• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Is een shortlease contract duurder dan een langdurig leasecontract?

Bij het overwegen van een leaseoptie voor een auto is het belangrijk om het financiële stuk mee te nemen. Traditionele langdurige leasecontracten zijn al lang populair, maar shortlease wint aan populariteit vanwege de flexibiliteit die het biedt. Een veelgestelde vraag is echter of shortlease duurder is dan langdurige leasecontracten. In dit artikel zullen we een vergelijking maken van de kosten en voordelen van shortlease en langdurige leasecontracten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van een leaseoptie die bij je past.

Kosten van shortlease

Shortlease prive heeft over het algemeen een hogere maandelijkse betaling in vergelijking met langdurige leasecontracten. Dit komt doordat de kortere looptijd en de flexibiliteit die shortlease biedt, gepaard gaan met hogere administratieve en operationele kosten voor de leasemaatschappij. Bovendien worden de kosten van afschrijving, verzekering en onderhoud over een kortere periode verdeeld, wat resulteert in hogere maandelijkse tarieven.

Voordelen van shortlease

Hoewel shortlease mogelijk hogere maandelijkse kosten met zich meebrengt, biedt het ook een aantal voordelen die het de moeite waard kunnen maken:

1. Flexibiliteit: Shortlease biedt flexibiliteit in termen van looptijd en contractduur. Je kunt een auto huren voor een kortere periode en daarna de overeenkomst aanpassen of beëindigen, afhankelijk van je behoeften. Dit is vooral gunstig als je niet zeker bent van je toekomstige situatie of als je slechts tijdelijk een auto nodig hebt.
2. Nieuwe auto’s: Met shortlease heb je vaak de mogelijkheid om in nieuwe auto’s te rijden met de nieuwste technologieën en veiligheidsvoorzieningen. Dit kan zorgen voor een comfortabele en betrouwbare rijervaring zonder je zorgen te hoeven maken over de kosten en verplichtingen van het bezitten van een eigen auto. Dit is een groot voordeel voor grote autoliefhebbers.
3. Inclusieve pakketten: Veel shortleaseaanbieders bieden all-inclusive pakketten aan, waarbij kosten zoals onderhoud, verzekering en pechhulp zijn inbegrepen. Hoewel de maandelijkse betaling hoger kan zijn, zijn er geen verborgen kosten en is het budget makkelijker te beheren.

Kosten van langdurige leasecontracten

Langdurige leasecontracten hebben over het algemeen lagere maandelijkse betalingen in vergelijking met shortlease. Dit komt doordat de kosten over een langere periode worden verdeeld. Bovendien profiteer je bij langdurige leasecontracten vaak van gunstigere tarieven, omdat je een langdurige verbintenis aangaat met de leasemaatschappij.

Voordelen van langdurige leasecontracten

Langdurige leasecontracten hebben ook voordelen die het overwegen waard zijn:

1. Lagere kosten op lange termijn: Hoewel de maandelijkse betalingen lager zijn bij langdurige leasecontracten, moet je rekening houden met de totale kosten over de gehele contractduur. Op de lange termijn kan een langdurig leasecontract goedkoper zijn dan steeds opnieuw shortleasecontracten afsluiten.
2. Stabiliteit en zekerheid: Met een langdurig leasecontract weet je precies waar je aan toe bent gedurende de gehele looptijd van het contract. Dit kan financiële stabiliteit en gemoedsrust bieden, omdat je niet te maken hebt met frequente contractwijzigingen. Het geeft dus meer rust. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>