• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Incassobureau inschakelen: hier moet je aan denken! 

Als ondernemer ben je afhankelijk van de klant. Niet alleen is het nodig om voldoende opdrachten binnen te halen, ook moeten deze uiteraard betaald worden. Daar gaat het helaas steeds vaker mis. Onderzoek toont aan dat bedrijven steeds vaker met wanbetalers te maken krijgen. Vermoedelijk doordat rekeningen niet meer op tijd kunnen worden betaald door de inflatie. Klanten komen steeds vaker in de geldproblemen en verzuimen daardoor om hun rekeningen te betalen.

Dat is niet alleen lastig voor hen, maar natuurlijk ook voor jou als ondernemer. Al helemaal wanneer contact met de debiteur plotseling niet meer mogelijk blijkt te zijn. Als hij op geen enkel mailtje of telefoontje reageert en je ondertussen nog altijd zit te wachten op de betaling. Zeker voor kleinere bedrijven kunnen dergelijke betalingsachterstanden grote gevolgen hebben. Dit kan er zelfs toe leiden dat ook jij in de financiële problemen terechtkomt. Dat wil je natuurlijk zien te voorkomen. Gelukkig zijn er manieren om wanbetalers aan te pakken en in de meeste gevallen je verdiende geld ook weer te ontvangen. 

Een incassobureau inschakelen is nu waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Het klopt inderdaad dat dit in de meeste gevallen een goede manier is om de wanbetalers aan te pakken. In veel gevallen is enkel dreigen met het inschakelen van een incassobureau al voldoende. Maar besef goed dat hier ook wel wat bij komt kijken. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet. 

Dit moet je doen voordat je een incassobureau inschakelt 

Om de relatie met de klant goed te houden, is het belangrijk om eerst zelf het contact te zoeken. Misschien heeft de klant wel een hele goede reden om niet te betalen of lukt het hem op dit moment niet om aan de betaling te voldoen, maar is dit wel mogelijk na het afspreken van een betalingsregeling. Probeer er daarom altijd eerst zelf uit te komen met de klant, alvorens je een incassobureau inschakelt. 

Incassobureau of incasso advocaat? 

Houd daarnaast ook rekening met de verschillen tussen een incassobureau en een incasso advocaat. Het verschil ligt hem vooral in de bevoegdheden. In principe is iedereen in staat om een eigen incassobureau te starten. Je hebt geen diploma nodig en je wordt ook niet gekeurd. Dit is bij een incasso advocaat wel anders. Zij beschikken dan ook over veel meer pressiemiddelen en bevoegdheden. Daarnaast mogen zij ook grotere zaken naar de rechter brengen. Als het dus gaat om een enorme betalingsachterstand, dan heb je geen andere keus dan een incasso advocaat inschakelen. Alleen zij mogen zulke grote zaken aannemen. 

No cure, no pay 

Wees je ervan bewust dat de bemoeienis van een incassobureau of incasso advocaat ook geld kost. Voor kleinere bedrijven is dit soms dan ook de drempel waar ze niet over willen gaan. Uit angst om nóg meer geld te verliezen. Ons advies is dan ook om voor no cure no pay incasso te kiezen. Als het om welke reden dan ook niet lukt om de wanbetaler te laten betalen, dan ben je hier ook geen onnodige extra kosten aan kwijt. Soms worden er wel basiskosten in rekening gebracht, maar dit is verreweg de voordeligste optie en dus ook een goed alternatief voor kleinere bedrijven. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>