Wat is een beleggingshorizon? 

Een beleggingshorizon is een periode waarin beleggers beleggen met geld dat zij niet nodig hebben voor dagelijkse uitgaven. Deze periode wordt vaak uitgedrukt in jaren en kan per persoon verschillen. De beleggingshorizon van de ene persoon kan 10 jaar bedragen, terwijl de beleggingshorizon van de andere wel 30 jaar kan bedragen.

De term beleggingshorizon is eigenlijk een metafoor die wordt gebruikt in de beleggingswereld om een inschatting te maken van hoelang iemand belegt.

Stel je voor dat je op een boot vaart. Aan de horizon ligt de haven, en daar wil je graag naartoe. 

De haven staat in dit geval voor het behalen van jouw beleggingsdoelen. Nu is het de vraag hoe lang jij erover wilt doen om die haven te bereiken. 

Betekenis beleggingshorizon

Een beleggingshorizon is een periode die wordt uitgedrukt in jaren waarin een belegger zijn of haar financiële doelen probeert te bereiken. Deze beleggingshorizon is afhankelijk van hoeveel geld jij comfortabel kunt beleggen per maand of jaar, en in hoeveel jaar jij dit consequent kunt doen. De beleggingshorizon verschilt per persoon.


In essentie is een beleggingshorizon het antwoord op de volgende vraag: in hoeveel jaar wil jij jouw beleggingsdoel behalen?Wat is een beleggingshorizon?

Hoe wordt een beleggingshorizon bepaald?

Een beleggingshorizon wordt bepaald door een afweging te maken tussen jouw leeftijd en je financiële doelen.

Die beleggingshorizon verschilt per persoon. 

Dat heeft alles te maken met het feit dat beleggingen kunnen schommelen in waarde. Een aandeel kan in januari €100 per stuk waard zijn, terwijl hetzelfde aandeel in maart €50 per stuk waard kan zijn. 

Daar komt bij dat sommige beleggingen risicovoller zijn dan andere. Op het moment dat een belegger dicht bij zijn of haar pensioenleeftijd komt, is het verstandig om minder te beleggen in aandelen, en meer te beleggen in obligaties. In zo'n situatie kom je namelijk dichter bij de haven, en is jouw beleggingshorizon dus veel kleiner.

Iemand die nog maar 18 jaar is, heeft nog veel meer tijd om die beleggingshorizon te bereiken. Deze beleggers kunnen dus met veel meer risico beleggen, omdat er meer ruimte voor fouten is.  

Nu is het zo dat elke belegger een ander doel heeft. Daarom wordt er vaak een inschatting gemaakt van hoeveel vermogen je op een bepaalde leeftijd wil hebben aan aandelen. 

Nadat jouw beleggingsdoel behaald is, heb je de beleggingshorizon bereikt. Dat kan op jouw pensioenleeftijd zijn, maar ook veel eerder of later. Vanaf dat moment kan je doen met je vermogen wat je wilt. Je kunt nog bepaalde beleggingen aanhouden, maar ook alles in 1 klap verkopen. Dat is aan de belegger zelf. 


Hoe bereken je een beleggingshorizon?

Het berekenen van een beleggingshorizon kent geen vaste formule of berekening. Dit heeft ermee te maken dat de beleggingshorizon per persoon verschilt. Zo belegt de ene persoon met als doel om aanvullend pensioen op te bouwen, terwijl de andere persoon belegt met als doel om een potje voor zijn of haar kinderen op te bouwen.

Een beleggingshorizon kan zo voor persoon A 20 jaar omvatten, terwijl dit voor persoon B 40 jaar is. 

Je kunt een beleggingshorizon grofweg op twee manieren berekenen. Bij de eerste manier wordt uitgegaan van een doelbedrag. Zo kan het doel van iemand zijn om in 30 jaar €30.000 te beleggen. In dat geval bereik je deze beleggingshorizon door elke maand €30.000 : 30 : 12 = €83,33 te beleggen. 

Bij de twee manier wordt er uitgegaan van een periode. Zo kan het doel van iemand zijn om 20 jaar lang te beleggen, zonder dat er vast bedrag vooraf wordt bepaald. In zo'n geval belegt iemand elke maand, maar kan dit bedrag per maand variëren. 

Andere bekeken ook:

>