Wat betekent HODL?
De betekenis van HODL
De term HODL is in de maand december van het jaar 2013 voor de eerste keer geïntroduceerd. Het is een afkorting voor de Engelse term ‘Hold On for Dear Life’ en werd in eerste instantie gebruikt door iemand op een bitcoinforum, die zichzelf gamekyuubi noemde.
Met deze afkorting wilde de forumgebruiker duidelijk aangeven dat hij of zij niet bereid was om gedurende zijn of haar leven de bitcoins te verkopen die hij of zij op dat moment bezat.
Of gamekyuubi zich ook door de jaren heen ook echt aan die stelling heeft gehouden is onbekend. In ieder geval is de financiële (crypto)wereld er op deze manier een afkorting rijker mee geworden.
Passieve manier van beleggen
In wezen is HODL een variant op de klassieke ‘buy and hold’ strategie. Beleggers die van deze strategie gebruikmaken, kopen hun beleggingen met het bewuste doel om deze zo lang mogelijk vast te houden. Ze vertrouwen er namelijk op dat de waarde van hun investeringen op de lange termijn hoger zal zijn.
Ze hebben daarbij echter geen enkele garantie dat dat uiteindelijk ook echt het geval is. Het is een tamelijk passieve vorm van investeren, want dit soort beleggers – in dit geval HODLers genoemd – houden niet elk uur van de dag nauwlettend de koersen van hun beleggingen in de gaten.
Dankzij HODL paniekverkopen voorkomen
De soms hevig koersbewegingen in de wereld van de crypto’s kunnen trouwens ook een reden zijn waarom beleggers bewust voor een HODL-strategie kiezen.
Op die manier wordt namelijk voorkomen dat ze in paniek raken als de koers van bijvoorbeeld bitcoin opeens sterk in de min gaat en ze hun crypto’s dan mogelijk in een impulsieve bui zouden gaan verkopen. HODLers gaan er standaard vanuit dat dit soort negatieve prijsontwikkelingen er gewoon van tijd tot tijd bij horen en dat de waarde van hun cryptoportefeuille uiteindelijk toch wel weer terug zal veren naar een hoger bedrag.
Het nadeel van investeren via HODL
Door gebruik te maken van een HODL-strategie profiteer je natuurlijk niet van koersbewegingen waar actieve beleggers juist wel hun voordeel uit proberen te halen. Hun doel is het namelijk om hun beleggingen zo duur mogelijk te verkopen, waarna ze op een lager prijsniveau weer opnieuw instappen, in de hoop dat ze dan opnieuw van een koersstijging kunnen profiteren.
Dit heeft als bijkomend voordeel dat hun cryptoportefeuille steeds groter wordt, omdat ze met hun gemaakte winsten steeds weer nieuwe coins kunnen kopen. In tegenstelling tot de strategie rondom HODL is het bij dit alternatief juist wel de bedoeling dat je continue heel nauwlettend de verschillende koersontwikkelingen blijft volgen.