Wat is een indexfonds? 

Een indexfonds is een beleggingsfonds met daarin aandelen van bedrijven die allemaal op een bepaalde beurs verhandeld kunnen worden. Deze actief beheerde beleggingsfondsen worden beheerd door bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn, waarbij alleen aandelen die in dat bepaalde index zitten worden gekocht.

Oke, dat was de feitelijke omschrijving van wat een indexfonds volgens het boekje inhoudt. Maar dat is nog niet echt een heldere omschrijving. Laten we daarom even een stapje terug doen.

Een indexfonds is een beleggingsfonds met daarin aandelen van bedrijven die allemaal op een bepaalde beurs verhandeld kunnen worden.

Hoe werkt een indexfonds?

Indexfondsen volgen de volledige beursindex. Een goed voorbeeld is de index S&P500. Deze index volgt de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

Het indexfonds dat zich richt op de S&P500 belegt in álle bedrijven die op deze index zitten. Het indexfonds laat zich niet gek maken door goede of slechte tijden, want zij zullen altijd passief beleggen in álle bedrijven.

Mocht een bedrijf opeens niet meer op deze beurs genoteerd zijn, wordt deze eruit geknikkerd door het indexfonds.

Een belegging in bepaalde beursindex kan jij natuurlijk wel zelf bepalen. Via bijvoorbeeld de Amsterdam Exchange Index (AEX-index), beleg je in de index van de Amsterdamse Beurs, waardoor jouw belegde vermogen in verschillende bedrijven op de AEX zit.

Een indexfonds biedt de mogelijkheid om in aandelen te beleggen zonder een hoop moeite erin te steken, want de samenstelling van een indexfonds volgt simpelweg de hele index. Dit levert een natuurlijke, brede spreiding op.

Kosten indexfondsen

De transactiekosten op de markt voor indexfondsen zijn laag, omdat er weinig vorm van actief beleggen bij gepaard gaat. Indexfondsen kopen namelijk de hele markt op van een bepaalde index.

De kosten liggen zo tussen de 0.05% en 0.25% per jaar.

Beleggers die deze vorm van indexbeleggen hanteren met een portefeuille met daarin een indexfonds, kunnen zo rekenen op een belegging in honderden tot duizenden bedrijven in 1 klap.

Andere bekeken ook:

>