Wat zijn interessante dividend aandelen? Met een investering in een aandeel dat consequent dividend uitkeert bouw jij op de lange termijn aan een sterk portfolio. Daarnaast is het beleggen in dividend aandelen de afgelopen jaren steeds gemakkelijker geworden.

Maar wat zij nu de beste dividend aandelen? Met de enorme hoeveelheid aandelen tot onze beschikking is het soms lastig om het kaf van het koren te scheiden. Je wilt immers een investering die op de lange termijn het meeste zou kunnen opleveren.

Daarom hebben we in dit artikel een lijst met 10 interessante dividend aandelen in 2023! Met behulp van deze lijst kan jij ontdekken wat de mogelijkheden zijn van het beleggen in dividend aandelen. Zo weet jij aan het eind van dit artikel precies waar je op moet letten bij het beleggen in een dividend aandeel en heb jij al meteen een paar praktische tips gekregen!

Stappenplan om dividend aandelen te kopen

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. Allianz SE

Dividend per aandeel
€9,40

2. IBM

Dividend per aandeel
€6,32

3. Flow Traders

Dividend per aandeel
€2,00

4. Signify

Dividend per aandeel
€1,15

5. NEDAP NV

Dividend per aandeel
€2,13

6. NN Group

Dividend per aandeel
€1,79

7. BE Semiconductor

Dividend per aandeel
€1,71

8. Unilever

Dividend per aandeel
€1,35

9. Ahold Delhaize 

Dividend per aandeel
€0,67

10. Shell

Dividend per aandeel
€1,15


Waarom investeren in dividend aandelen?

Wat zijn de grootste voordelen van het beleggen in dividend aandelen? Dat is een belangrijke vraag die we moeten beantwoorden voordat we kunnen toelichten hoe je dividend aandelen kunt selecteren.

Met het beleggen in dividend aandelen is het zo dat jij aan het eind van elk kwartaal een bedrag op jouw rekening gestort krijgt op basis van het winstpercentage. Bedrijven doen dit om beleggers vertrouwen te geven en om zich te binden aan het aandeel. Met andere woorden: dividend is een manier voor bedrijven om hun winst te delen met de rest.

Nu is het zo dat bedrijven zelf mogen kiezen hoeveel dividend zij uitgeven. Het dividend is gekoppeld aan het aantal aandelen. Zo krijg je bijvoorbeeld per aandeel €1,14 aan dividend aan het eind van een jaar. Dat klinkt als heel weinig, maar op het moment dat jij 50 aandelen van één bedrijf bezit, is dit opeens €1,14 x 50 aandelen = €57 per jaar. En daar hoef je niets voor te doen.

En wat doe je dan met die €57? Dat kan jij zien als een extra zakcentje aan het eind van het jaar, maar zou je ook kunnen herinvesteren in nieuwe aandelen. Beide manieren zijn natuurlijke prima, maar het herinvesteren van dividend is op de lange termijn wel een heel interessante wijze om jouw vermogen te laten groeien.


Waar moet je op letten bij dividend aandelen?

We hebben hierboven uitgelegd waarom een investering in een dividend aandeel op de lange termijn interessant zou kunnen zijn. Dat brengt ons bij de volgende stap. We moeten namelijk bespreken waar je op moet letten bij het beleggen in dividend aandelen. 

Boven alles is het van belang om te beleggen in aandelen waar jij achter staat. Zie jij bijvoorbeeld geen toekomst in de fossiele brandstoffen die worden verwerkt door Shell, dan is het niet verstandig om daarin te beleggen. 

Je hebt tegenwoordig namelijk duizenden aandelen waarin je zou kunnen investeren. De kans is grot dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Om jou daarin te helpen hebben wij een aantal criteria opgesteld die hierin duidelijkheid aanbrengen. Zo ontdek jij direct waar je op moet letten bij het investeren in dividend aandelen!

Sector

Met een belegging in een aandeel beleg je in een bepaalde sector. Met een Tesla-aandeel beleg je bijvoorbeeld in elektrische auto's, terwijl je bij Shell belegt in alle werkzaamheden rondom olie. 

En de sector maakt voor een belegging veel uit. Het is namelijk verstandig om te beleggen in bedrijven waar jij een beetje verstand en affiniteit van hebt. Zo is het best vreemd om te beleggen in een aandeel waar jij bijvoorbeeld totaal niet achter staat.

Sommige sectoren zijn wat veiliger dan andere sectoren. Gezondheidszorg zal bijvoorbeeld over vijftig jaar nog steeds een relevante branche zijn, terwijl de oliebranche wellicht tegen die tijd wel vervangen kan zijn door duurzame alternatieven. Kortom, een korte blik op de sector waarin een aandeel actief is vertelt jou al heel veel over het aandeel! 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het aandeel beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een aandeel komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. 

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het aandeel heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald aandeel kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het aandeel stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het aandeel dan een aandeel waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG-score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Dividend

Last but not least: dividend. Bedrijven maken zelf een keuze in hoeveel dividend zij uitkeren aan aandeelhouders. Het kan ook zo zijn dat dit bedrag over een langere periode verandert. Zo waren er veel bedrijven die tijdens de coronacrisis hun dividend hebben verlaagd.


Daarom zijn we in het selecteren van een aandeel op zoek naar stabiliteit in het dividend. Een keertje het dividend verlagen is helemaal niet zo gek, maar als het dividend over een langere periode wel heel vaak verandert van prijs, gaat er een aantal alarmbellen rinkelen.

De aandelen in onze lijst bieden daarom een stabiel dividend, waarbij we telkens het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar hebben genomen. 


Wat zijn interessante dividend aandelen?

Dan volgt nu onze top 10 met de beste dividend aandelen van 2023! Bij elk aandeel beschrijven wij de vier factoren zoals we ze hierboven hebben toegelicht en leggen we uit waarom elk groeiaandeel nu interessant zou kunnen zijn!

1. Allianz SE


Sector

Verzekeringen

Rendement 2021

6,95%

ESG-score

22

Dividend

€9,40

ISIN-code

DE0008404005

We starten deze lijst met de winnaar van onze top 10: Allianz SE! Dit van oorsprong Duitse bedrijf heeft in de afgelopen jaren een flinke slag geslagen in het aanbieden van allerlei verzekeringen over de hele wereld. En het dividend? Dat steekt met hun €9,40 per aandeel met kop en schouders boven de rest uit. 

 Zo'n hoog bedrag aan dividend is niet heel gebruikelijk in de aandelenwereld. De meeste dividenden zijn toch echt een stuk lager dan dit bedrag. Daarom is dit een aandeel dat anno 2023 zeer interessant is om in te beleggen.

Het rendement over 2021 is met 6,95% prima. Soms zie je gigantische rendementen bij aandelen, maar laten we eerst even beseffen dat 6,95% al een stuk meer is dan de spaarrente van nu. De ESG-score is met 22 prima, maar niet uitzonderlijk goed. Het is met name het hoge dividend waardoor wij Allianz SE op de eerste plaats rangschikken!

2. IBM


Sector

Technologie

Rendement 2021

11,16%

ESG-score

22

Dividend

€6,32

ISIN-code

US4592001014

Op plaats twee in onze top 10 staat het collosale bedrijf IBM. IBM is een Amerikaanse gigant op het gebied van technologie met meer dan 340.000 werknemers wereldwijd. Weet jij nog wat een floppy disk is? Voor degene die dat nog weten, dat is nu een uitvinding van IBM geweest. 

Maar IBM is ook een aandeel waarin je kunt investeren. En hun cijfers zijn niet mis. Met een dividend van €6,32 per aandeel zit je absoluut in het hogere segment. Met andere woorden: dit aandeel keert veel dividend uit. En als we daar het rendement van 11,16% over 2021 en de ESG-score van 22 bij op tellen, kunnen we gerust stellen dat IBM een stevige speler is in de dividend aandelenwereld. 

3. Flow Traders


Sector

Beurzen

Rendement 2021

18,99%

ESG-score

26

Dividend

€2,00

ISIN-code

NL0011279492

Voor onze nummer 3 gaan we naar ons eigen kikkerland, met in de hoofdrol Flow Traders. Flow Traders is een bedrijf dat zich specialiseert in transacties op de beurs. Kort gezegd verdient Flow Traders geld doordat mensen steeds frequenter beleggen in bijvoorbeeld dividend aandelen. 

Flow Traders heeft de afgelopen jaren aan beleggers €2,00 per aandeel geboden, en dat is op zich een uitstekend bedrag. Op onze nummer 1 en nummer 2 hebben we te maken gehad met bedragen die uitzonderlijk hoog zijn, maar vanaf nu duiken we wat meer de realiteit in. 

Met een winstpercentage van 18,99% mag je als belegger heel tevreden zijn. De ESG-score is daarentegen met 26 iets minder aantrekkelijk. Voor beleggers die wel toekomst zien in de manier van winst maken dat door Flow Traders wordt uitgevoerd, kan dit een interessant dividend aandeel zijn. 

4. Signify


Sector

Verlichting

Rendement 2021

17,25%

ESG-score

6

Dividend

€1,15

ISIN-code

NL0011821392

Voor onze nummer 4 blijven we in Nederland en brengen we een bezoekje aan het Eindhovense Philips. Philips heeft namelijk in 2018 gekozen voor een naamsverandering en is uitgekomen op het nieuwe Signify. En Signify is een bedrijf dat zich volledig toespitst op alles rondom verlichting.

Signify biedt een dividendbedrag van €1,15 per aandeel aan haar beleggers. Zoals eerder gezegd zijn dit bedragen die veelvoorkomend zijn. Als we kijken naar de stabiliteit van het dividend van dit aandeel, kunnen we wel stellen dat het wel goed zit met Signify. Het aandeel - en daarmee ook het dividend - is namelijk erg stabiel.

Daarnaast is Signify opvallend vanwege de uitzonderlijk goede ESG-score met 6. Zo'n lage score is hartstikke uniek en zegt veel over de kwaliteit van het aandeel. Een rendement over 2021 van 17,25% is daarom in onze ogen niet eens zo heel gek. Kortom, Signify is een stevige speler op de aandelenmarkt met een prima dividend. 

5. Nedap NV


Sector

Technologie en apparatuur

Rendement 2021

22,75%

ESG-score

-

Dividend

€2,13

ISIN-code

NL0000371243

Op plaats 5 van onze top 10 met beste dividend aandelen van 2022 staat het Nederlandse Nedap NV. Dit bedrijf is één van de oudste beursgenoteerde bedrijven in Nederland en is al sinds jaar en dag werkzaam in de technologiesector. Halverwege hun loopbaan is Nedap verandert van een bedrijf dat zich toespitste op hardware naar een bedrijf dat zich toespitst op software - en dat bleek een goede keuze. 

Nedap biedt software-oplossingen voor bijvoorbeeld verlichting, beveiliging, personeelszaken of gezondheidszorg. En dat doen ze met een dividend van €2,13 per aandeel. Dit is al een prima bedrag voor beleggers die op de lange termijn toekomst zien in het beleggen in dividend aandelen.

Daarnaast is het rendement van Nedap over 2021 met 22,75% heel goed. Kennelijk is de vraag naar de diensten van Nedap in Nederland groot genoeg om zo'n gigantisch winstpercentage neer te zetten. Daarnaast kan worden gesteld dat Nedap een zeer stabiel bedrijf is, aangezien zij behoren tot de top 10 van oudste bedrijven op de Nederlandse AEX.

6. NN Group


Sector

verzekeringen en vastgoed

Rendement 2021

34,00%

ESG-score

10

Dividend

€1,79

ISIN-code

NL0010773842

Onze nummer 6 brengt ons bij Nationale Nederlanden, de afsplitsing van de welbekende ING bank. De Haagse vennoot NN Group houdt zich voornamelijk bezig met verzekeringen en vastgoedinvesteringen. En dat doen ze al aardig lang, want het bedrijf is al sinds 1963 actief op de Nederlandse verzekeringsmarkt. 

Een aandeel van de NN Group biedt aan beleggers een dividend van €1,79 per aandeel. Daarnaast geeft de NN Group met een ESG-score van 10 alle blijk van een toekomstbestendig aandeel. En de historie laat dat ook wel blijken, want dit bedrijf heeft al sinds 2014 een zeer stabiele positie op de Nederlandse beurs.

De verzekeringswereld is werkzaam in een branche waarvan het lastig is om te zeggen of dit heel toekomstbestendig is. In de laatste jaren schiet de winst van deze branche namelijk jaar na jaar weer door het plafond. De vraag is echter of dit systeem in de komende jaren nog wel zo zal blijven functioneren. Op het moment dat jij denkt dat deze branche wél winstgevend zal blijven, kan dit aandeel voor jou interessant zijn.  

7. BE Semiconductor Industries


Sector

Energie

Rendement 2021

51,31%

ESG-score

14

Dividend

€1,71

ISIN-code

NL0012866412

Op plaats 7 van onze lijst met beste dividend aandelen staat BE Semiconductor Industries. Dit Nederlandse bedrijf, dat gevestigd zit in Duiven, is al sinds 1996 actief op de beurs. Het bedrijf specialiseert zich in de productie van halfgeleiders, die worden gebruikt om bijvoorbeeld de elektrische stromen in computerchips in goede banen te leiden. 

BE Semiconductor geeft een dividend van €1,71 per aandeel aan al haar beleggers. Dit bedrag is niet schrikbarend hoog, maar ook niet schrikbarend laag. Daarnaast scoort BE Semiconductor bij ons extra punten vanwege hun ESG-score van 14, wat heel goed is. 

Bij dit aandeel is het interessant dat de koers van BE Semiconductor in de afgelopen jaren snel is gegroeid. De koers schommelde tussen 1996 en 2014 namelijk zo rond de €5 per aandeel, terwijl de koers in 2021 steeg naar meer dan €85 per aandeel. Met andere woorden: dit aandeel is booming!

8. Unilever


Sector

Consumptiegoederen

Rendement 2021

10,71%

ESG-score

26

Dividend

€1,35

ISIN-code

GB00B10RZP78

Op nummer 8 van onze top 10 staat een bedrijf dat jij ongetwijfeld kent: Unilever. Nouja, misschien ken je Unilever niet, maar sowieso wel de bedrijven die onder Unilever werkzaam zijn. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan Hertog, Ben & Jerry's, Lipton, maar ook bedrijven als Becel, Blue Band, Dove of Axe. 

En het is al sinds de jaren '90 mogelijk om te beleggen in Unilever. Dat geeft blijk van een stabiel bedrijf. En bij stabiliteit hoort dividend. Dat dividend van Unilever staat op zo'n €1,35 per aandeel, wat voor beleggers een prima bedrag is om te ontvangen op jouw rekening. 

Unilever heeft in 2021 een rendement van 10,71% behaald, wat voor deze branche prima is. Toch hoef je je bij Unilever niet zo snel zorg te maken over de koers. Dit bedrijf is namelijk zo groot dat het de komende jaren nog wel relevant zal zullen blijven. 

9. Ahold Delhaize


Sector

Winkels

Rendement 2021

30,42%

ESG-score

10

Dividend

€0,67

ISIN-code

NL0011794037

Voor nummer 9 brengen we een bezoekje aan Ahold Delhaize. Ahold Delhaize is een bedrijf dat talloze winkelketens in beheer heeft, zoals Albert Heijn, Bol.com of Etos. Maar daar blijft het niet bij, want Ahold Delhaize heeft winkels verspreid over heel Europa en zelfs de Verenigde Staten. 

Maar Ahold Delhaize is ook een bedrijf waarin je als belegger kunt investeren. Via hun aandelen krijg je een bedrag van €0,67 aan dividend - het laagste uit onze lijst. Toch is dit aandeel niet op de laatste plaats geëindigd. Dat heeft alles te maken met het stabiele rendement van de afgelopen jaren. Want zeg nou zelf, een stabiel rendement is toch net zo belangrijk als hoge dividend?

Vervolgens heeft Ahold Delhaize in 2021 een rendement van 30,42% behaald, wat natuurlijk uitstekend is. Al met al is dit een aandeel waarvoor je een laag dividend ontvangt, maar waarbij je wél belegt in één van de grootste bedrijven in Nederland. 

10. Shell


Sector

Fossiele brandstoffen

Rendement 2021

25,00%

ESG-score

26

Dividend

€1,15

ISIN-code

GB00BP6MXD84

En na ons bezoek bij Ahold Delhaize kloppen we aan bij de hekkensluiter van onze top 10 beste dividend aandelen: Shell. Shell is wellicht 's Nederlands meest beroemde bedrijf, waarbij zij al jaren actief zijn in de fossiele brandstoffen. Ook hebben zij sinds kort een slag geslagen in de energietransitie naar meer duurzame alternatieven voor fossiele brandstof.

Het aandeel van Shell staat alom bekend als een dividend aandeel, omdat Shell al jaren op zeer consequente wijze dividend uitkeert. Het dividend bedraagt momenteel zo'n €1,15 per aandeel en dat is al jaren zo. Daarnaast is het rendement over 2021 met 25% uitstekend. 

Al met al is Shell een aandeel met een dominante positie, aangezien het wereldwijd één van de grootste aanbieders op de energiemarkt is. Zoals altijd is het wel de vraag of je zelf gelooft in de werkzaamheden van Shell. Je zou kunnen beargumenteren dat fossiele brandstoffen in de nabije toekomst een klap zullen krijgen, maar dat blijft een persoonlijke keuze voor jou. 


Hoe beleg je in dividend aandelen?

En dat was 'm! We zijn aanbeland bij het einde van deze top 10 met dividend aandelen. De volgende stap is het daadwerkelijk investeren in deze dividend aandelen. Dit kan bij verschillende partijen. Wij raden DEGIRO aan voor het beleggen in aandelen, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Maar, je kunt bij allerlei andere partijen net zo goed beleggen in aandelen. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen bij eToro of bij Mexem - beide partijen waarbij je in precies hetzelfde aandeel belegt als bij DEGIRO. Het is ook mogelijk om te beleggen via jouw bank, maar dit gaat veelal gepaard met hogere transactiekosten dan bij een broker. 

Brokers


Onze favoriet


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06% aandelen

Focus

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Geen

Geen

Bij alle brokers gaat het kopen en verkopen van aandelen op dezelfde manier. Je kunt in het algemeen zoeken op een bepaalde beurs, zoals de Amerikaanse New York Stock Exchange. Daar zal je al heel snel een lijst te zien krijgen met alle aandelen die jij kunt aanschaffen op die bepaalde beurs.

Ook kan je aandelen zoeken met behulp van een unieke ISIN-code, die wij telkens hebben gegeven in de top 10. Zo weet je zonder twijfel dat je het juiste aandeel te pakken hebt en kan je direct starten met het beleggen in dat aandeel.  


Wat zijn de risico's van beleggen in dividend aandelen?

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord dat het beleggen in aandelen risicovoller is dan bijvoorbeeld het beleggen in ETF's of obligaties. Daar zit een kern van waarheid in, en dat gaan we hieronder even voor jou toelichten. Zo kan jij namelijk op een verstandige wijze beleggen, en dat is voor ons heel belangrijk.

Een aandeel kan een risicovolle investering zijn, omdat een bedrijf failliet zou kunnen raken. Met een investering in een aandeel beleg je namelijk in één enkel bedrijf, dus daarmee wed je jouw geld maar op één paard. Je zou dit risico echter kunnen verkleinen door te beleggen in meerdere aandelen.

Daarnaast bestaat het risico dat de koers van een aandeel in elkaar klapt. De meeste beleggers beleggen op de lange termijn, waarbij ze als doel hebben om op latere leeftijd een extra zakcentje te hebben. Op het moment dat de koers van een aandeel instort op het moment dat jij het nét nodig hebt, baal je als een stekker. 

Ook hier geldt dat je dit risico kunt verkleinen door te beleggen in meerdere aandelen. Als je namelijk jouw kansen verspreidt, is de kans veel kleiner dat jouw portfolio instort. Je hebt dan immers nog heel veel andere aandelen die deze negatieve koersen kunnen compenseren.

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de aandelen die we in dit artikel behandeld hebben. Liever eerst wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>