• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Waar moet je op letten bij het oversluiten van je hypotheek?

Bij het oversluiten van je hypotheek ga je een nieuwe lening (hypotheek) aan tegen het actuele lage rentetarief. Met het geld van deze lening betaal je je oude hypotheek direct af. Hierdoor betaal je minder rente van je oude hypotheek en ga je voor je nieuwe lening ook minder rente betalen. Dit is voor mensen al genoeg reden om de overstap te maken.

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk om te letten op een aantal zaken. Zo kan het zijn dat je bij je oude hypotheek maar een vast gedeelte van het bedrag mag aflossen. Los je meer af, dan wordt er een boete opgelegd. Lees je vooraf hierop in en weet welke boete er zal worden geheven als je je oude hypotheek in één keer aflost. Deze renteboete is wel eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Ook is het belangrijk om goed te kijken voor welke periode je de nieuwe rente wil vastzetten. Je hebt keuze uit: variabel, 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar. De rentetarieven verschillen per periode. Kies je voor variabele rente, dan kan de rente en dus je lasten op ieder moment worden gewijzigd. In de huidige tijd kiezen eigenlijk maar heel weinig mensen voor deze optie, omdat ook niet met zekerheid kan worden gezegd hoelang de lage rentetarieven nog gelden en of ze nog verder gaan zakken.

Zorg dat je niet akkoord gaat met het eerste voorstel. Oriënteer je goed op de verschillende aanbieders en de door hen berekende rentes. Via Google zoek je simpelweg op: “oversluiten hypotheek”.

En als laatste is het goed om te controleren of oversluiten daadwerkelijk voordelig is voor jou. Bereken de kosten die gemaakt worden en of dit opweegt tegen het voordeel. Op het internet zijn ook voldoende mogelijkheden om dit simpel en snel uit te laten rekenen. Ook dit is via Google simpel uit te zoeken met de zoektermen: “hypotheek oversluiten berekenen“.

Drie belangrijke tips

Om mee af te sluiten geven we nog drie belangrijke tips:

1. Hou rekening met de tijd. Het oriënteren, afsluiten en doorvoeren van een oversluiting kost tijd. Er moeten documenten worden aangeleverd, mogelijk een nieuwe taxatie worden uitgevoerd en je moet misschien ook langs de notaris. Dit kost tijd en moeite. Het is fijn als je hier vooraf rekening mee houdt.

2. Heeft u huidige woning overwaarde? Dan kan het voor de geldverstrekker extra interessant zijn om u een goed rentetarief aan te bieden, omdat zij minder risico lopen op een huis dat onder water komt te staan.

3. Ga niet alleen af op het rentetarief. Vergelijk ook de voorwaarden en of deze wel of niet gunstig is voor u. Soms zijn de rentetarieven heel aantrekkelijk, maar zijn de voorwaarden erg in het voordeel van de geldverstrekker.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>