• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • ING Aandeel Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het ING aandeel? Naast het Nederlands elftal is de kleur oranje onlosmakelijk verbonden aan deze Nederlandse bank. Zo Nederlands als het logo is het lang echter allang al niet meer, want de ING is actief in meer dan 60 landen en is de werkgever van een kleine 55.000 werknemers over de hele wereld.

Maar wist je dat je ook kunt beleggen in ING aandelen? Nu de inflatiecijfers door het dak schieten is het interessanter dan ooit om te beleggen in aandelen. Wellicht is een aandeel van ING wel voor jouw portfolio een verstandige investering.

In dit artikel nemen we het ING aandeel onder de loep en onderzoeken we het bedrijf, de koers van de afgelopen jaren en bespreken we de verwachtingen van dit aandeel op de lange termijn. Zo heb jij aan het eind van dit artikel handvatten om te bepalen of een ING aandeel voor jou een interessante belegging zou kunnen zijn!

Snel en gemakkelijk het aandeel ING kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het ING aandeel?

Aandelen die op de beurs worden aangeboden spreken meestal redelijk voor zich. Met een aandeel van Tesla beleg je in elektrische auto's, en met een aandeel in Apple beleg je iPhones, iMacs en Airpods. Maar bij sommige aandelen steekt dit even wat complexer in elkaar. Het ING aandeel is daar een goed voorbeeld van.

Met een aandeel ING beleg je namelijk in een bedrijf met meer dan 50.000 werknemers die verspreid zijn over talloze verschillende branches in verschillende landen. De ING zoals hij nu bekend is kan je het best beschrijven als een samensmelting van talloze bedrijven in verschillende sectoren. 

De ING heeft drie hoofdbranches: bankierdiensten, verzekeringen en vermogensbeheer. De bankierdiensten zijn terug te brengen naar 1881 onder de naam Rijkspostspaarbank. En in de jaren daarna hebben er meerdere fusies en naamsveranderingen plaatsgevonden totdat in 1991 de naam ING werd gehanteerd.

De verzekeringstak van de ING begon in 1845 onder de naam De Nederlanden van 1845. Ook hier kent de historie van de verzekeringstak van de ING vele naamsveranderingen, waarbij de Nationale Nederlanden wellicht het meest herkenbaar is.

De vermogensbeheertak van de ING is het meest recent en relatief het kleinst. Zo fuseerde vermogensbeheerders Parcom, Rodamco Asia en Clarion in de jaren tussen 1994 en 2004 met samen tot het ING dat wij nu kennen. 

En nu? De ING is een bank waarbij je dus terecht kunt voor bankieren, verzekeringen en vermogensbeheer. En niet zo'n beetje ook, want de ING behoort tot de 11 grootste banken ter wereld. Hoewel de oranje kleur het doet lijken alsof de ING een staatsbedrijf is, moet je niet vergeten dat de ING gewoon een bedrijf is als alle andere.


Actuele ING koers

Ben jij benieuwd naar de actuele ING koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het ING aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde ING op dit moment heeft. 


Historische koers ING

Voordat beleggers een keuze kunnen maken of ze wel of niet een bepaald aandeel willen aanschaffen, doen ze vaak eerst even wat onderzoek. De kans is groot dat ook jij die nu dit artikel aan het lezen is met deze intentie dit artikel leest. Of wellicht ben je gewoon geïnteresseerd wat wij te vertellen hebben over het ING aandeel.

In beide gevallen is de historische koers van het ING aandeel een interessant onderdeel om over te spreken. De koers van een aandeel komt tot stand door de wisselwerking tussen vraag en aanbod. Hoe groter de vraag, hoe duurder de prijs van een aandeel - en daarmee een hoge koers. 

Bij de meeste aandelen speelt het nieuws een grote rol in de vorming van de koers. Een bedrijf dat een tijdje 'slecht pers' ontvangt zal dat bijvoorbeeld terugzien in een dalende koers. Andersom kan de koers van een bedrijf enorm stijgen op het moment dat het bedrijf in een positief daglicht wordt geplaatst.

Bij de historische koers van de ING is er iets interessants aan de hand. Een bank wordt in de volksmond namelijk niet zo snel gezien als een winstgevend bedrijf beschouwd. En dit terwijl de ING wel degelijk een winstgevend bedrijf is. De koers van de ING is sinds de 1991 tot 2010 vrijwel volledig verbonden aan de ontwikkelingen van de Nederlandse economie. 

Met andere woorden: op het moment dat het in Nederland economisch er goed voor stond, zien we groei van de koers in de ING. Het omgekeerde is ook heel duidelijk zichtbaar. Zo kan je in de koers van de ING direct crises herkennen, zoals de financiële crises van 2003 en 2008. En ja hoor, ook in deze jaren stond de koers van ING er matig voor.

Na 2010 verandert er iets in deze trend. De prijs van een ING aandeel schommelt in de periode tussen 2010 en 2023 rond de €10 per aandeel. Dit is op zich geen gekke ontwikkeling, maar wel op het moment dat je bedenkt dat de economische groei van de Nederlandse AEX in dezelfde periode veel groter is geweest. 

Kortom, de ING is een aandeel waarvan je tot 2010 kunt zeggen dat zij vrij direct de Nederlandse AEX volgen. Na 2010 vindt er een trendbreuk plaats en schommelt de koers van de ING rond de €10, zonder dat er extreme pieken en dalen zichtbaar zijn. 

Snel en gemakkelijk het aandeel ING kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

ING Verwachting

Nu we bekend zijn met de interessante koers van de ING, kunnen we de verwachtingen van ING onderzoeken. En gelukkig hebben we genoeg informatie om daarover iets te kunnen zeggen. In dit onderdeel van het artikel staat één vraag centraal: wat gaat er met ING gebeuren? 

Deze vraag is natuurlijk lastig om eenduidig te beantwoorden. Hoe graag we het ook willen, we zullen nooit de toekomst volledig kunnen voorspellen. Dat betekent echter niet dat we met een flinke dosis gezond verstand kunnen beredeneren wat we kunnen verwachten van de ING.

Het is hierbij interessant om te bekijken welke positie banken in de maatschappij innemen. De trendbreuk na 2010 heeft bijvoorbeeld laten zien dat de koers van de AEX niet meer de koers van ING beïnvloedt. Met andere woorden: de bank profiteert niet zoveel meer van een goedlopende economie.

Maar andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Een goede economie profiteert niet zo veel meer van de bank. En dat is ook niet heel gek als we bedenken dat sinds 2010 de spaarrente steeds lager en lager is gaan liggen. De banken verdienen zo niets meer aan spaarders, en spaarders verdienen niets meer aan de bank. 

Het gevolg? De koers van de AEX wordt losgekoppeld van de koers van de ING. Deze ontwikkeling heeft veel invloed op de verwachtingen van het ING aandeel, want eigenlijk kan worden geconcludeerd dat de ING als bedrijf een stuk onvoorspelbaarder is geworden.

Groei van een bank als ING kan in de komende jaren gebeuren op het moment dat er bijvoorbeeld wordt uitgebreid naar andere landen of dat vergelijkbare banken failliet raken. Zo ontstaan er namelijk nieuwe kansen voor investeerders. Het is maar net de vraag of dat ook echt gaat gebeuren bij de ING. Uit de geschiedenis hebben we in ieder geval de les kunnen trekken dat sinds 2010 de koers een stuk onvoorspelbaarder is geworden dan de periode daarvoor. 

Snel en gemakkelijk het aandeel ING kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

ING prijs voorspelling 2023 – 2028

Laten we even over gaan op de orde van de dag: beleggen in een ING aandeel. Het beleggen in een bedrijf is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de prijs van een aandeel. Dit komt doordat de prijzen van aandelen nogal uiteenlopen. Zo kan je gerust een aandeel aanschaffen van €20 per stuk, maar net zo snel kan je aandelen kopen die meer dan €1.000, €2.000 of zelfs €2.000 per stuk kosten. 

Je hebt ongetwijfeld hard gewerkt voor jouw spaargeld, dus een aandeel van €1.000 per stuk zal sneller meer pijn doen in de portemonnee dan een paar aandelen van €30 per stuk. En precies dat is voor beleggers een belangrijke keuze. Het beleggen kan zo op honderdduizend verschillende manieren.

En juist die verschillende mogelijkheden maakt de beleggingswereld een interessante wereld. Als we kijken naar de prijs van de ING zien we dat de prijs sinds 2010 zo rond de €10 per stuk schommelt. Zo kostte een aandeel in 2010 zo'n €2 per stuk, in 2015 zo'n €11 per stuk en in 2017 zo'n €17 per stuk. 

Nu is de kans groot dat die schommeling in de komende jaren nog wel wel zal doorzetten. Tegelijkertijd is het zo dat de kans groot is dat deze schommeling niet heel veel meer zal toenemen qua grootte. De ING is een bedrijf, maar een bank zal van nature niet extreem veel winst maken. 

Kijk, Tesla kan simpelweg winst maken door heel veel auto's te produceren en verkopen. Bij een bank steekt dat even wat ingewikkelder in elkaar. Daarnaast is de koers sinds 2015 wat onvoorspelbaarder dan de periode daarvoor. Met andere woorden: de prijs voorspelling van de komende jaren is lastig te maken. 


ING kopen of niet?

Dan is het nu tijd voor de hoofdvraag van dit artikel: ING kopen of niet? We hebben inmiddels al veel uitgelegd over de achtergrond van het ING bedrijf en de historische koers van ING. Maar daarmee is onze analyse nog niet helemaal compleet. We moeten het namelijk even hebben over welke beleggingsstrategieën er zijn.

Beleggen kan je namelijk op de korte termijn doen of op de lange termijn. Voor beide strategieën zijn er voor- en nadelen te formuleren. Bij een kortetermijnstrategie zijn beleggers vooral geïnteresseerd in aandelen die veel fluctueren. Als de koers heel snel stijgt en daalt, kan je als belegger namelijk in potentie veel winst boeken. 

Deze manier is echter risicovol. Die potentiële winst kan namelijk ook omslaan in potentieel verlies. Daarom zijn het vaak kortetermijnbeleggers die veel kennis van beleggen hebben - en veel tijd om onderzoek te doen. En voor deze beleggers is het ING aandeel niet zo heel interessant vanwege de lage schommeling.

Voor langetermijnbeleggers zit de vork anders in de steel. Deze beleggers investeren regelmatig een klein bedrag in aandelen over een langere periode. Deze beleggers zijn niet zo geïnteresseerd in fluctuatie, maar juist in stabiele koersen. 

Een bank als de ING is zo'n stabiel bedrijf. Dat heeft niet per se te maken met de koers, maar met het feit dat banken vaak relatief veilige investeringen zijn. De ING bestaat al sinds de jaren 1800, dus de kans is klein dat deze gigantische bank in de komende jaren failliet zal gaan.

Al met al kan de ING voor langetermijnbeleggers momenteel een interessante investering zijn, omdat de koers er anno 2023 gunstig voorstaan. Tegelijkertijd is de ING een bedrijf dat in de komende jaren niet zo snel zal verdwijnen van Nederlandse bodem. 


Waar ING kopen?

Ben jij van plan om te beleggen in ING aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken waar je dergelijke aandelen kunt vinden? Je hebt verschillende online brokers en banken die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten van het beleggen in aandelen!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2,50

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


ING aandelen advies?

Dat brengt ons alweer bij het einde van ons artikel over het ING aandeel. We hebben aardig wat onderdelen onder de loep genomen, waaronder de complexiteit van het bedrijf, de historische koers en de verwachtingen van het ING aandeel. Zo hebben we ontdekt dat de ING eigenlijk gewoon een winstgevend bedrijf is, maar dat dat in de volksmond nog niet helemaal zo wordt genoemd.

Ook hebben we in de historische koers gezien dat de ING in de jaren tot 2010 vrijwel volledig samenhing met de koers van de AEX. Met andere woorden: ging het goed met de Nederlandse economie, dan ging het goed met de ING. En natuurlijk ook andersom waren crises tot 2010 meteen zichtbaar in de koers van de ING.

Na 2010 vond er duidelijk een trendbreuk plaats. Daar waar de AEX flink steeg na 2010, bleef dat ING eigenlijk steken op een bedrag zo rond de €10 per aandeel. En die schommeling houdt anno 2023 nog steeds stand. De schommeling van het aandeel van de ING was niet schrikbarend, want de prijs van het aandeel zakte of steeg maar steeds een klein beetje.

Al met al is ING een aandeel dat interessant kan zijn voor beleggers met een langetermijnvisie, omdat de ING wel degelijk een stabiel bedrijf is. De ING bestaat al sinds de jaren 1800, dus de kans is groot dat de ING nog wel een aantal dagen zullen doorstomen. 

Met dit artikel hebben we de belangrijkste zaken van het ING aandeel onder de loep genomen. Daarmee hebben we informatie gegeven waarmee jij een keuze zou kunnen maken of je wel of niet wilt beleggen in ING aandelen. Al met al blijft het beleggen een persoonlijke keuze die afhankelijk van jouw strategie, maar in alle gevallen kan ING een interessante investering zijn. 

Snel en gemakkelijk het aandeel ING kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>