• Home
  • /
  • Kennisbank
  • /
  • Wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds?

Wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds? 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen ETF's en beleggingsfondsen? Beide producten zijn aan te kopen de beurs en lijken op elkaar, dus het lijkt alsof ze inwisselbaar zijn.

Toch lukt het ene type wel om mee te groeien met de economie, terwijl de andere op termijn het verliest van de markt.

De keuze tussen beide vormen maken dus het verschil tussen het opbouwen een succesvol vermogen of het onnodig verliezen van geld. Hoe zit dat precies?

In dit artikel ontdek je alle kenmerken van ETF's en beleggingsfondsen en krijg je inzicht in alle voor- en nadelen van ETF's en beleggingsfondsen.

In de tabel hieronder hebben we de belangrijkste verschillen tussen een ETF en een beleggingsfonds op een rijtje gezet. 

Factor

ETF

Beleggingsfonds

Kosten

Hoog

Laag

Spreiding

Hoog

Hoog

Strategie

Passief

Actief

Verhandelbaarheid

Onbeperkt

Onbeperkt

Transparantie

Hoog

Laag

ETF's versus beleggingsfondsen: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Het belangrijkste verschil tussen ETF's en traditionele beleggingsfondsen zit verstopt in de aandelen die in het fonds worden gekocht.

Bij een ETF worden individuele aandelen gekocht die exact horen bij een onderliggende index. Een voorbeeld van een index is de S&P500, waarin de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten worden opgenomen.

Een ETF dat belegt in de S&P500 zal daarom altijd in aandelen van bedrijven in de S&P500 beleggen, ondanks hoe een bepaald bedrijf presteert.

Een beleggingsfonds daarentegen wordt actief beheerd, waarbij experts beslissingen maken over welk aandeel wel of niet in het beleggingsfonds wordt opgenomen. Zo worden beleggingen continue gekocht en verkocht binnen het beleggingsfonds, zodat er zoveel mogelijk winst wordt gemaakt voor de klant.

Het grote probleem van beleggingsfondsen is echter dat het fonds belegt in aandelen op basis van allerlei analyses die nooit een garantie kunnen geven. Zo is bekend dat beleggingsfondsen op lange termijn altijd verliezen van de markt.

Bij een ETF daarentegen wordt de markt op de voet gevolgd, omdat er via passief beleggen direct in de markt wordt belegd. Menselijke fouten worden daarom voorkomen.

Het verschil in hoe ETF's en beleggingsfondsen worden beheerd heeft invloed op de kosten. De kosten van beleggingsfondsen zijn hoger, terwijl de kosten van een ETF een stuk lager zijn. Voor particuliere beleggers zijn ETF's daarom interessanter.

Wat is een ETF?

Hierboven heb je de belangrijkste verschillen tussen ETF's en beleggingsfondsen kunnen lezen. Om een nog scherper beeld te geven van deze populaire belegging, duiken we hier nog wat dieper in wat een ETF nu precies is.

De term ETF staat voor een Exchange Traded Funds. Dit vertaalt zich als een op de Beurs Verhandelbaar Fonds. Eigenlijk is dit dus niet anders dan een beleggingsfonds.

Toch is een Exchange Traded Fund wel degelijk wat anders.

Een ETF volgt namelijk een bepaalde index. En er bestaan verschillende indexen op de beurzen. Zo noemden we de index S&P500 als voorbeeld, maar heb je bijvoorbeeld AEX-index, een index met daarin alle bedrijven die op de Nederlandse AEX zitten, of de NASDAQ Transport-index, een index met daarin alle Amerikaanse bedrijven in de transportsector.

Verschil tussen ETF en beleggingsfonds

Als belegger koop je ETF's via een fondsbeheerder die deze ETF's aanbiedt, zoals BlackRock, Vanguard of iShares.

ETF's worden ook wel trackers genoemd. Het 'tracken' van een bepaalde index in een bepaalde sector betekent niets anders dan het opkopen van aandelen in die sector.

Hierin wordt een onderscheid gemaakt. Zo heb je een synthetische ETF, waarbij ETF's een samenwerking aangaan met banken, om aandelen continu uit te wisselen met elkaar, zodat beide partijen genoeg cashflow opbouwen. Deze synthetische structuur zorgt ervoor dat er soms een klein verschil zit tussen de waarde van een ETF en de daadwerkelijke waarde van de markt.

Een tweede vorm is de fysieke ETF, waarbij een fondsbeheerder de aandelen zelf aankoopt. Een fysieke ETF volgt zo exact index, zodat de intrinsieke waarde van een ETF altijd gelijk staat aan de daadwerkelijke waarde van de markt.

ETF's hebben van nature een brede spreiding, omdat de index simpelweg vaak uit een grote hoeveelheid bedrijven bestaat. Deze hoge spreiding verlaagt het risico.


Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een actieve vorm van beleggen, omdat fondsbeheerders zelf het aan- en verkoopbeleid opstellen.

Dit maakt het dus mensenwerk.

Beleggingsfondsen richten zich vaak op een bepaalde sector, zodat beleggers die geïnteresseerd zijn in een sector in een klap in allerlei verschillende bedrijven binnen die sector kunnen beleggen.

Aangezien de portefeuille van beleggingsfondsen wordt samengesteld door een fondsbeheerder, kan het rendement schommelen.

In de praktijk kunnen beleggingsfondsen een goed rendement opleveren, maar blijkt het lastig om dat goede rendement te behalen voor een lange periode. Dat is ook niet vreemd, want beleggers zullen altijd een keer de plank misslaan – en zo ook fondsbeheerders.

Een beleggingsfonds zijn net als ETF's te verhandelen op de beurs. Partijen als BlackRock, iShares en Vanguard bieden zowel ETF's als beleggingsfondsen aan. Daarom is het belangrijk om scherp te zijn op welk type belegging je nu eigenlijk aankoopt.

Het belangrijkste nadeel van een beleggingsfonds zijn de hogere kosten. Die kosten zijn zo hoog, omdat jij betaalt voor experts op een kantoor die voor jouw aandelen aan- en verkoopt.


Het rendement van ETF's en beleggingsfondsen

Beleggen is het investeren in aandelen om op termijn rendement te behalen. Zo wordt jouw investering meer geld waard. Waarin kan je dan het beste beleggen: ETF's of beleggingsfondsen?

Zoals we al eerder noemden, zijn de kosten van ETF's laag, terwijl de kosten van beleggingsfondsen hoog liggen. Zo liggen de kosten van ETF's zo tussen de 0.05% en 0.40%, terwijl de kosten van beleggingsfondsen kunnen oplopen tot zo'n 1.50%.

Het gaan beleggen in ETF's is daarom interessanter, omdat de kosten daarvan simpelweg lager zijn.

Een beleggingsfonds kan een hoger rendement opleveren dan ETF's. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat een fondsbeheerder net de aandelen selecteert die in een bepaalde periode ontzettend goed presteren.

Tegelijkertijd is het omgekeerde ook waar. Een beleggingsfonds met daarin slecht presterende aandelen kan dalen.

Een ETF is beter beschermd tegen dit risico, omdat de gehele markt wordt gevolg. Daarmee laten ETF's op de lange termijn veelal een stabieler rendement zien dan beleggingsfondsen.

Al met al leiden de lage kosten en de stabiele winst- en verliesverdeling op termijn ertoe dat ETF's veelal beter presteren dan een beleggingsfonds. En dat maakt voor het voor de belegger in veel gevallen interessanter om te beleggen in ETF's dan in een beleggingsfonds.

Andere bekeken ook:

>