Er wordt veel gezegd over de Metaverse en lang niet alle geluiden zijn positief. In dit artikel gaan we het niet hebben over het nut van 'digitale kunst' of speculeren over de prijzen van digitaal vastgoed. Wel gaan we het hebben over investeren in de metaverse. Is dit verstandig en hoe doe je dat?

Lees gauw verder en kom er achter!


  • Volgens het gerenommeerde consultancy kantoor McKinsey & Company zal de impact van Metaverse op de economie kunnen oplopen tot wel 5 triljoen dollar in 2030. In nummers is dat $5.000.000.000.000, oftewel 5.000.000 miljoen
  • Omgerekend zou het geld wat er in de metaverse om zal gaan in de komende 7 jaar nog 8 tot 16 keer toenemen 
  • Gaming en E-commerce zullen naar verwachting de grootste verticals zijn

Mudrex eindelijk toegankelijk in Nederland!


Met Mudrex investeer je in één klap in tientallen verschillende crypto's. Zie het als de S&P500 maar dan voor cryptocurrency.

Sluit je aan!


Hoe kun je investeren in de metaverse?

Dat Metaverse een van de grootste ontwikkelingen is sinds de opkomst van het internet is voor velen van ons duidelijk. Net als de internet bubbel van de eind jaren 90 zullen er veel bedrijven omvallen, maar zullen er ook genoeg bedrijven overblijven die toegevoegde waarde weten te leveren. Maar hoe vind je nou de metaverse variant van Google of Tesla en hoe kun je erin investeren? 

We hebben de 5 verschillende methoden voor je op een rij gezet en uitgeschreven.

Metaverse Coinsets 

Coinsets zijn pakketten van verschillende projecten in de crypto space bij elkaar gebundeld. Zie het als een soort ETF waarbij je jouw inleg automatisch verdeeld over verschillende projecten.


Mudrex is momenteel de enige partij die een speciale Metaverse coinset aanbiedt. Het voordeel hiervan is dat je automatisch je risico spreidt en de kans vele malen groter is dat je WEL in de toekomstige grote spelers een aandeel hebt.


Voor wie is deze investering geschikt?

Deze metaverse belegging is voor mensen die niet op korte termijn willen verhandelen en op een simpele manier willen investeren in verschillende metaverse projecten met het oog op de middenlange of langere termijn.

Metaverse Gaming

Volgens McKinsey wordt gaming in 2030 een van de grootste verticals binnen de Metaverse economie en dat is vrij logisch als je bedenkt dat dat ook op dit moment al een van de belangrijkste onderdelen is. Gaming is een niche wat altijd zal blijven bestaan en wat continu wordt doorontwikkeld. Nu inspringen op de ontwikkelingen is dan ook niet onverstandig volgens de professionals.


Het interessante van games is dat de laatste jaren ontwikkelaars steeds meer verdienen aan spelers door producten binnen het spel zelf aan te bieden.


Een voorbeeld van een Metaverse game die sterk toeneemt in populariteit is Bit Hotel. Er zijn op dit moment geen serieuze spelers die beursgenoteerd zijn dus als je in metaverse gaming wil investeren ben je aangekeken op de bijbehorende cryptocurrency van een project. 


Een andere methode is de hierboven genoemde coinsets van Mudrex. In de Metaverse coinset zitten namelijk ook verschillende gaming projecten.


Voor wie is deze investering geschikt?

Voor beleggers die zich enkel willen richten op de gaming vertical binnen deze niche en denken te weten welke NFT games relevant blijven de komende jaren.

Onze favoriete metaverse investeringen! βœ…

  • Mudrex πŸ‘‰ Inleg vanaf €5,-
  • eToro πŸ‘‰ Commissievrij handelen in aandelen

Metaverse aandelen

Ben jij een 'conservatieve belegger' die wel wil investeren in Metaverse maar niet wil afwijken van de gebruikelijke broker platformen? Dan kun je natuurlijk ook aandelen van bedrijven kopen die actief zijn in deze branche. 


Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk META zelf, dat voorheen bekend stond als Facebook. Het is natuurlijk niet voor niets dat Facebook de gewaagde beslissing heeft genomen om hier op te focussen en de naam heeft gewijzigd. 


De beste metaverse aandelen:

  • Roblox (RBLX)
  • Microsoft (MSFT)
  • Nvidia (NVDA)

Je koopt deze aandelen met de laagste handelskosten op eToro of tegen iets hogere commissies op DEGIRO. Er zijn nog geen speciale Metaverse ETF's maar de Coinsets uit ons eerste voorbeeld in dit artikel zijn een uitstekend alternatief.

Voor wie is deze investering geschikt?
Voor de conservatievere investeerder die niks met crypto's te maken wil hebben. Het nadeel is dat veel metaverse bedrijven op een of andere manier toch een connectie hebben met cryptomunten. Zo heeft Facebook (inmiddels META - redactie) al meermaals aangegeven bezig te zijn met een eigen cryptocurrency.

Metaverse vastgoed

Wist je dat er al hele ecosystemen zijn rondom de Metaverse? Op platformen zoals Decentraland kun je een digitaal stuk vastgoed kopen wat dan exclusief van jou is en wat je vervolgens ook zelf kunt uitbaten, net als bij fysiek vastgoed. 


Dat het een serieuze business betreft blijkt wel uit het feit dat in 2021 er een stuk grond werd verkocht in de bekendste winkelstraat van Decentraland voor 2,5 miljoen euro! Het is moeilijk te begrijpen maar net als bij echt vastgoed is het een kwestie van vraag en aanbod. Stukken grond in de Decentraland zijn schaars en hoe meer mensen zich op het platform begeven, hoe interessanter het wordt voor bedrijven om daar een plek in te bemachtigen.


Om grond of huizen te kopen in de Metaverse kun je terecht bij de metaverse communities. Decentraland en Sandbox zijn op dit moment de grootste.


Voor wie is deze belegging geschikt?

Voor iedereen die wil beleggen in metaverse vastgoed.

NFT's

Er was een korte periode dat NFT's het gesprek waren van de dag. Helaas is de hype snel gaan liggen zodra de cryptomarkt zelf weer in een bear market terecht kwam. Persoonlijk ben ik van mening dat 99% van de NFT projecten zullen mislukken omdat ze te weinig waarde bieden. Er zijn echter zeker een paar zeldzame uitzonderingen waarbij bezitters van een NFT unieke voordelen verkrijgen buiten een digitaal plaatje. 


Het vinden van de juiste NFT investering is een kunst op zich. Wij zijn daar niet de aangewezen partij voor en zullen jou dan ook nooit specifiek beleggingsadvies geven rondom welk product dan ook. Wel hebben we een introductie artikel geschreven met wat uitleg over NFT's.

"Volgens het gerenommeerde consultancy kantoor McKinsey & Company zal de impact van Metaverse op de economie kunnen oplopen tot wel 5 triljoen dollar in 2030"

Wel of niet investeren in Metaverse?

De vraag of je wel of niet moet investeren in de Metaverse is een vraag die wij niet voor jou kunnen beantwoorden. Wel delen we graag onze persoonlijke visie met je.  Wij denken dat beleggen in de Metaverse de juiste keuze kan zijn omdat het ten eerste een nieuwe markt is die nog in zijn kinderschoenen staat, oftewel een hele hoge uplift potential. Dat hoef je van ons niet aan te nemen maar misschien wel van McKinseye of Statista (zie hieronder).

Bron: Statista

Wel is het zo dat je nog steeds goed moet nagaan waar je investeert want net zoals de internet bubbel van 1997 zullen er ook genoeg bedrijven nog afvallen. Daarom raden wij aan om je risico te verspreiden door middel van coinsets, of door heel goed onderzoek te doen vooraf.

Onze favoriete metaverse investeringen! βœ…

  • Mudrex πŸ‘‰ Inleg vanaf €5,-
  • eToro πŸ‘‰ Commissievrij handelen in aandelen

FAQ

Hoe kan ik beleggen in de metaverse?

Je kunt beleggen in de metaverse via aandelen, crypto coinsets, games eeen metaverse 'real estate'.

Is de metaverse een goede investering?

Dat is niet met zekerheid te zeggen en is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Wel hebben de analisten een gigantische groei voorspelt tussen nu en 2030.

Moet ik investeren  in de metaverse?

Of je moet investeren hangt volledig af van jouw eigen verwachtingen. Wat je ook doet, wees je ervan bewust dat het risico's met zich meebrengt en leeg nooit meer geld in dan dat je bereid bent te verliezen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>