• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Investeren in zilver: Dit is waarom je het moet doen! 

Waar de bitcoin een investering is van de laatste 15 jaar, is het investeren in edelmetalen als goud en zilver al duizenden jaren oud. En waar meegaan met de tijd altijd goed is, is het in het geval van investeren ook zeker goed om bij het oude vertrouwde te blijven. Waarom je juist nú in zilver moet investeren en hoe de zilverprijs tot stand komt, leggen we je uit. 

Het goud van de arme man? 

Sommige mensen zien zilver als het goud van de arme man, maar dat is totaal niet de juiste manier om ernaar te kijken. Zo behoudt zilver net als goud zijn koopkracht over tijd en kan het dus in tijden van inflatie een goede bescherming bieden voor de waarde van je vermogen. Hiernaast zijn de industriële toepassingen van zilver groter dan goud.

Zilver is een sterke thermische en elektrische geleider waardoor het een groot aantal technische en medische toepassingen heeft. Zo is dan ook meer dan 50% van het zilver bestemd voor industrieel gebruik, waarbij dit bij goud voor nog geen 10% geldt. Vooral de toepassingen in zonnepanelen en elektrische auto’s zorgen voor een stijgende vraag. Tenslotte, is zilver in vergelijking met goud een stuk betaalbaarder, waardoor het ook als beginnende of startende kleinere belegger een stuk toegankelijker is. Maar wat is nu de prijs van zilver? 

Net als veel andere handelswaar komt de koers van zilver tot stand op de wereldmarkt. Hier geven kopers een bied-prijs af en de verkopers een laat-prijs. De prijs hiertussen wordt de middenkoers of spotprijs genoemd. De koers op de zilvermarkt is constant in beweging en heeft direct invloed op de prijs die meebewegen met de koersfluctuaties. Deze prijs weerspiegelt niet alleen de waarde van het zilver, maar ook die van de valuta. Stijgt de dollar in prijs ten opzichte van de euro, dan kan het zijn dat de zilverprijs in dollars daalt, maar in euro’s stijgt. 

Manieren van investeren 

Wanneer je geïnteresseerd bent in het investeren in zilver, dan zijn er verschillende opties om dit te doen. Zo kun je fysiek zilver zoals munten of baren direct kopen, wat een gevoel van tastbaarheid en controle kan geven. Je hebt dan wel een veilige plek nodig om het zilver op te slaan en de hierbij horende opslagkosten. Zie je het fysiek bezitten van zilver niet helemaal zitten, dan zijn zilver EFT’s (Exchange Traded Funds) een eenvoudige manier om te investeren in zilver. Dit is op een beurs verhandeld fonds dat fysiek zilver in bewaring houdt door een fondsbeheerder. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>