• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Interview met Jan Scheele, Blockchain spreker en Ondernemer

Vandaag zitten we tegenover Jan Scheele, (digitale) ondernemer in hart en nieren. Op zijn 13e startte hij zijn eerste bedrijf, hij organiseerde 50 TED events wereldwijd en inmiddels heeft hij aan de basis gestaan van verschillende bedrijven zoals TheMavens, Bloqon en TalkLikeTED. Omdat Jan Scheele een bovengemiddelde interesse heeft in blockchain technologie leek het ons een goed idee om hem aan de tand te voelen.


Je bent veelal actief als spreker op blockchain- en crypto evenementen. Wat heeft je aangetrokken tot blockchain en wat inspireert je om erover te spreken?

Een van de grootste uitdagingen binnen blockchain & crypto, is echt de adoptie en educatie. Binnen het ecosysteem weet iedereen waar je het over hebt als je het hebt over de werking en noodzaak van de technologie, maar daarbuiten vaak niet. Mensen denken dat blockchain hetzelfde is als Bitcoin en zien het vooral als speculatie, crimineel en energie slurpend.

Dat inspireert mij echt, om de mensen in Jip&Janneke-taal wegwijs te maken in het snel groeiende en bloeiende ecosysteem; de waanzinnige mogelijkheden die er al zijn en wat voor geweldige impact de technologie nu al heeft op zowel ons leven, als dat in ontwikkelingslanden. 

"De komende maanden organiseren we met de BCNL Foundation meerdere meetups over heel Nederland en de kers op de taart; de Dutch Blockchain Days in juni."

Wat hoop je zelf bij te dragen aan de blockchain industrie?

Educatie vind ik echt belangrijk. Ik geloof pas dat mensen de waarde en mogelijkheden van blockchain in gaan zien wanneer ze goed snappen wat het is. Daarom wil ik meer mensen en organisaties kennis laten maken met deze technologie en laten zien hoe zij deze technologie eventueel zelf kunnen gebruiken.

In deze hoedanigheid ben ik dan ook trots bestuurslid van de BCNL foundation ook het ecosysteem met elkaar kan verbinden en inspireren, door middel van de vele events die wij op zetten. 

Tot slot ben ik een tijdje actief geweest als CEO van Bitcanna, waar echt een wereldwijd blockchain/crypto platform is gebouwd en op de markt is gezet. Dat was ook echt heel bijzonder om aan bij te mogen dragen.

"Talloze grote, gerespecteerde merken zoals Starbucks en Porsche zijn met onwijs gave NFT programma’s begonnen"
jan scheele blockchain

Jan Scheele

Nieuwe industrieën brengen altijd nieuwe problemen en uitdagingen met zich mee. Wat zijn enkele uitdagingen die je zelf hebt ervaren bij het werken in een relatief nieuwe en opkomende industrie?

Vooral veel onbegrip, omdat veel mensen vaak niet goed geïnformeerd zijn en dus denken dat blockchain hetzelfde is als Bitcoin, Bitcoin de enige toepassing is en daarvan enkel de negatieve kanten zien. Dan zie je dat een discussie snel een bepaalde kant op gaat, terwijl je nog niet eens bent begonnen met de talloze andere mogelijkheden / blockchains uit te leggen.

Al merk ik dat als je direct de vooroordelen in het begin weg neemt en spreekt over de de impact op bijvoorbeeld ontwikkelingslanden en de maatschappij, je mensen heel snel kan ombuigen in geïnspireerd.

Met welke van die uitdagingen denk je dat blockchain-technologie momenteel wordt geconfronteerd?

Regulatie is een ‘two edged sword’; het is belangrijk dat het er komt, om meer duidelijkheid te geven voor startups, bedrijven en overheden en grote investeerders ook gerust te stellen. 

Maar aan de andere kant; je ziet nu ook dat overheden vaak nog niet eens weten wat de technologie inhoud en daardoor foute keuzes maken, als het aankomt op het opstellen van de wet- en regelgeving, die verstrekkende gevolgen hebben voor de industrie.

Een tijdje geleden waren NFT’s heel erg populair. Met het dalen van de koersen is de interesse in NFT’s ook wat gaan zakken. Hebben NFT’s een toekomst in de blockchain space denk je? En zo ja, in welke vorm?

Het is maar net hoe je kijkt naar het woord ‘populair’. Ja, er zijn minder bizarre bedragen betaald voor NFT collecties als ‘Bored Apes’, maar ondertussen is al wel 40% van de Fortune 100 bedrijven aan de slag gegaan er mee. Talloze grote, gerespecteerde merken zoals Starbucks en Porsche zijn met onwijs gave NFT programma's begonnen en zijn er op technologisch vlak ook geweldige nieuwe ontwikkelingen.

Ik werk anno 2023 nog steeds met een aantal top organisaties, die breed NFTs aan het implementeren zijn en dit aantal blijft maar groeien. Ik voorzie dus vooral veel meer groei in de komende jaren. Wellicht wat minder op de voorpagina van de kranten, maar juist waar het voor bedoeld is.

Wat zijn jouw toekomstplannen voor je carrière in de blockchain industrie?

Ook de komende tijd mag ik talloze keynotes en inspiratiesessies geven rondom web3 en dat blijf ik lekker doen; het geeft mij altijd onwijs veel voldoening. Ook voor zowel de BCNL Foundation als het World Economic Forum blijf ik me graag als vrijwilliger inzetten, om het ecosysteem verder te laten bloeien en groeien.

Verder blijven de ontwikkelingen altijd zo ontzettend snel gaan, dat ik eigenlijk nooit verder kijk dan een half jaar qua werkzaamheden. Ik kijk vooral uit naar wat er de komende maanden allemaal gaat gebeuren, ook in relatie met de geopolitieke situatie.

Welke boeken of bronnen raadt je aan voor iedereen die meer wilt leren over blockchain?

Momenteel ben ik zelf een boek aan het schrijven over web3, wat in het najaar uitkomt. Aangezien de technologie zo onwijs snel veranderd, lees ik vooral actualiteiten op sites als Coindesk en Cointelegraph. Daarnaast probeer ik naar zoveel mogelijk web3 events te gaan en ze zelf ook op te zetten. De komende maanden organiseren we met de BCNL Foundation meerdere meetups over heel Nederland en de kers op de taart; de Dutch Blockchain Days in juni.

Hier komen echt wereldwijde thought leaders vanuit het ecosysteem, zoals Chainalysis, Coinbase, JP Morgan, Singularity.NET en uiteraard ook talloze Nederlandse pareltjes op de vele podia die wij die dag bieden. Als je iets binnen web3 doet of wil doen, dan is dit wel echt hét event waar je bij wilt zijn.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>