• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Investeren in start-ups: Wat is het en hoe werkt het? [2024]

Heb jij er ooit over nagedacht om te investeren in startups? Dan ben je hier op de juiste plek! 

Op deze pagina vertellen wij je namelijk alles wat je erover wil weten. Zo vertellen we over de verschillende manieren om te investeren in startups en welke mogelijkheden er zo eigenlijk zijn.

Wie weet zijn die kansrijke start-ups wel iets voor jou?

  • Startups zijn kleine bedrijven met een baanbrekend idee, waarbij je als particulier kunt investeren in het bedrijf
  • Startups kunnen op de lange termijn veel geld opleveren, omdat het bedrijf kan uitgroeien tot een grote speler op de markt
  • In ruil voor jouw investering ontvang je vaak voorrangsaandelen in het bedrijf

Let op: Start-ups investeringen zijn erg volaties en risicovol. Wil je wat meer zekerheid en zelf de flexibiliteit over wat je inlegt? Neem dan eens een kijkje naar onze favoriete vastgoedfondsen!


Wat je moet weten voor je gaat investeren in start-ups

Voordat we ingaan op de verschillende manieren waarop je kan investeren willen wij je nog even wat belangrijke informatie meegeven. Zo kan je succesvol investeren in een startup, maar dat gaat niet altijd over rozen.

Zo is het risico behoorlijk groot dat je de volledige inleg van je investering voorgoed kwijt bent. Dat is iets wat de betrokken investeerder natuurlijk al weet, maar in realiteit wordt hier niet genoeg bij stilgestaan.

Het zit namelijk zo. De innovatieve ondernemers hebben dikwijls nog geen vermogen. Dat betekent dat de omzet dus niet denderend hoog zal zijn en winst nog jaren kan duren.

Dit zorgt ervoor dat de investering behoorlijk risicovol kan zijn. Wie weet komt die winst namelijk überhaupt niet. Maar goed, wanneer dit niet het geval is en er wél winst wordt geboekt, is het rendement vaak ook zeer hoog. Investeren in startups kan dus behoorlijk wat opleveren.

Wanneer jij eigen vermogen investeert in andere bedrijven spreek je over informal investors, ook wel 'angel investors' genoemd.

Deze business angels zijn zakelijke investeerders die zelf ook ondernemer zijn/ zijn geweest. Investeren in startups is iets wat zij dan ook behoorlijk veel doen. Deze angel investors zie je heel erg veel.

Maar dat een business angel investeert in een startup betekent niet direct dat jij dit ook moet doen. 

Mensen denken al gauw dat je dan direct goed zit, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Deze angel investors hebben een hoop extra geld liggen en hebben een eigen onderneming (gehad). Ze gebruiken dit om hun risico's te verspreiden over meerdere start-ups.

Je kunt naast het investeren in start-ups ook investeren in aandelen. Bekijk hieronder de beste opties!✅

  • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
  • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
  • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

De slagingskans van start ups

Het schijnt zo te zijn dat je de slagingskans kan bepalen aan de hand van een formule, bedacht door Michael Gerber.

De man heeft zelf ook een boek geschreven over kleine bedrijven. Het boek heet 'E Myth Revisited' en is de moeite zeker waard. Volgens Gerber is de slagingskans te berekenen aan de hand van de volgende formule: S = I x K3.

Hierbij staat de S voor slagingskans, I voor inzet en K3 voor Kennis, Kunde en Kwaliteiten. De inzet heeft te maken met de bereidheid om al zijn resources te gebruiken, kennis met het opleidingsniveau van de branche, kunde met de ervaring als ondernemer of branche en kwaliteiten met de aangeboren kwaliteiten als ondernemer.

Natuurlijk moet je de formule met een korreltje zout nemen, maar het is het proberen zeker waard. Wanneer het bedrijf bijvoorbeeld op alle vlakken een 9 scoort, is de slagingskans zo'n 66%. Inzet is dus volgens de formule enorm belangrijk, evenals de kennis en kunde.

Ook vermogen opbouwen? Met deze tijdelijke acties maak je een goede start! 🎁


Hoe beperk je het risico bij investeren in een start up?

De risico's zijn dus behoorlijk groot. As beginnende investeerder is vastgoed een stuk minder risicovol, bijvoorbeeld. Maar goed, er zijn wel manieren waarop jij het risico kan beperken.

Voor particuliere investeerders is het allereerst belangrijk om te kijken naar aandelen. Wanneer je in een vroeg stadium van het bedrijf wil investeren kan je aandelen kopen of een converteerbare lening participeren. Een converteerbare lening is een lening die kan worden omgezet naar aandelen. Het voordeel van zo'n lening is dat deze relatief snel is en ook makkelijk te realiseren.

Uiteraard is het ook zo dat mkb-bedrijven (Midden- en kleine bedrijven) ook failliet kunnen gaan. Maar goed, het risico is relatief lager dan bij start ups. Succes is niet iets wat in één dag gerealiseerd wordt.

Dat is een proces dat vaak jaren duurt, waardoor een goed rendement op jouw investering ook jaren kan gaan duren. Dan wel met aan aantrekkelijk rendement, dat zelfs kan oplopen tot 1000%. Nieuwe bedrijven zijn natuurlijk de toekomst.

Beleggen in ETF's of fondsen is minder risicovol dan het investeren in startups. In ons artikel over de beste broker staat hoe!✅

  • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
  • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Hoe doe je dat investeren dan?

Je kan investeren in startups uit verschillende landen. Zo kan je kiezen voor startende bedrijven in bijvoorbeeld Amerika, in plaats van Nederlandse startups. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de missie en visie van het bedrijf.

Denk je dat het concept toekomstperspectief heeft? En dat het zal aanslaan bij de consument? Vraag jezelf goed af of je denkt dat dit bedrijf over 10 jaar nog zal bestaan. Investeren in start ups zal toch altijd gepaard gaan met risico. En vergeet niet: een bedrijf kan zichzelf goed verkopen om zo geld binnen te harken.

Jonge bedrijven zijn namelijk vaak afhankelijk van investeerders om te groeien. Vorm dus je eigen mening en ga niet uit van het verkooppraatje op de wedstrijd bijvoorbeeld. Verdiep je dus goed in het product, het team, de patenten en de visie voor de toekomst.


Investeren in startups alternatieven

Succesvol investeren duurt dus vaak lang en het risico is erg groot. Er zijn verschillende manieren waarop jij je geld kan investeren. Zo weet jij precies wat het beste bij jou past en hoe jij als investeerder aan de slag kan gaan.

1. Investeren door middel van aandelen

De investeringsmogelijkheden zijn eindeloos. Wanneer jij de start ups toch net iets te spannend vindt kan je er ook voor kiezen aandelen te kopen. Dit kan je doen via een handelsplatform zoals DEGIRO bijvoorbeeld. Dit heeft zo zijn voordelen.

Allereerst is het risico een stuk lager. Ook moeten alle beursgenoteerde bedrijven behoorlijk wat informatie delen. Hierdoor krijg jij een goed beeld bij hoe het bedrijf presteert en waar de pijnpunten liggen.

2. Investeren in MKB bedrijven

MKB-bedrijven zijn niet beursgenoteerd. Het voordeel is dat deze bedrijven al een stapje verder zijn dan startups. Je weet dus iets beter wat je kan verwachten, omdat ze langer bestaan.

Ze zijn al in de volgende stap en hebben meer kapitaal beschikbaar. Ze zijn dus niet afhankelijk van investeerders om de goede ideeën werkelijkheid te laten worden.

Dit is overigens niet het enige voordeel. Een ander voordeel is dat jij per campagne inzicht hebt in het rendement én risico van je investering.

Je bepaalt zelf of het bedrijf de investering waard is. Dit investeren in bestaande bedrijven van de mkb kan via crowdfunding-websites, iets wat aantrekkelijk is onder de potentiële investeerders.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>