• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Jaarsalaris berekenen – Bruto jaarsalaris calculator!

Hoe bereken je je jaarsalaris? Met je maandsalaris ben je ongetwijfeld bekend, maar het kan soms ook heel inzichtelijk zijn om jouw jaarsalaris te berekenen.

Door eens uit te zoomen krijg je in een keer inzicht in hoeveel jij per jaar verdient.

Maar hoe bereken je je jaarsalaris? En hoe zit het precies met vakantiegeld en je dertiende maand? We leggen het je in dit artikel eens goed uit.


Zelf je bruto jaarsalaris berekenen

Gebruik de calculator hieronder om je bruto jaarsalaris te berekenen. Je gebruikt deze calculator door je bruto maandsalaris in te vullen en aan te vinken of je bij jouw werkgever een dertiende maand, vakantiegeld of allebei krijgt.


Wat is bruto jaarsalaris?

Je jaarsalaris berekenen wordt gedaan door middel van het bruto maandsalaris. Je kunt je bruto jaarinkomen berekenen door simpelweg je bruto maandsalaris x 12 te doen.

Hier komt echter nog wel wat bij, omdat bij sommige werkgevers bij het bruto jaarsalaris ook een dertiende maand of vakantiegeld wordt betrokken.

In het geval van een dertiende maand, is het simpelweg zo dat het salaris dat je gemiddeld per maand verdiend, aan het einde van het jaar nogmaals wordt uitgekeerd. Dit wordt ook wel de eindejaarsuitkering genoemd.

Een dertiende maand wordt niet bij alle cao's uitgekeerd. Het gemiddelde jaarsalaris ligt natuurlijk lager in het geval dat je geen dertiende maand ontvangt.

Dan heb je nog vakantiegeld. Vakantiegeld krijgt bijna iedereen die werkt voor een baas. Er zitten een aantal regels aan verbonden:

  • In principe krijgt iedereen vakantiegeld. In het geval dat je 108% van het minimumloon verdient, mag een werkgever rechtmatig geen vakantiegeld uitkeren.
  • Vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het bruto minimumloon per jaar. In de praktijk wordt vaak 8% van jouw gewerkte uren van dat jaar gehanteerd.
  • Vakantiegeld moet worden aangepast naar eventuele overuren.

De dertiende maand en vakantiegeld zijn, zoals je kunt terugzien in de calculator, gemakkelijk te berekenen. Er zijn echter nog wat overige toeslagen die daar nog bij komen.

  • eindejaarsuitkering
  • winstuitkering
  • sociale uitkering
  • toeslagen voor onregelmatig werk en overwerk
  • onkostenvergoeding
  • VEB-toeslag

Met bovenstaande calculator kan je het bruto jaarinkomen berekenen. Dit bruto jaarinkomen is echter niet het inkomen dat jij per jaar op je bankrekening gestort krijgt. Van het bruto inkomen moeten immers allerlei toeslagen worden afgetrokken, zoals de premie volksverzekeringen, sociale uitkering en overige vaste toeslagen.

Wat heb je dan aan het bruto jaarinkomen?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Het bruto salaris wordt gebruikt om de hoogte van jouw hypotheek samen te stellen. Voor bankzaken is daarom het bruto jaarinkomen leidend, en niet het netto jaarsalaris


Bruto jaarsalaris berekenen voor ondernemers

Voor ondernemers steekt het bruto jaarinkomen berekenen net even anders in elkaar. Het bruto jaarinkomen van ondernemers heeft namelijk minder te maken met al die toeslagen, omdat deze toeslagen zelf worden opgebouwd.

Het bruto jaarsalaris wordt daarom berekend met de volgende vuistregel:

Bruto jaarsalaris = gemiddelde omzet van de laatste drie jaar - zakelijke kosten

Zo krijg je een bruto jaarinkomen dat je bij de aangifte inkomstenbelasting zal zien als het bruto jaarinkomen voordat er belasting plaatsvindt.

Bij de aangifte inkomstenbelasting is het dus belangrijk dat je als ondernemer over het bruto jaarinkomen van de laatste 3 jaren beschikt. Bij de aangifte inkomstenbelasting komt daar nog eens bij dat je dus ook de zakelijke kosten van de laatste 3 jaren erbij moet betrekken.


Bruto jaarsalaris en belasting

Hoe hoger het bruto jaarsalaris, hoe hoger de belastingen.

In het Nederlandse stelsel wordt er inkomensbelasting geheven, dat afhankelijk is van de hoogte van jouw bruto jaarinkomen. Dit wordt ook wel box 1 genoemd.

Binnen deze box zijn er twee belastingtarieven.

Schijf

Inkomen

Belastingpercentage

1

tot €73.031

36.93%

2

vanaf €73.031

49.50%

Dit belastingpercentage van 36.93% of 49.50% wordt dus afgetrokken van jouw bruto jaarinkomen. En van dit belastingpercentage wordt bijvoorbeeld het AOW berekend. 


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>