Wat is een aandeelhouder? 

Een aandeelhouder is iemand die van beursgenoteerde bedrijven een of meerdere aandelen bezit. Als aandeelhouder ben je mede-eigenaar van het bedrijf. Als aandeelhouder heb je een aantal rechten, zoals stemrecht binnen het bedrijf of het recht op dividend.

Een aandeel geeft zo aan een belegger de kans om op kleine schaal 'mee te doen' binnen een bedrijf.

Een bedrijf dat op de beurs zit stelt een bepaald aantal aandelen van het bedrijf beschikbaar en verkoopt deze op de beurs. Deze hoeveelheid uitstaande aandelen is niet een bodemloze put, want anders zou vrijwel iedereen aandeelhouder kunnen worden en zal de waarde van een aandeel dalen.

Op het moment dat je jouw aandelen verkoopt, zal jouw status als aandeelhouder komen te vervallen en wordt degene die jouw aandeel opkoopt vanaf dat moment aandeelhouder.

We spreken over een aandeelhouder wanneer een persoon, bedrijf of instelling minstens 1 aandeel van een bedrijf bezit. Een aandeelhouder wordt ook wel een shareholder of stockholder genoemd.

Welke rechten heeft een aandeelhouder?

Als aandeelhouder ben je dus mede-eigenaar van een bedrijf, maar dat betekent nog niet meteen dat jij zomaar bij een bedrijf naar binnen mag wandelen op het moment dat je één aandeel in je bezit hebt.

In plaats daarvan zijn er andere rechten die een aandeelhouder krijgt.

Rechten aandeelhouder

  • Een aandeelhouder heeft recht op dividend: de hoogte van dit dividend mag het bedrijf zelf bepalen. 
  • Een aandeelhouder mag aanwezig zijn bij de jaarlijkse Algemene Vergadering: waarbij het bedrijf rapporteert over hun financiële verplichtingen. Particuliere bedrijven moeten vertellen wat zij van plan zijn met hun bedrijf, waar het geld heen gaat en jij hebt als aandeelhouder het recht om dit te horen.
  • Een aandeelhouder heeft stemrecht tijdens een aandeelhoudersvergadering: Dit is een algemene vergadering van aandeelhouders, waarbij voornamelijk de grootaandeelhouder stemt over de toekomst van een bedrijf. Om aan deze aangestelde raad mee te doen zal je wel grootaandeelhouder moeten zijn.

De voordelen van aandeelhouder zijn

Een bedrijf bezit heel veel aandelen, waarvan niet alle aandelen beschikbaar zijn in de reguliere markt voor kleine beleggers.

Veel bedrijven kiezen voor een verdeling waarbij niet alle aandelen op de markt beschikbaar zijn, maar ook een deel bij een meerderheidsaandeelhouder wordt gelegd.

Een meerderheidsaandeelhouder word je niet zomaar, want dan zal je een groot percentage moet opkopen. Dit soort meerderheidsaandeelhouder deelt mee in grote besluiten, is een belangrijke stakeholder en is persoonlijk aansprakelijk voor besluiten binnen het bedrijf.

Voor de kleine aandeelhouder die een aantal aandelen bezit, speelt dit natuurlijk niet.

Het grote voordeel van aandeelhouder zijn is het ontvangen van dividend. Een bedrijf bezit de mogelijkheid om dividend uit te keren aan aandeelhouders, zodat zij meedelen in de winst van een bepaald jaar.

Daarnaast is het zo dat je aandeel meebeweegt met de koers van een aandeel. Als een aandeel daalt, heb je de mogelijkheid om jouw aandeel te verkopen, of om juist meer aandelen op te kopen.

Tegelijkertijd kan aandeelhouder risicovoller zijn, omdat je jouw geld investeert in een enkel aandeel. Veel beleggers kiezen er daarom voor om te beleggen in meerdere bedrijven.

Andere bekeken ook:

>