• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Investeren in particuliere leningen: interessant of juist niet?

Investeren in particuliere leningen - ook wel P2P lenen genoemd - is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden in Nederland.

Het P2P lenen kun je zien als een vorm van crowdfunding waarbij je geld uitleent als particulier aan andere particulieren of bedrijven. In ruil voor dit geld dat je uitleent, ontvang je een rente waardoor je dus rendement kunt maken op het uitlenen van geld aan anderen.

Als jij wilt investeren in particuliere leningen dan is dit artikel voor jou. We leggen je namelijk alles uit over deze vorm van beleggen.

Zo gaan we in op de voor- en nadelen van peer-to-peer lenen, de rendementen en natuurlijk de veiligheid van het investeren in particuliere leningen.


Wat is Peer to peer lenen?

Peer-to-peer lenen wordt ook wel P2P lenen genoemd en is een vorm van Crowdfunding. Bij P2P kun je als particulier geld uitlenen aan andere particulieren of bedrijven.

In ruil voor het geld dat je uitleent, ontvang je rente, dit is je rendement. Naast de rente krijg je natuurlijk ook de maandelijkse aflossing terug.

De particuliere leningen die verstrekt worden, worden dus niet door een bank gefinancieerd maar door particuliere beleggers.

Je investeert dus in kleine leningen met een korte looptijd van enkele maanden. Het rendement zit hem in de maandelijkse aflossing + de rente die je ontvangt. P2P is een redelijke passieve manier van beleggen waardoor je passief inkomen kan opbouwen.

Voorbeeld P2P Lening:

Een particulier heeft een bedrag van 1500 euro nodig. Er zijn 15 investeerders die allemaal bereid zijn 100 euro aan deze persoon uit te lenen. Vervolgens kunnen zij gezamenlijk via een P2P-platform dit bedrag inleggen waarna zijn rente + aflossing ontvangen voor het uitlenen van hun geld.


Hoe werkt investeren in particuliere leningen?

Goed, nu je weet wat een particuliere lening precies is. Maar hoe werkt het investeren in particuliere lenen dan precies?

Tegenwoordig bestaan er verschillende P2P-lending platformen waar je gemakkelijk en eenvoudig kunt beleggen in particuliere leningen. De meeste van deze platformen zijn speciaal bedoeld voor beleggers, maar er zijn ook platformen waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor aanbetalingen en leningen.

Wanneer je een platform hebt gevonden dat past bij jouw wensen en behoeften kun je hier vaak vrijblijvend een account aanmaken. Vervolgens kun je geld storten op het platform en dit beleggen in verschillende particuliere leningen.

Zodra de lener zijn lening terug heeft betaald wordt het geleende bedrag + de rente op je account uitgekeerd. Bij sommige partijen gebeurt dit maandelijks en bij andere ontvang je dit wanneer de looptijd van de lening afgelopen is.

Hoe werkt peer to peer

Het lenen van geld aan particulieren kan trouwens op verschillende manieren. Je zou bij wijze van spreken 100 euro kunnen uitlenen en dit vervolgens kunnen verspreiden over meerdere leners. Op deze manier loop je minder risico.

Bij Mintos kun je dit heel eenvoudig automatiseren en hoef je relatief weinig tijd te stoppen in het uitlenen van verschillende leningen.

Stappenplan om te  beginnen met P2P investeren

 • 1. Kies een broker: Kies een geschikt P2P platform
 • 2. Registreren: Registreer bij het platform
 • 3. Stort geld en leen je geld uit: Wanneer je geld hebt gestort kun je dit vervolgens uitlenen aan verschillende particulieren

Waar kun je investeren in particuliere leningen?

Goed, als jij wilt investeren in particuliere leningen dan kun je dit via verschillende online platformen in Nederland doen.

In onderstaande sectie hebben we een overzicht voor je gemaakt met de bekendste platformen waar je terecht kunt voor P2P-leningen.

1.Mintos

Mintos is een van de bekendste P2P-platformen. Dit bedrijf is opgericht in 2015 werkt inmiddels samen met ontzettend veel verschillende platformen. Vandaag de dag is Mintos marktleider op het gebied van P2P-leningen in Europa.

Mintos heeft inmiddels ongeveer 500.000 geregistreerde gebruikers en de gemiddelde rentevoet is 12,5%. Sinds oprichting in 2015 is er inmiddels meer dan € 8.4 miljard geïnvesteerd in dit platform.

Dit platform werkt ontzettend eenvoudig en zorgt ervoor dat je op een simpele manier kunt beginnen met het investeren in een particuliere lening.

mintos logo

Mintos P2P leningen

 • Gemakkelijk beleggen in zakelijke en particulieren leningen
 • Rendement dat varieert van 7 tot 15% 
 • Rente automatisch herbeleggen

2.Lender & Spender

Lender & Spender is een P2P-platform afkomstig uit Nederland. Met dit platform kun je investeren in persoonlijke leningen op een automatische manier. Hiermee kun je tussentijd tegen bepaalde voorwaarden altijd stoppen.

Lender & Spender biedt een rendement tot zo'n 4%. Momenteel gebruiken zo'n 5.000 Nederlandse investeerders het platform en heeft het bedrijf al ruim € 118.562.658 uitbetaald.

Dit bedrijf wordt voornamelijk geroemd om zijn betrouwbaarheid en gebruiksgemak.

3.Nibble

Nibble is wereldwijd een bekende en grote speler binnen de P2P-markt. Het bedrijf is in het jaar 2000 opgericht en gaat dus al aardig wat jaartjes mee binnen de P2P wereld.

Dit is een bedrijf in Estland waar je via drie manieren kunt investeren in leningen. Bij Nibble kun je overigens alleen investeren in leningen tot 6 maanden. Het gemiddelde rendement is zo'n 9.7%.


Wat is het rendement op het investeren in particuliere leningen?

Als belegger wil ja natuurlijk weten hoeveel rendement een bepaalde investering gaat opleveren. In deze sectie vertellen we je over het rendement dat te behalen is met het investeren in particuliere leningen.

Het potentiële rendement van peer-to-peer lenen kan best hoog oplopen. Het rendement hangt natuurlijk wel af van de hoeveelheid risico die je bereid bent te nemen.

In de laagste risicocategorie zie je rendementen tussen de 3% en 5%. Kies je voor een hoger risicoprofiel? Dan zijn rendementen van meer dan 10% zeker haalbaar.

Let overigens wel goed op de kosten die de platformen rekenen. Zo vragen de meeste aanbieders van een peer-to-peer lening bemiddelingskosten of afsluitkosten. Deze kunnen variëren tussen de 1 en 2%.

Net als elke investering is het overigens zo dat je geduldig moet zijn. Het investeren in particuliere leningen kan zeker een mooi rendement opleveren, echter is het geen get rich quick oplossing.

Rendement P2P-lenen:
Het gemiddelde rendement van het investeren in particuliere leningen varieert tussen de 3% en 16% bij het hoogste risicoprofiel.


Wat is het risico van P2P-lenen?

Zoals elke investering die je doet loop je ook bij het investeren in particuliere leningen risico je geld of een deel van je geld kwijt te raken. Het investeren in P2P-leningen voor particuliere investeerders brengt ook risico met zich mee.

Wanneer jij besluit te gaan investeren in P2P-leningen dan zijn dit de belangrijkste risico's:

 • De kredietnemer kan zijn lening niet terugbetalen
 • De kredietnemer betaalt zijn rente niet
 • De lener van het geld komt te overlijden

Om deze risico's te minimaliseren hanteren de meeste P2P-platformen maatregelen. De bekendste maatregel hiervan is de BuyBack garantie.

De BuyBack garantie houdt het volgende in:

BuyBack garantie beschermt beleggers tegen leningen die niet betaald worden.  Stel dat een particulie meer dan 3 dagen niet betaalt, dan keert het P2P-platform het geleende bedrag terug aan jou.

Er zitten dus verschillende risico's aan het investeren in leningen voor particulieren. Toch proberen de platformen er van alles aan te doen om ervoor te zorgen dat deze risico's minimaal zijn.


P2P lenen in Nederland vs het buitenland

Het investeren in particuliere leningen staat in Nederland eigenlijk nog in de kinderschoenen. In andere landen zoals bijvoorbeeld Amerika is P2P lenen al jarenlang een veelgekozen manier van investeren voor particuliere investeerders.

Ook in Euopa zien we verschillende landen zoals Finland, Estland en Spanje waar de markt van Peer-to-Peer lenen al een stuk verder is dan hier in Nederland.

Dit heeft onder andere te maken met de strenge regelgeving die we in Nederland hebben. Zo verplicht de AFM (Autoriteit Financiële Markten) aanbieders van P2P-lening diensten een vergunning aan te vragen.

Om in aanmerking te komen voor deze vergunning dien je als financiële partij aan strenge veiligheidseisen te voldoen. Deze vergunning krijg niet zomaar.

Doordat er momenteel nog niet heel veel aanbieders van particuliere leningen zijn is het voor de Nederlandse investeerders soms interessant om te kiezen voor een buitenlandse partij.

Er zijn verschillende internationale P2P-leenplatformen die renteperecentages van meer dan 10% bieden. Het kan dus zeker interessant zijn om te kiezen voor peer-to-peer lending aanbieder uit het buitenland. Simpelweg omdat de markt hier veel verder ontwikkeld is dan in Nederland.


Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van het investeren in P2P-leningen?

Goed, inmiddels weet je natuurlijk ook redelijk veel over het investeren in particuliere leningen en hoe peer-to-peer lenen werkt. In onderstaande sectie vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van peer-to-peer lending als investering.

Voordelen P2P-leningen

 • In veel gevallen is het rendement hoger dan wanneer je je geld op je spaarrekening laat staan
 • Investeren in particuliere leningen is redelijk passief en met de verschillende platformen die er zijn kun je met weinig tijd mooie rendementen behalen
 • In veel gevallen zijn er veel diversificatiemogelijkheden waardoor je gespreid kunt beleggen in minder risico loopt

Nadelen P2P-leningen

 • Het risico is over het algemeen hoger dan andere investeringen
 • Je weet nooit 100% zeker waar je in investeert

Conclusie

Als je tot hier bent gekomen: respect! Het is een flink boekwerk geworden, maar het investeren in particuliere leningen is nu eenmaal complexe materie.

Het investeren in leningen - ook wel P2P genoemd -  kan zeker interessant zijn. Met een gemiddeld rendement dat varieert tussen de 4% en 16% levert het investeren in P2P-leningen een prima rendement.

Daarnaast zijn er tegenwoordig verschillende platformen waar je met een klein bedrag eigenlijk al kunt beginnen met het beleggen in een particuliere lening.

Een ander voordeel van peer-to-peer lenen? Het is relatief passief. In veel gevallen stort je 1 keer geld waarna je automatisch het rendement kunt herbeleggen. Hierdoor heb je er bijna geen omkijken naar, maar levert je geld dus wel rendement op.

Kortom, peer-to-peer lenen biedt een aantrekkelijk netto rendement, kan met lage bedragen en is redelijk makkelijk te automatiseren.

Het nadeel van peer-to-peer lenen? Je loopt risico's dat kredietnemers hun leningen niet afbetalen. In veel gevallen wordt dit risico echter een beetje de kop in gedrukt dankzij BuyBack garanties die p2p-platformen zelf hanteren.

Samenvattend is peer-to-peer lenen zeker een interessante belegging. Wanneer je dit doet naast je beleggingen in indexfondsen, cryptovaluta en eventueel vastgoed is dit zeker een interessante optie om te zorgen voor extra spreiding in je portfolio.


Veelgestelde vragen

Is Peer-to-peer lenen veilig?

Bij elke belegging loop je risico. Ook bij peer to peer lenen is dit het geval. Zo kan het zo zijn dat een kredietnemer zijn lening niet terugbetaalt. In veel gevallen wordt dit door een P2P-platform getackled door een buyback garantie. In ons artikel lees je hier meer over.


Hoe werkt P2P-lending?

P2P staat voor peer-to-peer en betekent dus eigenlijk particulier naar particulier. Bij P2P-lending leen je geld uit aan particulieren of bedrijven. Voor het uitlenen van dit geld ontvang je rente + aflossing. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>