersen van de bedrijven waarin je je geld geïnvesteerd hebt.

Gemakkelijker investeren via een fonds

Maar wat nu als je niet de tijd hebt om met al deze factoren van het beleggen bezig te zijn en je toch graag wilt proberen om een aantrekkelijk rendement op je geïnvesteerde geld te krijgen? In dat soort gevallen zou je ervoor kunnen kiezen om je geld niet rechtstreeks in aandelen, maar in een fonds te steken.

Zo’n fonds bestaat uit een ‘mandje’ met aandelen, dat door financiële experts voor je is samengesteld. Dat ‘mandje’ beheren ze voor je in ruil voor een management fee. In ruil voor die vergoeding doen ze hun uiterste best om middels het slim in- en verkopen van effecten het rendement van een fonds zo hoog mogelijk te krijgen. 

Ook aan fondsbeleggen kleven risico’s

De beheerders van een fonds zijn weliswaar experts in hun financiële vakgebied, maar het zijn geen tovenaars.

In ruil voor de management fee zetten ze ongetwijfeld alles op alles om op basis van een vooraf gekozen beleggingsstrategie het rendement van een fonds zo hoog mogelijk te krijgen.

Maar als de algemene tendens op de effectenbeurzen negatief is, dan heeft dat in de regel ook een negatief effect op het rendement van het beheerde fonds. Hou er dus altijd rekening mee dat het betalen van een management fee niet automatisch betekent dat je belegging volledig vrij van risico’s is.

Betaling van de management fee

De management fee – ook wel de beheerskosten genoemd – hoef je overigens niet rechtstreeks af te rekenen met de beheerder van het fonds.

Op het moment dat je je geld in een bepaald fonds investeert, ga je er ook meteen mee akkoord dat de beheerder ervan voor de geleverde diensten jaarlijks (gemiddeld meestal) één procent van de waarde van het het totale vermogen van het fonds aan zichzelf mag uitbetalen.

Andere bekeken ook:

>