• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Huidig vastgoedklimaat vraagt beleggers om creatieve oplossingen. Die zijn er, gelukkig

Investeren in vastgoed was de afgelopen jaren een slimme manier om passief inkomen te genereren. Intussen is er het investeringsklimaat veranderd. Lang leefde de hoop dat centrale banken snel de rente zouden gaan verlagen en voorgestelde extra regelgeving niet door zou gaan. Het tegendeel gebeurde. Volgens Max Weterman van Pearl Capital echter geen reden tot paniek voor de (voormalige) vastgoedbelegger

Inflatie, hoge rente en toegenomen regelgeving hebben hun stempel gedrukt op de sector. De grillen van de vastgoedwereld zijn goed zichtbaar in Nederland, zegt Weterman. “Door schaarste in woningen grijpen politici naar steeds ingrijpender maatregelen in de hoop dat deze extra regulering de markt op magische wijze weer in balans brengt. Nee, de stijgende rente en inflatie helpen niet mee, maar vormen ook weer niet de bottleneck in dit verhaal. Dat is de algemene onzekerheid die de woningmarkt nu in zijn greep houdt.”

Verduurzaming 

Die onzekerheid is volgens Weterman een uitkomst van jarenlang overheidsbeleid. Bijvoorbeeld door de opstapeling van strengere regels. “De huidige regels en wetten zijn niet bepaald bedacht om het proces van investeren in vastgoed te versoepelen, ook al zijn ze met de beste bedoelingen opgesteld” zegt Weterman. “Kijk naar het puntensysteem en verduurzaming bijvoorbeeld. Je ziet dat oudere woningen en die met een lager energielabel in waarde achterblijven, terwijl de waardering van woningen met een gunstig energielabel relatief veel steeg. Tegelijkertijd zijn banken terughoudender geworden om verouderde panden, met vaak ‘slechte’ labels te financieren. Terwijl daar juist liquiditeit nodig is om een slag te maken en daarmee rendement te behalen. Het is een voorbeeld van een bureaucratische catch-22 waarbij banken allang niet meer naast de ondernemer staan, maar alleen maar bezig zijn met lijstjes afvinken.”

Voor financieringsbedrijf Pearl Capital is deze trend overigens juist positief. Als de traditionele financiers afhaken, komt er ruimte voor andere partijen. “En financieringen zijn broodnodig om meer woningen te creëren en te verduurzamen.”

Nieuwe mogelijkheden

“Gedurende vele jaren was de rente laag, waardoor leningen voor vastgoedprojecten relatief goedkoop waren en er voor kleine investeerder mogelijkheden waren een goed rendement te behalen. Onder andere door de onzekerheden van de extra regelgeving van de afgelopen jaren zijn banken voorzichtiger geworden met leningen toekennen. Daarnaast duurt het proces voor een aanvraag steeds langer. Dat maakt investeren in vastgoed alleen maar moeilijker. Dat betekent niet alleen dat de kleine investeerder naar een andere manier gaat zoeken om rendement te maken, maar ook dat de professionele investeerder vaak een andere financier nodig heeft.”

“Financieringsbedrijven als Pearl Capital verbinden kredietnemers en investeerders met elkaar en vormen zo de schakel tussen vastgoedprofessionals, zoals projectontwikkelaars, en vastgoedbeleggers. In plaats van vast te lopen in procedures, brengt Pearl Capital deze belanghebbenden moeiteloos samen, waardoor de vastgoedmarkt wordt gestimuleerd en er nieuwe mogelijkheden ontstaan.”

Volgens Weterman is het een kwestie van zekerheid creëren bij beleggers. “Pearl Capital onderscheidt zich door het snelle proces, een vast rendement van 6 % en de zekerheid van het hypothecaire onderpand. Daarbij geldt dat wij altijd het eerste recht op hypotheek hebben. En vastgoedprofessionals krijgen van ons binnen enkele dagen uitsluitsel op hun leningaanvragen. “Zo proberen wij zekerheid voor investeerders én vastgoedprofessionals te creëren” besluit hij.  

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>