Toen je je eigen bedrijf startte had je misschien mooie dromen. Je bedrijf zou groeien en je ging er een succes van maken. Nu je een paar jaar verder bent, is het de tijd om de balans op te maken.

Is het gelukt om jouw bedrijf succesvol te laten zijn? Het is en blijft altijd hard werken, maar dat wist je toen je eraan begon. Ondernemer ben je vaak 7 dagen per week met maar weinig tijd om echt te ontspannen. Maar daar krijg je als het goed is ook veel voor terug. Als je bedrijf goed draait, dan is het misschien tijd voor een volgende stap. Zo pak je dat verstandig aan.

In zee met een investeerder

Als je als ondernemer je vleugels wilt uitslaan dan is daar geld voor nodig. De productie moet worden gemoderniseerd, er moeten zaken worden geregeld om je afzetmarkt te vergroten, misschien wel in het buitenland.

Dat geld kun je proberen te lenen bij een bank. Maar banken zijn vaak terughoudend. Ze willen zekerheid dat ze het geleende geld terugkrijgen en die zekerheid is niet altijd te geven. Je kunt het ook proberen bij een investeerder. Zij zijn vaak bereid om wat meer risico te nemen. Maar daar staat dan wel wat tegenover.

Ze willen een deel van je bedrijf. Dat aandeel kan variëren van 10 procent tot een meerderheidsaandeel van 50% of meer. Dan is sprake van een overname. Dat kan soms gunstig uitpakken, en vaak kun je onder je eigen naam blijven werken. Maar het is natuurlijk wel iets om goed over na te denken.

Laat je goed adviseren

Wanneer je je bedrijf voor een deel in handen geeft van een investeerder of zelfs over een overname nadenkt is het belangrijk om je hierover goed te laten adviseren.

Neem contact op met een bureau dat ervaring heeft, zoals Taurus. Zij hebben al vaker met dit bijltje gehakt en weten dus precies waar je op moet letten. Laat contracten voor overname altijd goed nalezen zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Toch zelfstandig verder?

Als je het niet ziet zitten dat je bedrijf wordt overgenomen of dat een investeerder er geld in steekt in ruil voor een minderheidsaandeel dan kun je proberen om via crowdfunding geld binnen te halen. Maar ook daar moet natuurlijk wel wat tegenover staan. Niemand zal zomaar geld in je bedrijf willen steken.

Wees voorzichtig met het lenen van geld van familie en vrienden. Als je niet in staat bent om de leningen terug te betalen kan dat de verstandhouding ernstig verstoren. Zorg er in ieder geval voor dat je de uitgaven en inkomsten altijd goed kunt verantwoorden.

Maak een plan om geld dat je ontvangt zo goed mogelijk ten behoeve van het bedrijf in te zetten. Er moet sprake zijn van groei. Zo niet dan kun je de verstrekte leningen immers nooit terugbetalen. Soms is het beter om nog een poosje op de huidige voet door te gaan en het groeien van je bedrijf uit te stellen tot het moment dat de omstandigheden daarvoor beter zijn. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>