• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Is 50.000 euro aan spaargeld veel? [2024 update]

Is 50.000 euro spaargeld veel? Dat Nederlanders berucht zijn om hun spaargedrag, is inmiddels wel bekend. De gemiddelde Nederlander wordt immers met de paplepel ingegoten dat sparen verstandig is.

Maar is dat nu eigenlijk wel zo?

In dit artikel beantwoorden we de vraag of 50.000 euro spaargeld veel is, maar ook of dat wel zo verstandig is.


Is 50.000 euro spaargeld veel?

Ja. In vergelijking met alle verschillende soorten huishoudens, ligt €50.000 aan spaargeld aan de bovengrens. Dat betekent dat lang niet iedereen geschikt over een bedrag van €50.000 aan spaargeld. 

In onderstaande tabel staat dit in perspectief. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat het gemiddelde spaarbedrag niet representatief is. Een gemiddeld bedrag wordt vertekend door groepen die ontzettend veel spaargeld hebben.

De mediaan zegt daarentegen veel meer. De mediaan geeft het midden van de verdeling aan. De mediaan wordt niet vertekend door enorm hoge spaarbedragen.. 

Leeftijd

Gemiddeld bedrag

Mediaan

Tot 25 jaar

€9.600

€3.600

25 tot 35 jaar

€19.500

€9.000

35 tot 45 jaar

€30.200

€13.700

45 tot 55 jaar

€47.200

€20.300

65+

€64.600

€28.2000

Ook vermogen opbouwen? Met deze tijdelijke acties maak je een goede start! 🎁


Hoeveel sparen Nederlanders gemiddeld?

Allereerst kijken we naar het gemiddelde spaargeld dat Nederlandse huishoudens bij elkaar sparen. Dit is geld dat op een spaarrekening wordt gezet. In de laatste jaren is het vermogen dat Nederlanders sparen gestegen.

Daarnaast zijn er spaardeposito's. Dit zijn potjes waarin door particuliere huishoudens geldt, wordt gezet tegen een aantrekkelijk rendement.

Zo kan je bijvoorbeeld een rendement van 1% ontvangen in het geval dat je minimaal €10.000 in een spaardeposito plaatst voor een periode van minimaal 10 jaar.

Spaardeposito's geven in vergelijking met een aantal jaren geleden allang al niet meer de hoogste rente. De rente op sparen ligt anno 2024 laag, waardoor spaardeposito's steeds minder aantrekkelijk worden om jouw spaargeld in op te slaan.

Is 50.000 euro spaargeld veel? Ja. In vergelijking met andere groepen is 50.000 euro aan spaargeld veel.

Als we kijken naar de data is het goed om te beseffen dat de woon- en leefsituatie van Nederlandse huishoudens nogal uiteenlopen.

Het is logisch dat een jonge, alleenstaande man veel minder financiële ruimte heeft om te sparen dan een gepensioneerd stel.

De 'gemiddelde Nederlander' bestaat niet, dus een uitspraak over het 'gemiddelde spaargeld' ook niet.

Gemiddeld spaargeld Nederland

Hoeveel spaargeld heb je gemiddeld nodig?

Hoeveel spaargeld heb je dan nodig? Er gaan verschillende verhalen in de rondte. Zo zegt de een dat je 10% van je vermogen moet sparen, terwijl een ander weer spreekt over 20%.

Het Nibud, het Nederlandse orgaan voor financiële ondersteuning in het huishouden, hanteert 10% van je salaris en geeft hiervoor de volgende richtlijnen aan.

Open Bank Logo

Openbank

  • Flexibel sparen tot 3% rente
  • Inclusief reispas met flinke voordelen

Nu is het natuurlijk belangrijk om te bedenken dat het gemiddelde spaartegoed afhankelijk is van jouw levensstijl. Zo zal een zzp'er in zijn berekening aanvullend pensioen moeten incalculeren in de berekening van het spaargeld.

Het gemiddelde spaartegoed is zo moeilijk in te schatten, maar het is wel bekend dat het belangrijk is om rekening te houden met verschillende type uitgaven.

Zo zal je altijd genoeg spaargeld achter de hand moeten houden om onverwachte kosten op te kunnen vangen, zoals het stukgaan van een wasmachine of het vervangen van een oude fiets.


Hoe zit het met inflatie en belasting?

Door inflatie stijgen de prijzen. Kort gezegd werkt het zo dat spaargeld minder waard wordt in het geval dat de inflatie hoogt ligt. Zo kan je voor €10.000 aan spaargeld minder kopen in het geval dat de inflatie op 5% ligt.

Nu is het zo dat dit niet betekent dat het onverstandig is om spaargeld te hebben. Sterker nog, met een hoge inflatie is het wellicht juist belangrijk dat je een grotere hoeveelheid spaargeld bij elkaar gespaard hebt, omdat onverwachte kosten duurder zijn.

En dan de belasting.

Je kan belastingvrij sparen. Dit is kort gezegd spaarvermogen tot een bepaald bedrag waarover je geen vermogensbelasting betaalt. Dit wordt ook wel heffingsvrij vermogen genoemd en bevindt zich in box 3.

Dit heffingsvrije vermogen bestaat uit je spaargeld, maar bijvoorbeeld ook uit jouw beleggingen. Kort gezegd is dit al het vermogen dat jij in bezit hebt, min jouw schulden.

Het bedrag van het heffingsvrij vermogen verschilt per jaar. Zo lag het heffingsvrij vermogen in 2017 een stuk lager dan in 2024. Daarnaast ligt het heffingsvrij vermogen hoger in het geval dat je samenwoont met een partner. 


Wat te doen met 50.000 euro aan spaargeld?

Wat kan een gemiddeld huishouden nu het beste doen met 50.000 euro aan spaargeld? Het antwoord hierop is een combinatie van ons verhaal over inflatie, heffingsvrij vermogen en het gemiddelde spaartegoed van Nederlanders.

Het Nibud adviseert dat je 10% van je vermogen spaart. Dit spaargeld zet je op een spaarrekening voor onverwachte kosten, terwijl je geld dat je wat langer kunt missen op een spaardeposito kunt zetten.

Maar nu wordt het interessant.

Tot een bedrag van €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor partners op de spaarrekening is het vermogen heffingsvrij.

Vanuit een kortetermijnvisie is het dus logisch om een bedrag te sparen totdat je de bovengrens van dat heffingsvrije vermogen hebt bereikt.

Vanuit een langetermijnvisie wordt het verhaal ingewikkelder.

Zo kan inflatie veel roet in het eten gooien. Een steeds toenemende inflatie zorgt ervoor dat geld dat Nederlanders op hun spaarrekening zetten op de lange termijn verdampt. Op een spaarrekening ontvang je immers nauwelijks rendement, terwijl de inflatie steeds meer toeneemt.

Om dit te tackelen zijn veel Nederlanders gaan beleggen. Met beleggen bouw je op de lange termijn een bepaald rendement op dat hoger ligt dan de inflatie, en dus groeit jouw vermogen.

En als dit bedrag onder de plafondbedragen van €57.000 en €114.000 blijft liggen, wordt dit vermogen niet belast.

Vanwege de lage spaarrente op spaarekeningen, de toenemende inflatie en een hoger rendement op beleggen is het daarom op de lange termijn verstandig om een combinatie van beleggen, sparen en een spaardeposito te hanteren.

Ten minste, zolang je maar onder die plafonds van €57.000 en €114.000 blijft.

En het gemiddelde zit hier doorgaans onder.

De persoonlijke situatie verschilt, dus er is lang geen hapklaar antwoord voor iedereen.  Als je hier meer over wil weten kun je terecht in ons artikel over 'wat te doen met spaargeld?'.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>