In dit artikel vertel ik je alles over wat indexbeleggen nu precies is, en hoe jij hier het beste van kunt profiteren.

Indexbeleggen is eigenlijk de strategie om aan te houden voor het overgrote gedeelte van de beleggers.

Verwacht dus als beginner weinig lastige woorden of onbegrijpelijke dingen. Zelf ben ik nu meer dan 9 jaar aan het indexbeleggen, wat nog niet bijzonder lang is, maar ik kan je er wel een hele hoop over vertellen.


Indexbeleggen

Wat is indexbeleggen?

Wanneer je gaat indexbeleggen beleg je direct in een index. Zo’n index kan bijvoorbeeld weer een (groot) aantal aandelen volgen zoals de Dow Jones Index, AEX index of S&P 500 index.

Door te indexbeleggen beleg je dus met één belegging in meerdere beleggingsproducten. Hierdoor heb je automatisch spreiding en neem je minder risico dan bij bijvoorbeeld een aandeel.

Indexbeleggen wordt vaak gezien als een methode om passief te gaan beleggen voor op de lange termijn.

Hierbij hebben we het over een periode van 10 tot 30 jaar waarover je gaat beleggen. Indexbeleggen is dus vooral interessant als je geld aan de kant gaat zetten wat je de komende tientallen jaren niet nodig hebt.

De meest voor de hand liggende methode om te indexbeleggen is via indexfondsen.

Zo’n indexfonds wordt actief beheerd door een fondsbeheerder. Door dit actieve beheer zijn de kosten voor een indexfonds vaak wel wat hoger. Een alternatief voor fondsbeleggen is beleggen via trackers (ETF’s).


Wat zijn ETF’s?

Toen ik begon met beleggen vond ik ETF’s wel heel complex klinken. Toch is een ETF heel eenvoudig te begrijpen.

Een ETF volgt namelijk gewoon een bepaalde index op de beurs. Door te beleggen in ETF’s kun je bijvoorbeeld zelf beleggen in indices, zonder dat hier een beleggingsfonds voor nodig is.

Het voordeel van het beleggen in ETF’s is dat de kosten vaak lager zijn, omdat een ETF niet beheerd hoeft te worden door een fondsbeheerder.

 Daarnaast kun je een tracker gemakkelijk zelf op de beurs verhandelen, terwijl dit bij een beleggingsfonds niet mogelijk is. Een tracker (ETF) kun je dus gedurende dag ook kopen of verkopen. 


Soorten indextrackers

Onder trackers heb je nog verschillen die voor sommige beleggers wel relevant zijn. Voor veel beginnende beleggers zal dit niet interessant zijn en wellicht zelfs te complex.

Bij een volledige imitatie volgt de tracker (ETF) de volledige index. Bij een gedeeltelijke imitatie volgt de tracker de belangrijkste aandelen uit de index.

Tot slot heb je nog een synthetische tracker, waarbij de tracker de index van afgeleide producten (derivaten) volgt. Bij de laatste is het risico op verlies hoger.


Waarom indexbeleggen?

Zo, laten we nu weer teruggaan naar het leuke deel van beleggen. Waarom zou je willen beginnen met indexbeleggen? Het antwoord hierop is heel simpel: wil je de markt gaan verslaan?

Door te indexbeleggen laat je als het ware je geld beleggen op de fluctuaties van de markt. Keer op keer lukt het instituten (met expertise) niet om de rendementen van de markten te verslaan.

Op de lange termijn wint de markt vrijwel altijd van de experts. Denk jij dat je als particulier wel de markt kunt verslaan? Of laat je liever je geld passief beleggen op de lange termijn?

De redenen dat het zo moeilijk is om de markt te verslaan is enerzijds omdat je bij veel transacties ook heel veel transactiekosten betaald.

 Daarnaast worden de jaarlijkse rendementen op de beurs vaak bepaald door enkele uitschietende dagen. Hoe groot is de kans dat je precies op deze dagen de juiste keuze maakt?

Door te indexbeleggen maak je gebruik van samengestelde interest (rente op rente). Dit betekent dat na enkele jaren jouw vermogen exponentieel gaat groeien.

Voor de meeste beleggers is dit de meest geschikte vorm van beleggen. Om de markt te verslaan heb je veel kennis, tijd en geluk nodig. Om te indexbeleggen heb je veel geduld nodig. Wat heb je liever?


1. Voordelen van indexbeleggen

Ten eerste is indexbeleggen eenvoudig, en ook goed te begrijpen door beginnende beleggers.

Tracker of beleggingsfondsen kun je heel gemakkelijk via een broker of andere aanbieder aankopen en verkopen. Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, en indexbeleggen bewijst dit maar weer.

Wellicht klinkt voor jou beleggen in losse aandelen interessanter. Toch is een ander voordeel van indexbeleggen dat je automatische spreiding hebt.

Je koopt namelijk door te indexbeleggen direct een heleboel verschillende soorten aandelen of beleggingsproducten.

Doordat je zoveel gespreid hebt, maakt het weinig uit wanneer één bedrijf failliet gaat, want je andere aandelen kunnen dit verlies makkelijker opvangen.

Daarnaast een voordeel dat ik zojuist ook al een beetje behandelt heb.

Zodra je gaat indexbeleggen kun je passief vermogen opbouwen op de lange termijn, zonder dat je hiervoor veel kennis of ervaring nodig hebt. De rendementen van indices verslaan is namelijk niet onmogelijk, maar wel enorm lastig.

Indexbeleggen kent tot slot vaak lage kosten. Dit komt doordat trackers (ETF’s) helemaal niet beheerd hoeven te worden, en omdat ook beleggingsfondsen vaak niet erg duur zijn.

Wanneer je écht goedkoop wilt beleggen kun je het beste ETF’s kopen. De kosten van beleggen namelijk veel verschil voor je rendement. Elk percentage is van belang bij beleggen.


2. Nadelen van indexbeleggen

Waar voordelen zijn zullen ook wel nadelen zijn. Toch vond ik het erg lastig om nadelen van indexbeleggen te vinden.

Wel is het uiteraard belangrijk dat beleggen altijd risico’s met zich meeneemt. Ondanks dat je veel spreiding hebt, is er altijd een kans dat je geld gaat verliezen. Zeker in tijden van crisis kunnen indices hard gaan dalen.

Daarnaast kun je met indexbeleggen niet een hoger rendement halen dan het rendement van de index. Het is dus geen manier om op korte termijn rijk te worden.

Voor indexbeleggen is geduld nodig, en zul je dus niet in korte tijd grote rendementen gaan halen. Toch vraag ik me af of je zelf wel hogere rendementen dan de indices zelf gaat halen.


Is indexbeleggen geschikt voor jou?

Nu je de voor- en nadelen weet; is indexbeleggen geschikt voor jou? Indexbeleggen is vooral geschikt voor jou als je op de lange termijn vermogen op wilt bouwen.

Belangrijk is dat je hier geduld voor hebt en niet binnen 5 jaar je geld weer gaat opnemen.

Zolang je dit passief beleggen een flink aantal jaar vol kan houden is de kans groot dat je grote rendementen zult gaan maken.


Hoe werkt indexbeleggen?

Zoals ik in het begin al aangaf, is een voor de hand liggende manier van indexbeleggen via indexfondsen.

Deze fondsen worden beheerd door een fondsbeheerder waardoor de kosten wat hoger zijn. Deze fondsbeheerder kiest handmatig welke indices er in het fonds moeten zitten. Bij welke aanbieders je kunt gaan fondsbeleggen vertel ik je zo.

Een alternatief voor fondsbeleggen is het beleggen in trackers. Een tracker volgt dus ook de index en wordt niet actief beheerd.

De kosten van een tracker liggen lager dan bij een fonds, en je hebt meer invloed op het uitkiezen van de fondsen. Bij welke brokers je kunt gaan indexbeleggen via trackers vertel ik je zo.


Indexbeleggen strategie

Veel mensen zijn op zoek naar de ideale strategie als het gaat om beleggen.

Dit is ook vrij logisch, want de eenvoud van beleggen kan soms verwarrend zijn. Bij indexbeleggen kun je bijvoorbeeld het beste een langetermijnstrategie aanhouden.

Met deze langetermijnstrategie maakt het je weinig uit of de index nu goed of slecht gaat op de korte termijn, maar wil je rendement maken over enkele tientallen jaren.

Met deze strategie spreid je jouw koersrisico’s over de jaren en profiteer je van samengestelde interest (rente op rente).

Voor misschien wel 95% van de beleggers is dit de meest interessante strategie. Dit komt doordat het verschrikkelijk moeilijk is om de markt te verslaan.

Toch is het blijkbaar ook ontzettend moeilijk om geduld op te brengen, want de meeste mensen willen niet beleggen over de lange termijn, maar snel rijk worden. Hiervoor kun je beter niet gaan indexbeleggen.


Rendement van indexbeleggen

Veel mensen vragen mij wat het rendement is van indexbeleggen.

 Helaas heb ik hier geen eenduidig antwoord op, omdat het rendement uiteraard erg afhankelijk is van de index waar je in belegt.

Vaak zien we dat indices erg schommelen over de jaren, maar dat ze gemiddeld over de afgelopen jaren met 7% rendement per jaar groeien.

De historie is uiteraard geen zekerheid voor de toekomst. Dit is wel een rendement waar ik vaak van uit ga wanneer ik ga indexbeleggen. 

Daarnaast hebben de hoogte van de kosten natuurlijk een grote invloed op het rendement van je indexbeleggingen.


Kosten van indexbeleggen

Beleggen neemt vaak kosten met zich mee. Dit komt doordat je een tussenpartij nodig hebt om de transactie mogelijk te maken.

Wanneer je gaat beleggen in indexfondsen ben je gemiddeld zo’n 0,5% per jaar kwijt aan beheerskosten. Dit komt doordat indexfondsen actief beheerd worden door een fondsbeheerder.

Wanneer je gaat beleggen in ETF-trackers die een indexfonds volgen betaal je transactiekosten.

Deze transactiekosten betaal je aan je broker en zijn dus ook afhankelijk van de broker waar je jouw ETF’s koopt.

Je betaalt voor ETF’s vaak geen beheerkosten omdat ze niet actief beheerd worden en simpelweg een bepaalde index volgen.


1. Goedkoop indexbeleggen

Veel beleggers zijn op zoek naar een broker (of aanbieder van indexfondsen) waarbij ze goedkoop kunnen gaan beleggen.

Om de juiste broker of aanbieder te vinden ben ik even rond gaan kijken en wezen vergelijken.

Omdat ik niet al te veel invloed op je keuze wil hebben zal ik hier geen namen van aanbieders noemen.

Wel valt me op dat het beleggen in ETF’s bij banken, die ook beleggen aanbieden, vaak duurder is dan bij het beleggen in ETF’s via brokers.

Daarnaast zou ik bij het beleggen in indexfondsen ook voornamelijk letten op de klantenservice, betrouwbaarheid en het beheer van het indexfonds.

Immers betaal je liever een klein beetje meer bij een betrouwbare partij, dan bij een partij waar je jouw geld niet toevertrouwd.

Over het algemeen is beleggen in indexfondsen vaak wel een goedkope manier van beleggen.


Indexbeleggen vergelijken

Om te bepalen waar je wilt gaan indexbeleggen is het eerst handig om een onderscheid te maken of je wilt beleggen in indexfondsen (laten beleggen) of in indextrackers (zelf beleggen).

Daarna is het handig om te gaan vergelijken welke aanbieder het beste bij je past.

Hierbij moet je letten op de kosten, het rendement, gebruiksvriendelijkheid, klantenservice en betrouwbaarheid. 

Ook is het uiteraard ook mogelijk om te beleggen via andere aanbieders zoals ING, Rabobank, ABN AMRO, Meesman of ASN bank. Houdt er wel rekening mee dat je bij een bank vaak hogere kosten betaald.


Populaire indexfondsen

Zodra je de juiste aanbieder gevonden hebt, is het belangrijk dat je de juiste beleggingsfondsen uitzoekt die bij je passen.

Verschillende aanbieder van indexfondsen en ETF’s zijn Vanguard, iShares, Lyxor, Powershares en Think ETF’s.

Om inhoudelijke informatie over elke indexfonds of tracker te ontvangen kun je het beste op een andere website kijken.

Hier vind je informatie over de rendementen, onderliggende waarde, belegde beleggingsproducten en betrouwbaarheid.

Ook Morningstar is een instituut die beleggingsfondsen beoordeelt en een rating (beoordeling) geeft.


Wanneer beginnen met indexbeleggen?

Veel mensen vragen mij wat het beste moment is om te beginnen met beleggen, en dus ook om te beginnen met indexbeleggen. Tuurlijk zijn er koersschommelingen die verlies op de korte termijn kunnen veroorzaken. Toch is beste moment om te beginnen met indexbeleggen vandaag.

Dit komt doordat het gokken van de markt heel moeilijk is. De kans om op een piek te kopen is altijd aanwezig.

De beste oplossing hiervoor is door te gaan periodiek beleggen. Met periodiek beleggen beleg je iedere maand met een vast bedrag. Hierdoor koop je in op lage, maar ook op hoge koersen waardoor je een gemiddelde aankoopkoers creëert.

Je koopt dus mee met de markt, waarna je jouw vermogen ook mee kunt laten groeien met de markt.

Er is dus geen beste moment om te investeren in indexfondsen. Alhoewel is die er wel, maar dat was tientallen jaren geleden. Het een na beste moment om te beginnen met indexbeleggen is vandaag.


Indextrackers versus indexfondsen

Zoals ik al aangaf, is er een verschil tussen indextrackers en indexfondsen. Een fonds wordt actief beheerd terwijl een index tracker (ETF) vaak een passieve manier van beleggen is.

Waar een indexfonds dus door een fondsbeheerder wordt uitgezocht kun je met een ETF zelf de indices uitzoeken die je wilt tracken.

Doordat een indextracker niet actief beheerd hoeft te worden zijn de kosten voor een indextracker vaak lager dan voor een indexfonds.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>