Mensen die hard werken moeten ook kunnen ontspannen in hun vrije tijd. Even weg van de dagelijkse stress, de telefoon uit en genieten van de omgeving. Een boot is hiervoor ideaal. Lekker cruisen over de Nederlandse wateren, de wind door je haren en het zonnetje op je gezicht. Maar voordat je de trossen losgooit, zijn er een paar dingen die je moet regelen. Check deze gids en je bent zo klaar om varen!

Budget en financiering

Een boot kopen kost natuurlijk geld. Om gericht te kunnen zoeken is het goed om vooraf over je budget na te denken. Misschien moet je een lening afsluiten. Vergelijk verschillende aanbieders en kies de beste deal. Aanrader: Freo biedt heldere voorwaarden, zoals een vaste lage rente en de mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen. 

Heb je toevallig veel winst gemaakt op een belegging? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je boot met eigen geld te kopen!

Boot uitzoeken

De zoektocht kan beginnen! Voordat je op zoek gaat, is het goed om te bedenken wat voor type boot bij jou past. Wil je vooral lekker touren door de grachten in een stad of sportief gaan zeilen? Het type boot dat je kiest, hangt af van je persoonlijke smaak en wat je ermee wilt gaan doen. Daarnaast is het goed om rekening te houden met je budget en je vaarplannen. Ga je bijvoorbeeld alleen op de binnenwateren varen, of wil je ook de zee op? Dit heeft invloed op de eisen die je aan je boot moet stellen.

Je kunt kiezen voor een nieuwe boot, maar een tweedehandsje is vaak een stuk goedkoper. Check websites en jachthavens voor toffe boten. Neem de tijd om rond te kijken en vergelijk de prijzen. Let bij de aankoop van een tweedehands boot goed op de staat van de boot en vraag eventueel om een keuring. Zo voorkom je onverwachte kosten achteraf.

Vaarbewijs

Niet elke boot heeft een vaarbewijs nodig. Heb je een boot die langer is dan vijftien meter of sneller kan dan twintig km per uur? Dan moet je een vaarbewijs halen. Is je bootje kleiner en langzamer? Dan niet, maar een vaarcursus is altijd een goed idee. Zo leer je de regels op het water en voorkom je problemen.

Ligplaats

Een boot gekocht? Dan moet je er een ligplaats voor zoeken. Jachthavens zijn populair, maar er zijn vaak wachtlijsten. Check de jachthavens in de buurt en vraag naar de kosten. Die hangen af van de grootte van je boot en de locatie. Populaire steden met jachthavens zijn bijvoorbeeld Amsterdam, bekend om zijn grachten en de nabijheid van het IJsselmeer, Rotterdam met toegang tot de Nieuwe Maas en de Noordzee, IJmuiden als belangrijke havenstad met veel mogelijkheden voor watersport, Vlissingen gelegen aan de Westerschelde en een populaire plek voor zeilers, en Sneek, het hart van het Friese merengebied.

Vergunningen

Soms heb je een vergunning nodig om je boot aan te leggen, bijvoorbeeld in een gemeentehaven of op het openbare water. Dit heet een ligplaatsvergunning. In bepaalde gemeentes heb je ook een vignet nodig om daar te mogen varen, een zogenaamd vaarvignet.

Verzekering

Een goede verzekering is superbelangrijk. Het beschermt je tegen schade aan je eigen boot en aan anderen. Vergelijk verschillende verzekeringen en kies de beste voor jou.

Registratie

Je hoeft je boot niet te registreren, maar het kan wel handig zijn. Zo kun je makkelijk bewijzen dat jij de eigenaar bent. Handig bij diefstal of verkoop!

Veel vaarplezier komende zomer!

Een eigen boot is te gek, maar je moet wel even je zaken regelen. Met deze tips ben je helemaal klaar om komende zomer het water op te gaan. Veel plezier met je nieuwe aanwinst!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>