Onze score

7.0

In onze ING Review van 2023 hebben wij deze broker beoordeeld met een 7,0. Beleggen bij ING is gemakkelijk en laagdrempelig, wat ideaal is voor beginners. Tegelijkertijd worden hiervoor veel kosten in rekening gebracht. En dat is in onze ogen zonde. Daarom is het een gemiste kans voor beleggers om geen kijkje te nemen bij andere partijen. 

Kosten

€3,60 + 0,06% - 0,24%

Aanbod

gemiddeld

Demo account

Nee

Doelgroep

Beginners

Aanbod: 8,4

Kosten: 4

Gemak: 8,3 

Service: 7,2

Zelf beleggen bij de ING is een populaire dienst die voor beleggers door heel Nederland wordt gebruikt. Door te beleggen bij de ING investeer je immers in je toekomst. Zelf op de Beurs of Beheerd Beleggen: het kan allebei. Toch is het interessant om kritisch te kijken naar deze dienst. Waar betaal je voor? Wat levert het op? Zijn er alternatieven?

Ben jij een starter die geïnteresseerd is in beleggen, of beleg jij al jaren bij de ING en ben jij nieuwsgierig naar de kwaliteit van de diensten van de ING? Lees dan verder!

In deze review nemen we alles wat met beleggen bij de ING te maken heeft onder loep, waarbij we onderzoeksmatig kijken naar redenen om wel of juist niet bij de ING te beleggen. 

Ons oordeel

Ons eindoordeel is negatief. We hebben na wat dieper onderzoek geconcludeerd dat (a) de kosten relatief hoog zijn en (b) er heel veel verschillende kosten zijn. Daarnaast wordt het maandelijks beleggen, wat voor een beginnende belegger juist de belangrijkste handeling is, keihard afgestraft. Ook is het aanbod minder in vergelijking met andere brokers. 


Om die reden gaat onze voorkeur naar beleggen via DEGIRO. Via deze link maak je tijdelijk gratis een account aan en begin je direct met beleggen! 

Je hoeft ons natuurlijk niet zomaar te geloven. Lees gerust onze review over DEGIRO door voor je aanmeldt. Goed om te weten: inschrijven is 


Zelf op de Beurs

In het kort ben jij bij Zelf op de Beurs in staat om jouw eigen portfolio op te bouwen. Je kunt hierbij kiezen uit:

Wil jij 50% aandelen en 50% fondsen? Dat kan bij de ING. Wil jij 100% aandelen? Dat kan ook bij de ING. Dat is het voordeel! In het kort ben jij bij Zelf op de Beurs in staat om jouw eigen portfolio op te bouwen. Je kunt hierbij kiezen uit:

 • 1472 aandelen
 • 298 indextrackers
 • 427 beleggingsfondsen
 • 9 verschillende gestructureerde producten
Beleggingsoverzicht ING

Het overzicht is simpel en overzichtelijk, waardoor het aansluit bij een beginnende belegger. Het was dan ook heel gemakkelijk om aandelen aan te schaffen.

De beleggingen die ING bij Zelf op de Beurs selecteert lijkt veel. Immers: 1472 aandelen? Dat is enorm! Maar als we het vergelijken met met brokers, is het eigenlijk best weinig. Vergelijk de volgende tabel met het totaal aantal beleggingen dat wordt aangeboden bij de ING versus DeGiro:

Aanbieder

Aandelen

Fondsen

Indextrackers

Gestructureerde producten

ING

1.472

427

298

9

DeGiro

> 15.000

550

5.425

>10.000

 In vergelijking met een de beste brokers zoals DEGIRO is het aanbod van ING dus veel kleiner dan het in eerste instantie lijkt. Je kunt je hierbij de vraag stellen hoe de ING haar selectie van beleggingen maakt. Zijn het wel de beste beleggingen die worden aangeboden? 

Wel wordt de belegger via een handige pagina up-to-date gehouden over het laatste nieuws rondom beleggingen. Interessant en handig! Zie onderstaand plaatje. 

Overzichtpagina beleggen ING

Als laatste is een gevonden valkuil in het Zelf op de Beurs beleggen bij ING dat je snel over het type beurs heenkijkt. Het is namelijk zo dat je aandelen kunt aankopen op verschillende beurzen. Je kunt bijvoorbeeld Shell aandelen kopen op de AEX, de Amsterdamse Beurs, maar ook op de Xetra, de Duitse beurs.

Het aandeel is hetzelfde, maar de kosten niet! Zeker als een belegger per ongeluk (of expres) een fondsenpakket aanschaft op de Dow Jones, betaal jij de rekening voor valutaconversie. Dat wil zeggen dat je betaalt voor de service om de Dollar ($) om te zetten in de Euro (€) en vice versa. 

Aandeel beleggen ING

Kun jij zien op welke beurs je deze ETF aankoopt? Het juiste antwoord is de Xetra!

Het aanbod bij Zelf op de Beurs van ING is minimaal, maar simpel weergegeven, waardoor het goed aansluit bij een beginnende belegger. Toch is het niet optimaal: het type beurs is onduidelijk, de analyse gaat niet verder dan 5 jaar en obligaties zijn heel goed verstopt.  

Beheerd beleggen

Voor de belegger die meer dan €25.000,00 wil beleggen is het mogelijk om beheerd te beleggen bij ING. Het idee van beheerd beleggen is simpel uit te leggen: de ING maakt een keuze uit het grote aanbod van beleggingen en voegt het samen in verschillende pakketten.

Zo heb je bijvoorbeeld het 'offensieve pakket', waarbij de ING het pakket aan beleggingen heeft geanalyseerd en heeft geconcludeerd dat het bestaat uit 'offensieve' aandelen.

Bij Beheerd Beleggen van ING hoef je nauwelijks na te denken over jouw beleggingen. Je investeert een bedrag, je kiest een pakket dat jou geschikt lijkt voor jouw geld en je laat de bank de rest van het werk doen.

Deze manier van beleggen is geschikt voor degene die niet wil omkijken naar het beleggen, maar het liever uit handen geeft. Uiteraard betaal je daar wel een flinke prijs voor. Maar daar gaan wij later verder op in!

Offensieve aandelen?

Beleggingen hebben een verschillend risico. Banken houden ervan om stickers te plakken op deze aandelen. Je hebt vast wel eens de risicometer gezien: 

Risicometer beleggen

Dat beleggingen worden voorzien van zo'n risicometer is best logisch. Een enkel aandeel is namelijk afhankelijk van de economie. Neem het aandeel 'Ahold Delhaize' dat zich bezighoudt met de voedselindustrie in Nederland. Neem dan nu een toekomstig scenario in je hoofd waarin de voedselmarkt in elkaar klapt. Bijvoorbeeld: er zijn voedselpilletje ontwikkeld die alle voedsel onnodig maakt. Wat gebeurt er? Ahold Delhaize gaat failliet.


Heb jij al jouw geld in Ahold Delhaize gestopt? Tsja. Dan ben je nu een groot deel van jouw geld kwijt. Maar gelukkig gebeurt zoiets nauwelijks. En zeker niet als jij jouw portfolio slim opbouwt. Obligaties zijn bijvoorbeeld veel veiliger dan aandelen.


Een combinatie van een laag risico en een wat hoger risico is dan ook op de lange termijn ideaal!

laag risico

Middel risico

hoog risico

Obligaties, indexfondsen en fondsen met spreiding over de hele wereld

Indexfondsen met gerichte focus, fondsen met middelmatige spreiding

Aandelen

Andere populaire beleggingsplatformen zijn BUX, Binck en Peaks.

Voordelen ING

 • Overzichtelijke indeling van typen beleggingen
 • Handige pagina met beleggingsnieuws

Nadelen ING 

 • Aanbod is minimaal ten opzichte van brokers
 • Analyse beperkt zich tot de laatste 5 jaar
 • Obligaties zijn moeilijk te vinden in de interface
 • Type beurs wordt snel over het hoofd gezien (valutakosten!)

Wat zijn de kosten van beleggen bij ING?

De belangrijkste pagina van het beleggen bij de ING is het kostenoverzicht, waar de tarieven van Zelf op de Beurs worden aangegeven. En het is direct de pagina die het snelst over het hoofd wordt gezien bij het openen van een beleggingsrekening

Kostenoverzicht beleggen ING
Lopende kosten beleggen ING

Het is namelijk zo dat de ING aardig wat kosten in rekening brengt, waarbij het ene type kosten beter wordt aangegeven dan de ander. Neem bijvoorbeeld het onderstaande aandeel. Hier staat keurig wat de kosten zijn: 0.20% lopende kosten en een management fee van 0.10%. Maar de vraag is: hoe betaal ik dat? Wanneer betaal ik dat? 

Het is zo dat deze kosten verstopt zitten in de koers. Je krijgt dus niet een afschrift van de rekening, maar het aankoopbedrag is gecorrigeerd naar de kosten van het beleggen bij de ING. En deze informatie is dus te lezen in het kostenoverzicht. 

Aandeel beleggen ING

Laten we de kosten die je bij de ING kwijt bent voor beleggen via Zelf op de Beurs op een rijtje zetten:

Vaste kosten

'Oranje kosten'

€2,50 per kwartaal

Transactiekosten

€3,60 per transactie

+ 0.06% van de kosten van het aandeel


De transactiekosten zijn maximaal €150,000 per transactie.

Variabele kosten

Servicefee

0.24% over totaal belegd kapitaal (per jaar)

Lopende kosten

Verschilt per belegging

Tussen de 0.37% en 2.42%

De lopende kosten worden verstopt in de koers.

Management fee

Verschilt per belegging

Tussen de 0.15% en 2%

De management fee wordt verstopt in de koers.

Het kostenoverzicht van Zelf op de Beurs is op deze manier inzichtelijker gemaakt. Het valt op dat er heel veel verschillende variabelen zijn waar je afhankelijk van bent. Je betaalt kennelijk voor elke transactie, waarbij de hoogte van die kosten afhangt van de belegging. 

De lopende kosten van jouw fonds kunnen bijvoorbeeld 0.24% zijn, maar die kunnen ook 2.42% zijn. Het idee is als volgt: een fondsbeheerder kan meer kosten in rekening brengen als het fonds meer rendement oplevert. Het probleem met die logica is dat de fondsbeheerder niet de markt kan controleren. Ook heel dure beleggingen zullen kelderen op het moment dat de markt een slechte periode meemaakt.

Toch blijft het redelijk abstract. Waar betaal je nu concreet voor? We hebben vier scenario's even uitgerekend:

Kostenbereking beleggen ING

En het resultaat is schokkend! Het maandelijks inleggen bij ING - wat de beginnende, particuliere belegger juist wil gaan doen - wordt keihard in rekening gebracht. En dat komt doordat elke transactie in rekening wordt gebracht. 

Bij ING kun je gemakkelijk beleggen tegen een hoge prijs. Een particuliere belegger met een lange termijn visie heeft daarom niets te zoeken bij de ING, maar kan veel beter vandaag nog een rekening openen bij een broker.

Kosten verstopt in de koers?

Aandeel ING
De lopende kosten en management kosten zul jij nooit op jouw rekeningafschrift te zien krijgen. Het is zo dat deze kosten worden verstopt in de koers. Is de koers van een aandeel op een bepaald moment €50,00, dan zal er bij het aanschaffen van dat aandeel rekening worden gehouden met kosten van (in dit geval) 0.30%. Het investeren van €50,00 levert dus een concreet aandeel op ter waarde van 0.97 * €50,00 = €48,50. 


Het is interessant om even voor jezelf de term 'valutakosten ING' te Googlen. We willen namelijk weten hoeveel het kost om valutaconversie te laten uitvoeren bij de ING. Stel: we willen investeren in de S&P500, een ETF dat op de Dow Jones wordt aangeboden. Dat is een ETF dat wordt aangeboden in de dollar ($). Wat is hier de prijs voor?

Het omrekenen van de valuta is een dienst die er nog eens bovenop komt. We hebben de tarievenpagina van ING eens goed onder de loep genomen, en hebben daarbij een overzicht gemaakt van alle termen bij ING waar eventuele kosten aan verbonden zouden kunnen zijn. 

Zouden kunnen zijn: het is wederom afhankelijk van jouw beleggingen.

Kostenoverzicht ING

Ons oordeel is uiterst negatief. Een lijst van 16 typen kosten is onoverzichtelijk. Daar waar de interface zeer overzichtelijk lijkt, blijkt dat er veel meer op de achtergrond speelt dan dat het oog kan ontdekken. 

Nadelen Coinmerce

 • Veel verschillende soorten kosten leiden tot onduidelijkheid.
 • Kosten zijn hoog.
 • Veel kosten zijn verstopt.

Het rendement van beleggen via ING

Als we kijken naar het potentiële rendement van de ING is het van belang om eerst even uit te zoomen naar de algemene economie. Het is namelijk zo dat beleggingen meebewegen met de markt. Gaat het goed met de economie? Dan zal het goed gaan met het gros van de beleggingen.

Kijk naar de volgende grafiek:

Koershistorie van de AEX (1988 - 2020)

Wat kun je zien? Wanneer gaat het economisch goed? Wanneer gaat het economisch slecht? 

We hebben te maken met een golvende beweging. Na 2008 krabbelt de economie terug naar het niveau van rond 2000. Helaas gooide de corona-crisis van 2020 roet in het eten, waarna er weer een grote dip was te zien. 

Wie verslaat de markt?

Een fantastische vraag die sinds jaar en dag wordt gesteld. In het boek De Intelligente Belegger geeft Benjamin Graham, autoriteit op het gebied van beleggen in de Verenigde Staten en oprichter van Vanguard, een interessant citaat. Hij zei: "beleggers verdienen aan de bedrijven; niet aan elkaar". Hiermee probeert hij te zeggen dat beleggers pas geld verdienen op het moment dat het goed gaat met de economie. Door te speculeren met beleggingen - het constant actief aan- en verkopen van aandelen op basis van dagresultaten - wordt de economie niet beter. Nee, een constante investering van beleggers in bedrijven zorgt voor economische groei. Er is nog nooit iemand geweest die de markt verslagen heeft, zegt Graham. Zullen fondsen bij de ING hier een uitzondering op vormen? Wij denken van niet.  

Het rendement van het beleggen bij de ING zal niet anders verlopen dan het rendement van een willekeurig ander aandeel in dezelfde periode. Een hoog rendement heeft immers alles te maken met timing en tijd. Stapte jij in 2008 in en verkocht jij de fondsen in 2017? Dan heb jij waarschijnlijk een fantastisch rendement behaald. 

De koers van aandelen zijn bijvoorbeeld niet anders bij een bank dan bij een broker. Vergelijk de volgende twee plaatjes, waarbij het aandeel bij de ING (links) en DeGiro (rechts) even veel waard is. Het verschil zit hem echter in externe kosten, die voor beide partijen weer anders in elkaar steken.

Aandeel ING
Aandeel DeGiro

Zal het rendement bij de ING tig keer hoger zijn dan bij een willekeurige andere bank of broker? Nee. Dezelfde periode met hetzelfde bedrag zal ongeveer hetzelfde rendement opleveren. Ten minste, als we niet kijken naar de kosten.

We weten dat de ING hoge kosten in rekening brengt voor het beleggen. In bovenstaand scenario zou het rendement bij de ING veel lager liggen dan bijvoorbeeld bij broker DeGiro, aangezien DeGiro veel lagere kosten in rekening brengt.

Voordelen 

 • De aandelen worden vakkundig uitgekozen door experts

Nadelen 

 • Het rendement blijft achter door de hoge kosten
 • De ING zal nooit de markt verslaan


Conclusie

Beleggen bij de ING heeft veel haken en ogen. Het instappen in het beleggen is simpel: het overzicht van type beleggingen is voldoende, het is gemakkelijk om aandelen aan te schaffen en alle informatie die je nodig hebt om succesvol te beleggen is aanwezig op de website.

Ons eindoordeel is desalniettemin negatief. We hebben na wat dieper onderzoek geconcludeerd dat (a) de kosten relatief hoog zijn en (b) er heel veel verschillende kosten zijn. Daarnaast wordt het maandelijks beleggen, wat voor een beginnende belegger juist de belangrijkste handeling is, keihard afgestraft. Ook is het aanbod minder in vergelijking met andere brokers. 

Wil jij beleggen zonder er veel moeite in te stoppen? Dan is de ING een prima keuze. Het is betrouwbaar en vergevingsgezind richting beleggers die een groot kapitaal beleggen.

Wil jij een kapitaal opbouwen door maandelijks in te leggen, met een verstandige en lange termijn visie? Dan is beleggen bij de ING niets voor jou. In beide scenario's zijn de kosten van de ING hoog en drukken ze het rendement naar beneden. Waar je voor betaalt is de service en de rompslomp aan kosten die je bij een broker niet zult ontdekken.

Alternatieven voor beleggen bij ING

Brokers zijn alternatieve tussenpersonen tussen de beurs en de klant. Banken brengen over de hele linie meer kosten in rekening dan brokers, zoals dit onderzoek heeft laten zien. 

Druk die kosten omlaag door te beleggen bij een broker, zoals DeGiro. Wil jij meer informatie over wat een broker precies is? Lees dan ons geschreven informatieve artikel over het beleggen bij een broker.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>