• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Vastgoed
 • /
 • Investeren in Duits vastgoed? Alle ins & outs + mogelijkheden

Mensen met kapitaal weten dat sparen tegenwoordig weinig oplevert. Geen wonder dat veruit de meeste mensen hun geld naast het sparen beleggen.

Dit kan in aandelen, ETF's of obligaties. Maar wist je dat ook laagdrempelig kunt beleggen in vastgoed?

Hierbij vormt Duitsland is een markt waar veel Nederlandse beleggers naartoe trekken.

Hoe dat werkt en waarom dat zo interessant kan zijn voor vermogende of minder vermogende beleggers, behandelen we daarom in dit blogartikel over "investeren in Duits vastgoed". Lees je mee?


 • Interessante woningmarkt: als je denkt dat Nederland het enige land is waar we te maken hebben met een woningvoorraad die veel te klein is om aan de behoefte te voldoen, dan heb je het mis. Ook in Duitsland is er sprake van een scheve woningmarkt, die veel kansen biedt voor (buitenlandse) investeerders.
 • Risico - Rendement: de verhouding tussen het mogelijke risico dat je loopt en de mogelijke winsten is zeer gunstig. Er zijn weinig andere investeringsmogelijkheden die zo interessant zijn als de Duitse woningmarkt.
 • Lage hypotheekrente: wist jij dat de rente die je betaalt over een hypotheek in Duitsland lager is dan in Nederland? Dit is een van de redenen waarom er volop in Duits vastgoed wordt belegd.
 • Stabiele economie: aan de hand van verschillende bronnen zien we een rooskleurig beeld als we een prognose maken van de vastgoedbranche van onze oosterburen over de komende jaren. Dat heeft deels te maken met de economie van Duitsland. Deze is namelijk het sterkst en meest stabiel van heel Europa. Een sterke, stabiele economie is van groots belang wanneer je overweegt in vastgoed in het buitenland te investeren. Daarnaast wordt er in Duitsland in tegenstelling tot Nederland doorgaans meer gehuurd dan gekocht. 

Geen zin om verder te lezen?

Wanneer je een kapitaal hebt van onder de 50.000 euro, maar toch wil investeren in de (Duitse) vastgoedmarkt, zijn dit de 2 vastgoedfondsen die wij het best beoordeeld hebben. Je kunt voor beide partijen een gratis en vrijblijvende brochure aanvragen om te zien of dit aansluit op je wensen.

Instappen is mogelijk vanaf €50 per maand of €195 eenmalig

Tip voor onze lezers: Vraag bij meerdere partijen een brochure an zodat je een goede vergelijking kunt maken.

duits onroerend goedatured image

Hoe kun je investeren in Duits vastgoed?

Oke, tot zover een aantal redenen om in Duits vastgoed te stappen. Je kunt vastgoed kopen bij onze Duitse buren op verschillende manieren, afhankelijk van je budget, doelen en wensen. Er zijn er meerdere, maar we zullen de twee meest voorkomende opties los behandelen.

Optie 1: Investeren in Duits onroerend goed via een vastgoedfonds

De eerste manier om te beleggen in Duits vastgoed is via vastgoedfondsen. Dit heeft een aantal voordelen. Een ervan is dat je geen verstand hoeft te hebben van de Duitse wetgeving. Het vastgoedfonds neemt alles voor je uit handen, het enige wat jij nog hoeft te doen is te bepalen hoeveel je wil inleggen.

Een ander voordeel is dat je op basis van resultaten van de resultaten van vorige jaren kunt zien hoe goed de investering rendeert. Kies NOOIT voor een partij die hier niet transparant over is!

Een derde reden om te kiezen voor vastgoed beleggen via een vastgoedfonds is dat je geen groot kapitaal nodig hebt. Als je zelfstandig een Duitse woning wil kopen dan heb je een zeer fors startkapitaal nodig (100k +) en dien je een hypotheek aan te vragen. Bij een vastgoedfonds kun je al vanaf bijvoorbeeld 5.000 euro starten. Wel de lusten, niet de lasten!

Er zijn een aantal Duitse vastgoedfondsen waar je als Nederlander terecht kunt. Onze favoriet is Synvest. Een prettige, transparante partij zonder kleine lettertjes en een bewezen trackrecord.

Download gratis de Synvest Brochure om te zien hoe het werkt en welke voorwaarden van toepassing zijn. Het downloaden van de brochure is compleet gratis en vrijblijvend. Je gaat geen enkele verplichting aan.

Een van de redenen waarom Synvest zo succesvol is, is vanwege hun supermarktstrategie. Een deel van het geldt wordt belegd in Duitse supermarkten op strategische plekken. Waarom dit zo goed werkt staat ook in de brochure en is niet iets waar we in dit artikel dieper op in zullen gaan.

Voordelen

 • Je kunt al starten met een kapitaal van 2.500 euro (of geen startkapitaal maar 100 euro inleg per maand)
 • Geen kennis nodig van de vastgoedmarkt
 • Al jarenlang bewezen resultaten
 • Dividend vooruit uitbetaald

Nadelen

 • Je gaat automatisch mee met de strategie vanhet fonds, geen eien flexibiliteit
 • Elk vastgoedfonds rekent een stukje beheerkosten

Optie 2: Beleggen in Duits vastgoed via een tweede woning

Een andere mogelijkheid om in onroerend goed te stappen in een ander land is via het aankopen van een tweede woning. Behalve andere regels en wetgeving werkt dit aan de hand van hetzelfde principe wanneer je in Nederland zou beleggen in huizen en panden.

Een pluspunt is dat je volledige zeggenschap hebt over de investering en zelf besluit wat er mee gebeurd. Dit is ook direct een nadeel want dit houdt ook in dat je alles zelf moet doen; onderzoek, keuringen, aankoop, hypotheek aanvragen, etc. Hier gaat niet alleen veel tijd inzitten, maar ook veel geld. Geld die direct ten koste gaat van je investering. Dit kan gecompenseerd worden door hogere rendementen, maar een lager rendement is ook mogelijk wanneer je de verkeerde investering hebt gedaan.

Wanneer je veel kennis hebt kan deze optie erg interessant zijn. Wanneer je nog net nieuw bent en een beginnende vastgoedbelegger bent is optie 1 een beter alternatief.

Voordelen

 • Volledige zeggenschap over de investering
 • Hogere rendementen zijn mogelijk

Nadelen

 • Fors startkapitaal nodig
 • Extra kosten voor hypotheek, notaris, etc.
 • Niet aan te raden aan beginners

Waar moet je op letten?

Wij kunnen niet door ons scherm zien waar jij mee bezig bent en we kunnen ook niet zien hoe het zit met jouw kennisniveau. Het enige wat we daarom kwijt kunnen, is dat je goed onderzoek moet doen. Zeker als je al een specifieke partij voor ogen hebt waarmee je in zee wil gaan. Ga goed na of de partij betrouwbaar is, wat de voorwaarden zijn en ook wat de eventuele kleine lettertjes inhouden.

De Duitse huizenmarkt is momenteel erg aantrekkelijk en dit brengen ook een hoop 'cowboys' met zich mee. Dit zijn partijen die het niet zo nauw nemen met de regeltjes en de markt betreden met als doel 'kortetermijnwinsten- en rendementen'.

Bovenstaande is vooral van toepassing als je besluit om te investeren aan de hand van een vastgoedfonds. In dit geval raden wij Synvest aan en weten wij na meerdere jaren inmiddels dat het een zeer prettige partij betreft (zie onze Synvest review).

Ze zijn echter niet de enige, dus bekijk ook de alternatieven (zoals Corum). In ons artikel over de beste vastgoedfondsen zetten we alle informatie voor jou op een rijtje om nog eens rustig na te lezen.

Wanneer je als privé persoon of vanuit je bedrijf wil investeren komt al het uitzoekwerk in jouw eigen handen terecht. Mis je de expertise op dit gebied? Schroom dan niet om een specialist in te schakelen die jou hierbij kan begeleiden.


Veelgestelde vragen over Duits vastgoed

Hoeveel startkapitaal heb je nodig om te investeren in Duits vastgoed?

Wanneer je vanuit jezelf een eigen woning of pand wil kopen dien je rekening te houden met een minimum kapitaal van 30.000 - 50.000 euro. Als je in Duits onroerend goed wil investeren via een vastgoedfonds als Synvest heb je al genoeg aan €2.500. Meer hierover lees je in ons artikel over investeren in vastgoed met weinig geld.


Is het wel of niet verstandig om te beleggen in Duits vastgoed?

Wij geven geen financieel advies en kunnen dan ook niet voor jou bepalen of het verstandig is of dat je wel of niet moet beleggen in Duits vastgoed. Wel hebben wij in ons artikel over de beste vastgoedfondsen op een rij gezet wat het rendement van de afgelopen jaren is en op basis daarvan een beslissing maken.


Kan je investeren in Duits vastgoed door een tweede huis te kopen?

Ja dat kan zeker. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je investeert als privé persoon of vanuit een Duitse GMBH of Nederlandse BV er veel regelgeving bij komt kijken. Wij raden in dat geval aan om een specialist in te huren.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>